Inlägg under kategori » ungdomsfrågor «

ons
27
apr
2011
onsdag, 27 april, 2011 | Skriven av:

Helt fantastiskt. I dag behövde jag inte åka tåg alls. Jag kunde gå till mitt första möte och solen sken och en tunn tröja var tillräckligt varm. Det var precis vad jag behövde i dag. Det var presidieberedning med VårdProduktionsUtskott/Beredning (VPU/B). VPU/B är ett ett utskott/beredning under regionstyrelsen. Regionstyrelsen har delegerat en del frågor till oss och då är vi utskott och tar beslut. I övriga frågor är vi bara en beredning. Vilket betyder att resultatet av vår beredning kommer upp till regionstyrelsen för beslut. Det låter lite krångligt men är inte så konstigt om man håller tungan rätt i mun. Vilket tyvärr inte alltid har hänt men det ska nog ordna sig när vi får lite rutin i hanteringen.

Presidieberedningen tog inte så lång tid denna gången så jag hann med att gå till Mp Kansliet och jobba lite. Hade hoppats att få lite resor bokade men det smög sig. Det får bli under morgondagen. Måste få lite information angående Almedalsprogrammet. Kommer Öresundskommitten att ha ett kulturevent på fredagen? I så fall fär jag väl stanna och åka hem på lördagen. Annars blir det hemresa under fredagen.
Tänker åka tåg och färja till Almedalen vilket gör det lite krångligare men borde vara lika enkelt som att boka en flygbiljett. Man kan tydligen flyga från Ängelholm till Visby men det finns det ingen anledning att göra om man kan åka tåg och färja.

I morgon är det styrelsemöte med Mp Skåne men innan dess blir det en workshop med fokus på Ungas delaktighet. Den arrangeras av Region Skåne i samarbete med Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen och Nätverk Social Ekonomi Skåne.
Så i morgon blir det att åka tåg igen. Det kommer att bli en lång men spännande dag.

Förhoppningsvis hinner jag reda ut en del inför fredagens möten under morgondagen, då jag bl a ska träffa Malmös kulturnämnds presidium. Efter detta möte blir det ett möte om sjukvård. Förhoppningen är att hinna till Stortorget i Lund kl. 17.00 för då ska det bli “Dansshow – Break a Leg“.

Sedan är det helg igen …

tis
12
apr
2011
tisdag, 12 april, 2011 | Skriven av:

I dag arrangerade Kulturrådet en debatt med tema “Når kulturen de barn som bäst behöver den?”

Vem tar ansvar för att kulturen blir en utvecklande kraft i alla barns liv? Barn som har tillgång till engagerade vuxna får ofta möjlighet att ta del av kultur i alla dess former – till eget skapande och kulturupplevelser. Men hur ser det ut för dem som inte är lika lyckligt lottade?

Att konst och kultur kan bidra till barns utveckling är de flesta överens om. Sånger, rim och ramsor är avgörande för språkutvecklingen, att spela instrument påverkar hjärnan positivt och dans och rörelse stimulerar motoriken. Barnkonventionen slår fast barns rätt att uttrycka sina åsikter, leva och utvecklas. Genom konsten finns många uttryckssätt. Vad krävs för att länka ihop kulturen med andra behov?

“Vi behöver mat och vatten för att överleva. Men vi behöver kultur för att det ska vara värt att leva.”
Så inledde Maja Frankel moderator för debatten, tisdagens kulturpolitiska debatt i Filmhuset.

Inledning
Kennet Johansson
Generaldirektör Kulturrådet. 

Moderator
Maja Frankel
Grundare och VD Frankel & Friends – samhällsförändrande konsulter som vill ta till vara på unga som en resurs. Sitter i styrelsen i svenska Unicef.

Panel
Barbro Bolonassos
Bibliotekschef på Fisksätra bibliotek. Biblioteket prioriterar barnverksamheten och ingår i en lokal samverkansgrupp för att få en helhetsbild av barnens situation i området.

