Inlägg den 21 december 2007

fre
21
dec
2007
fredag, 21 december, 2007 | Skriven av:

I dag var det återigen trafikkaos kring Nova Lund. Nova Lund kom till på icke helt demokratiskt sätt. Helt klart gjorde man ingen miljökonsekvensbeskrivning värd namnet. I alla fall tog man ingen hänsyn till den. Tanken med ett köpcentrum måste ju givetvis ha vara att det skall komma kunder dit. Planerar man då inte för annat än biltrafik så måste det självklart bli ökad biltrafik.

Det bästa hade varit att Nova Lund inte kom till i alla fall inte där det ligger nu. Nu går det givetvis inte att flytta köpcentret.

Vad kan man då göra?

Till att börja med så ska man inte skapa några nya köpcentra.

Sedan gäller det att göra det lättare att komma till Nova utan bil. Cykel och gångvägar, kollektivtrafik. Man måste nog även göra det svårare/dyrare för bilar att ta sig till Nova Lund.

Man behöver även titta på hur kan man handla utan bil. Hemkörningssystem av större varor. Troligen behövs det ett intiativ för att handlarna ska börja samarbeta kring denna problematik. Hur bekvämt är det att åka kollektivtrafik med kassar?

Dessutom måste man göra så att centrumhandeln inte dör ut. Just nu pågår en centrumutredning. Hittills har det inte kommit fram några konkreta förslag. Det glunkas om fler centrala P-hus. Nu i dessa dagar då klimatfrågan verkligen har aktualiserats måste man hitta lösningar som gör något åt utsläppen från trafiken. Då kan man inte bara bygga fler vägar och fler P-hus.

Många vill ta ett större ansvar och leva ett liv som inte belastar miljön så mycket. Det ska vara lätt att göra rätt.

• Det måste bli enklare och säkrare att cykla
• Det måste bli billigare att åka kollektivt än att ta bilen!
• Det måste bli enklare och bekvämare att åka kollektivt!
• Det måste bli billigare att åka tåg än att åka flyg!
• Vi måste minska antalet transporter!

Samtidigt som vi jobbar med Novafrågan måste vi se till att nya planer som tas fram är klimatkonsekvensbeskrivna.

Och nu i juletider så borde nog många fundera lite på om det inte finns möjligheter till en liten konsumtionsjustering, neråt alltså.

Det finns i alla fall möjligheter till nyårslöften!

Eller?

Träffar: 10

Kategori: klimat, trafik  | Skriv en kommentar