Inlägg den 23 juli 2008

ons
23
jul
2008
onsdag, 23 juli, 2008 | Skriven av:

I dag bar det av till Köpenhamn, med tåg förstås. Det är väldigt bekvämt att ta tåget direkt in i Köpenhamns centrum. Vi skulle bl.a. hälsa på min sambos farbror. Det var knöckfullt på tågen. Fick leta efter lediga platser.

Väl i Köpenhamn skulle min sambo visa mig ett av hennes favoritmatställen, Kekes køkken på Rantzausgade 10, med goda vegetariska maträtter och en del av dessa även ekologiska. När vi kom dit var det semesterstängt. Lite tråkigt. Så iväg till nästa ställe. Denna gång en Thairestaurang, som inte öppnade förrän kl. 15.00 och vi var där klockan tolv.
Så vi fick improvisera. Det är inte helt lätt, ens i en så stor stad som Köpenhamn, att hitta ett helvegetariskt matställe.

Innan vi åkte hem tänkte vi äta på Govindas. Vi tog oss dit och fann att i dessa lokaler var nu en ekologisk klädaffär som sålde hampa- och bomullskläder, hampaskor och lite annat smått och gott. Allt ekologiskt. Affären heter EcoEgo och ligger på Nørre Farimagsgade 82.

Så istället för vegetarisk mat blev det lite ekologiska kläder. Så inget ont som inte har något gott med sig.

Träffar: 14

ons
23
jul
2008
onsdag, 23 juli, 2008 | Skriven av:

Plastpåsar förbjuds i Los Angeles
DN skriver : “Från och med den 1 juli 2010 kommer butikskunder i Los Angeles inte längre kunna bära hem sina varor i plastpåsar.”

“Det meddelade stadens fullmäktige i tisdags. Butikerna kommer endast att få tillhandahålla påsar av papper eller andra miljövänligare material och det till en kostnad av 25 cent.

I dag hamnar uppskattningsvis 2,3 miljarder icke-nedbrytningsbara plastpåsar årligen på stadens soptippar.”

Bra att man gör något åt plastpåsarna. Det diskuteras en del om plastpåsen är bra eller inte.

Ny teknik skriver : “Plastpåsar är bäst för miljön”.
SDS skriver : “Forskare ratar miljövänlig plastpåse”.

Det är givetvis mycket beroende på hur man använder den. Oavsett om plastpåsen tillverkas av förnyelsebart material så går det ändå åt energi för att tillverka den och energi för att ta hand om den som avfall. Tygkassar fungerar oftast mycket bra och är mer ekonomiskt. Det hela beror mycket på vilken livsstil vi har och hur vi handlar och vad vi handlar.

Dessutom är det givetvis ett problem med att man slänger plastpåsar i naturen dels direkt men även indirekt (soptippar, dumpning av sopor i haven). I alla fall så dyker de upp och skadar djur och natur. Expressen skriver : “Djuren dödas av plastpåsarna”.

På bloggen “MiljöBloggAktuellt” kan du läsa mer.

Det verkar som om drivkraften är ekonomi. “Hur ska man göra med alla dessa 2.3 miljarder icke-nedbrytningsbara plastpåsar som årligen kommer till stadens “soptippar”?”.

Vill man göra en klimatinsats så finns det ju en hel del annat som man skulle kunna göra i Los Angeles.

Just det, minska på bilåkandet men det lär väl inte hända förrän oljan tar slut.

Men visst är det bra att plastpåsarna förbjuds. Alla framsteg börjar med ett litet steg.

I Sverige är det väl handlarna som är största motståndarna till att slopa plastpåsarna. De tjänar ju massor med pengar på dessa och får dessutom alla plastpåsebärare att gratis göra reklam för affären.

Träffar: 18

Kategori: ekologi, ekonomi, klimat  | En kommentar
ons
23
jul
2008
onsdag, 23 juli, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “FRA ska ha stoppat mordattentat”

“Försvarets radioanstalt (FRA) har hindrat ett politiskt mord och avslöjat att sovjetiska skenattacker i själva verket var “busflygningar”, skriver Svenska Dagbladet (SvD).”

Ja FRA kan ju säga vad som helst eftersom vad de gör är hemligt, inget behöver bevisas.
Det vore ju konstigt om de inte lyckas med något det är ju många anställda och många hundratals miljoner som läggs på FRA.

Bara för att man lyckats stoppa ett attentat ger ju det ingen rätt till att övervaka alla.

Signalspaning behövs men det är sättet på vilket man gör det som är ett problem. Dessutom är det ju stor risk att man missar de fula fiskarna pga av att man tar in så mycket som inte är något “hot”. Dessutom tror alliansen och FRA att terroristerna skriver i klartext?

Träffar: 7

Kategori: IT, säkerhet, terrorism  | 2 kommentarer
ons
23
jul
2008
onsdag, 23 juli, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Forskare bygger solceller i vanliga fönsterrutor”

“Färgade glasrutor kan bli ett nytt sätt att samla in solstrålning. Amerikanska forskare har utvecklat en ny teknik som monteras i vanliga fönster. Forskarna har färgat vanligt glas med en fluorescerande färg, Färgen fångar upp solljuset och leder det vidare till fönsterkarmarna, där solcellerna sitter fästa på glasets kant.

Enligt forskningsresultaten, som är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Science, fångas hela 80 procent av solljuset upp av den färgade glasytan.

Men det är stora absorptionsförluster i glaset. Enligt MIT-forskarnas uträkningar försvinner hälften av ljuset innan det nått solcellerna i karmen.

Trots det är verkningsgraden beräknat per glasyta nästan 7 procent, vilket är i klass med amorft kisel.”

Det återstår säkert en del innan tekniken kan användas i vanliga fönster. Kul att det finns nya idéer.

Det byggs ju massor med hus som har glasfasader så potentialen är stor. Skulle väl även ta hand om en del värme som är ett problem nu för tiden. Det går väl numera åt mer energi för att kyla än för att värma, globalt sett.

Tydligen ska det även fungera när det är mulet vilket det är ganska ofta speciellt när man har semester.
Eller?

Träffar: 7