Isak Benyamine
Utvecklingsledare Riksteatern/barn och unga, som arbetar med en rad skolutvecklingsprojekt som rör teater och dramatik, filosofi och kultur.

Johanna Ericsson
Projektledare El Sistema-Hammarkullen, Angereds kulturskola, som i samverkan med Göteborgs Symfoniker startat en kör- och orkesterskola El Sistema-Hammarkullen, för barn och ungdomar mellan 4–19 år.

Anders Nyman
Psykolog/psykoterapeut, som för närvarande arbetar i vanvårdsutredningen på Socialdepartementet. Var i flera år knuten till Rädda Barnens mottagningar för barn i kris.


Se hela sändningen från debatten (ca 60 min).

tor
20
jan
2011
torsdag, 20 januari, 2011 | Skriven av:

Igår var det en pressträff där Assitej, presenterade sitt program för Scenkonstfestivalen för barn och unga 2011. Jag var inbjuden i egenskap av ordförande i Region Skånes Kulturnämnd. Dessutom var Köpenhamns kulturborgaråd och Malmös kulturnämndsordförande inbjudna. Alla “tre” bidrar ekonomiskt och praktiskt för att arrangemanget ska kunna genomföras. Festivalen äger rum i Malmö och Köpenhamn och har temat “building bridges – crossing borders”.

En scenkonstfestival för barn och unga är en definitivt en viktig pusselbit i Region Skånes kulturpussel. festivalen äger rum mellan den 20-29 maj och erbjuder 27 internationella föreställningar från alla världens hörn och 20 svensk/danska. Dessutom genomförs workshops och seminarier, open-space sessioner, Playwright´Slam …

Denna scenkonstfestival är kanske den största i världen som gjorts i alla fall som är riktad till barn och unga. Det är ett väldigt ambitiöst program som vara i 10 dagar.

De övergripande visionerna för ASSITEJ 2011-festivalen är:
• Världsomspännande – med representation från alla delar av världen 


• Angelägenhet – eftertanke och ifrågasättande av den nuvarande situationen av scenkonst för ung publik i världen över idag.
• Mångfald – en hyllning till mångfalden och jämlikheten i olika kulturer.
• Kvalitet – framträdanden av högsta kvalitet 


“Morgondagens klassiker måste skrivas idag”


Urvalsfokus

• Originalverk från detta millennium (skrivet eller utgett 2000-2011)

• Mångfald i åldersgrupper 

• Mångfald i genrer 

• Geografisk mångfald 

• Konstnärlig kvalitet

Det är extra spännande att det är ett projekt mellan Malmö och Köpenhamn på lika villkor. Det här är en möjlighet för Skåningar, och inte bara för de som bor i Malmö och Köpenhamn, att ta del av spännande, innovativa, tänkvärda föreställningar. Förhoppningsvis hänger skolorna på och ger eleverna möjlighet att ta del av kulturupplevelser som sällan skådas.

Assitej Scenkonstfestival för barn och unga och världskongress kommer att ha stor betydelse för scenkonstbranschen i Sverige. Det är av stor vikt att utbyta erfarenheter, upplevelser och kunskap med kolleger från andra delar av världen. Denna typ av mötesplatser skapar nätverk som främjar inspiration och utveckling och ökar möjligheterna för de svenska scenkonstorganisationerna att turnera globalt.

Assitejs föreställningar!
Assitejs seminarier och workshops!

sön
2
jan
2011
söndag, 02 januari, 2011 | Skriven av:

SvD skriver : Värktabletter vanligast när unga tar överdoser

Aldrig tidigare har det varit så lätt att dygnet runt köpa receptfria läkemedel. Men det finns en baksida: Värktabletter som Alvedon har blivit det vanligaste självmordspillret bland unga svenska tjejer.

Med ångest som rev i kroppen tryckte hon ut tablett efter tablett ur kartorna med Alvedon inne på toaletten. Samlade i en hög i handen och svalde med Coca-Cola den där dagen förra sommaren. Vore det inte för att läkarna flera gånger räddade henne från giftet som pumpades ut i blodet så hade Emma inte levt för att kunna berätta.

–Jag tog tabletterna som ett rop på hjälp, jag ville inte dö egentligen men samtidigt så mådde jag så dåligt att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.

Det har gått ett år sedan den största förändringen av apoteksbranschen i modern tid. Sedan det blev möjligt att köpa receptfritt även utanför apoteken har varuhus, livsmedelbutiker och bensinmackar sålt läkemedel för en halv miljard kronor. Värktabletterna är storsäljarna.

Det är verkligen en oroväckande utveckling. Det är ett problem med att värktabletter har blivit så mycket mer exponerade och mer lätt tillgängliga bl a för att de är lönsamma produkter. Man tjänar pengar på att sälja många piller.

Än värre är att så många unga, speciellt unga kvinnor, mår så illa att de överdoserar och försöker begå självmord.

Var sjätte timme tar någon i Sverige sitt liv. Självmord och missbruk sjunker i stort, men ökar bland tonårstjejerna. I den senaste statistiken, från 2008, tog 31 tonårstjejer sitt liv. Så många liv har inte släckts sedan 1977.

Det är inte bara flickor som mår dåligt men de agerar inte som pojkar utåtriktat utan vänder problemet mot sig själva.

I en studie av dödsorsaker bland svenskar som avlidit av förgiftning och som obducerats av rättsläkare 1998–2007 var det 1430 fall där paracetamol ingick som en ingrediens i den dödliga cocktailen, berättar Arne Eklund, avdelningschef på Rättsmedicinalverket:

–Paracetamol försvinner snabbt ur kroppen och det gör att vi förmodligen missar fall bland dem vi får in. Det kan vara fråga om ett betydande mörkertal. Och då är det säkert många fall av överdosering som aldrig ens kommer hit och där den exakta dödsorsaken alltså är okänd.

Så visst måste det göras något åt tillgängligheten av värktabletter speciellt för unga. All överdoseringen leder inte till självmord men är skadligt på lång sikt.

Huvudfrågan borde vara varför unga mår så dåligt.
Hur är familjesituationen?
Hur är situationen i skolan?
Mobbing?
Prestationskrav?
Hur är det att vara ung i dagens samhälle?
Hur påverkar den höga ungdomsarbetslösheten?
Vilka krav ställer vi på de unga och vilka krav ställer de unga på sig själva?

Missar vi ungdomars behov genom att fokusera så mycket på att det ska presteras, i skolan, på fritiden … ?
Är jagandet efter högsta betyg nyttigt?
Ger det ett bra lärande och ett bra klimat mellan unga?

Ett problem är att det finns dålig kunskap hur situationen är för de som är under 10 år. Många problem skapas i väldigt unga år. Vi behöver sätta mer fokus på våra barn och unga och vi behöver sätta in åtgärder tidigt för att kunna sätta in åtgärder innan stora skador har skett.

Miljöpartiet ser stora skillnader i befolkningens allmänna hälsostatus. Det är inte bara de geografiska skillnaderna men dessa är ofta grundade i inkomst, utbildning, etnisk bakgrund och kön. Miljöpartiet har drivit på så att Region Skåne avsätter 10 miljoner extra till just barnsjukvården.

Till detta behövs även åtgärder i kommunerna för att förebygga och att upptäcka signaler på ohälsa. Det gäller skolhälsovården men även arbetsmiljön på förskola, skola och gymnasie.

Ska det bli en förbättring krävs det åtgärder på många områden, i familjen, i förskolan, på fritids, i skolan …

Läs mer på Folkhälsoinstitutets hemsida!

lör
5
jun
2010
lördag, 05 juni, 2010 | Skriven av:

Nu är det slutspurt på REWORK The World. Ungdomar från Storbritanien ställde en berättigad fråga. Var har ungdomen varit på denna konferens. Trots att det har funnits många unga närvarande på konferensen har det varit väldigt få ungdomar som fått vara på scen och talat om sina erfarenheter, drömmar och idéer. De som pratat har varit äldre och många ord har varit gammal kunskap.
Framtiden skapas av oss alla gamla som unga. Det finns ingen absolut motsättning mellan gamla och unga. De bästa resultaten kommer ur mångfald.
Trist att man på en konferens som handlar om unga inte låter dessa komma till tals.

lör
5
jun
2010
lördag, 05 juni, 2010 | Skriven av:

LIVE från REWORK The World

I Leksand samlas 1700 entreprenörer, politiker och ideella krafter för att samtala om hur världen ska bli en bättre plats.

Länk till REWORK The World

lör
5
jun
2010
lördag, 05 juni, 2010 | Skriven av:

I dag lördag är det sista dagen på REWORK The World. Många människor från många länder innebär många intressanta möten. Tyvärr är jag besviken på innehållet i många av föredragningarna. Det som sägs är gammal skåpmat väldigt lite nytt och väldigt lite nya tänkesätt.
En sak som förundrar mig är var är alla ungdomar. De finns på de stora gemensamma sessionerna men sedan i workshops mm så är de inte med. Förhoppningsvis jobbar de på andra ställen och nätverkar.

Det mest positiva har varit när några av våra Lundadelegater träffades och pratade vad vi kan göra i Lund. I Lund har vi många möten men det blir en helt annan sak när man träffas under flera dagar med inspirationsföreläsningar. Det hinner alldirg bli något djup men det har vi tid med nu.

I dag blir det en stor paneldiskussion om “Så mycket att göra, så få jobb”. I denna kommer en del rikspolitiker att delta som Maria Wetterstrand, Carin Jämtin, Birgitta Olsson, Sven Otto Littorin och Thomas Östros.
Efter det blir det två stora samlingar, “The Rework The World Investment Panel” och “What have we achieved”.
sedan blir det middag och avslutning. Det ska bli spännande att lyssna på dessa men för min egen del så är jag inte så optimistisk. Visst är det trevligt att träffa många människor men …
Är detta ett hållbart event?
Resultaten av dessa dagar uppväger troligen inte det klimatavtryck konferensen gör.

Sedan kan man undra vilka som kommer på dessa dyra tillställningar. Hur lever dessa i sin vardag. Jag känner att jag har mycket mer gemensamt med merparten av ungdomarna än de i min egen ålder. Det är en sak att prata hållbara lösningar en annan att leva upp till dessa. Här finns mycket tilltro till att teknik och näringsliv ska lösa alla problem. Vackra ord men endast i teorin.

Eftersom lycka oftast mäts och utgår ifrån ekonomiska tillgångar så blir det svårt. Hur ska det bli när hela jordens befolkning lever som vi gör i Sverige? Eller som man gör i USA?

Hemska tanke.

I dag blir som vanligt, att vi lämnar solen bakom oss och kryper in i Leksanda Arena. Sista dagen på detta event …

tor
20
maj
2010
torsdag, 20 maj, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Så agerar McDonalds på CSR-skandalen

Efter Dokument Inifråns avslöjande reportage om ungdomar som regelbundet tvingas arbeta gratis på McDonalds arbetar företaget febrilt med att återställa gästernas och de anställdas förtroende.

Raymond Mankowitz är kommunikationsdirektör på McDonalds och rankad som Sverigefemma i socialt ansvar av tidningen CSR i praktiken. När SVT:s Dokument Inifrån i helgen avslöjade att ungdomar regelbundet tvingades arbeta gratis på McDonalds restauranger gjorde sig Raymond Mankowitz emellertid oanträffbar – i varje fall för Miljöaktuellt som försökt nå honom sedan i måndags morse. Istället får vi svar på våra frågor av Frida Berg, som är inhyrd av pr-firman Hill&Knowlton.

Det är verkligen tråkigt att detta händer i Sverige. I går var jag på en CSR konferens och pratades det mycket om vad som händer i andra länder. Dokument Inifråns reportage visar att det behövs även en del förbättringar i Sverige.
Extra illa är det att man utnyttjar ungdomar på detta vis.
Att det varit tufft att jobba på McDonalds har man ju hört men att det skulle vara så här är ju inget annat än en skandal.

Tidigare har det rapporterats om hur man använde skumma städfirmor.

Skönt att man är vegan och inte behöver besöka och gynna denna kedja.

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

Ärende 7 handlade om Skryllegården och extra medel till Kultur- och fritidsnämnden. Alla lovordade Skrylle även alliansen.
Det är ju glädjande då borde det synas i kommande budget. Det är inte gratis att driva Skrylle. det är väl investerade pengar men det behövs pengar. det räcker inte att bara prata om hur bra Skrylle är.
Hittills under denna mandatperioden har alliansen sparat på allt så även på pengarna till Skrylle.

Ett annat ärende handlade om “Ungdomstinget“. Motionen vill göra Ungdomstinget till remissinstans vilket Ungdomstinget inte ville bli. Motionen lämnades in i december 2008 och nu efter 14 månader tar man ett beslut i frågan. Beslutet blev enhälligt

att bifalla motionen på så sätt att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att tillsammans med ungdomstingets samordningsgrupp se över möjligheterna att utveckla och hitta nya former för att samarbete mellan undomstinget och kommunen.

Detta är helt klart ett besvarande av motionen men efter lite politiskt spel så blev det ändå bifall.

Det viktigaste är att utveckla ungdomstinget på ungdomars villkor. Det är viktigt att stärka och uppmuntra ungdomars demokratiska engagemang. Här kan skolan bli mycket bättre.

tis
15
dec
2009
tisdag, 15 december, 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Personal kritisk till att Lunden stängs

Lundens ungdomshem för flickor läggs ned vid årsskiftet. De anställda tycker beslutet är fel eftersom den vård som erbjuds inte finns någon annanstans i Sverige.

– Vår avdelning är den enda i landet som har den spetskompetens som krävs för att ta hand om denna speciella målgrupp, säger Anna Hockum, biträdande avdelningsföreståndare.
Till Lundens ungdomshem kommer flickor som både har missbruksproblem och i den absoluta majoriteten av fallen också en psykiatrisk diagnos.

– De kan ha självskadebeteende, vara väldigt utåtagerande och även våldsamma. Ofta kommer de till oss eftersom andra institutioner inte klarar av dem, säger Anna Hockum.
På Lunden finns ett team av personal som kan vårda flickorna. Läkare, sjuksköterskor, psykologer med flera yrkeskategorier finns under samma tak.
– Det brukar gå bra för de tjejer som har varit hos oss. Vi är rädda för att de kommer att fara illa när det inte finns någon som kan ta hand om dem på samma sätt, säger Anna Hockum.

Bengt Andersson, regionchef för Statens institutionsstyrelse, uppger att besparingsskäl ligger bakom beslutet. Myndigheten går mot ett underskott på 100 miljoner för 2009.

Det är i alla fall ärligt av regionchefen att erkänna att nedläggningen beror på besparingarkrav. Situationen för många ungdomar är inte bra. Speciellt inte de som har psykiatriska diagnoser.
Det som borde göras är att skapa fler behandlingsplatser för att möta behovet. Man borde också utvärdera verksamheter innan de läggs ner.
Vad kostar det inte samhället att dessa ungdomar inte tas om hand?
Vad kostar det inte dessa flickor i lidande och livskvalité?

Att lägga ner innebär också resursslöseri med kompetens.

Är det värt att riskera unga flickors framtid bara för att sänka skatten för de som ändå har tillräckligt?

Det är hög tid att byta regering!

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Novembers ordinarie kommunfullmäktige är igång. Första ärendet är “Driftsbidrag till Stiftelsen Lunds Arena“. När beslutet togs på kommunfullmäktige den 22 februari 2007 fanns ingen kalkyl för driften av Arenan. Miljöpartiet yrkade då att ärendet skulle återremitteras för att man skulle få mer underlag just på denna punkt.

Nu visar det sig att kalkylen, som vi påpekade inte var speciellt trovärdig. Förslaget från alliansen och socialdemokraterna är att det skall utgå extra anslag för 2009 med 3 miljoner och 5 miljoner 2010.

Eftersom vi sitter där med en arena så måste något göras. Miljöpartiet föreslår att man ska ge tillskottet för 2009 och vänta med beslut om 2010. Det märkliga i detta ärende är att man ger pengar både för 2009 och 2010. Detta brukar man inte direkt göra om en nämnd har ett underskott. Det ska till extra ordinära skäl om detta ska ske.

dessutom brukar alliansen älska arbetslinjen och sätta press på medborgarna för att de ska göra rätt för sig. Detta borde väl även gälla en affärsdrivande om än kommunal sådan?

Alliansen och (S) vill göra stort nummer av att Arenan är en satsning på ungdomsverksamhet. Man kan undra varför man ska ha ungdomsverksamhet i en lokal med 4000 åskådarplatser?

Man är också överraskad över att den gamla Idrottshallen finns kvar och kostar pengar?
Man är också överraskad över att ungdomsverksamheten går med minus?

Man tar inte upp att det är en hel del andra saker som går minus.
Enligt tjänsteskrivelsen så framgår det att underskottet på 7.9 miljoner består av:

För lågt kalkylerade konsumtionsavgifter, -1.6 mkr
Personalkostnader, -1.0 mkr
Uthyrningsintäkter från skolor,  -1.0 mkr
Uthyrningsintäkter från större evenemang, -1.6 mkr
Högre hyreskostnad, -2.7 mkr

Det enda man tog upp var att ungdomsverksamheten gick med minus.

Nu finns Arenan på plats så vi vill inte riva den men vi vill att man hushållar med skattebetalarnas pengar. Vill man främja ungdomsverksamhet så kan man göra det med mycket mindre kostnader än att bygga en stor arena.

Visst kan det vara kul att det finns en stor Arena som används för handboll men varför ska det bara vara en handbollshall. Varför inte bygga en hall för gymnastik, scoutverksamhet, boule …

Det borde vara möjligt att driva en Arena i Lund som kunde gå runt och som dessutom kunde användas till ungdomsverksamhet. Kanske inte lika mycket men å andra sidan kunde man använda de extra intäkterna till att driva ungdomsverksamhet mer anpassade för ungdomsverksamhet. Ungdomsverksamheten behöver inga loger, behöver inte 4000 åskådarplatser.

mån
16
nov
2009
måndag, 16 november, 2009 | Skriven av:

Klimattinget avslutades under söndagen med att deltagarna försökte rädda jorden från att krascha …

  • sön
    15
    nov
    2009
    söndag, 15 november, 2009 | Skriven av:

    Efter tre dagar med föredrag, workshops, diskussioner, mingel, kulturaktiviteter, trädplantering och mycket annat så avslutades Klimattinget med att deltagarna räddade jorden från att falla platt till marken. Innan denna avslutning så kom Klimattinget fram till ett antal förslag som förhoppningsvis kommer att presenteras på ett s.k. side-event på Cop 15.
    Under dessa dagar har Klimattinget jobbat i tre spår, ett individuellt spår, ett lokalt spår och ett globalt spår. Ett antal förslag togs fram som deltagarna sedan fick rösta på genom den s.k. plupp-metoden. Alla deltagarna fick 3 runda små klisterlappar, s.k. pluppar. Man skulle sedan sätta en plupp på det bästa förslaget inom varje spår.
    Bl a fanns förslag om att införa en Global bank till vilken alla länder avsätter t.ex. 2 % av sin BNP. Dessa resurser skulle sedan användas till åtgärder för möta klimathotet. Idén är inte ny men rimlig. Redan 1997 lanserade Brasilien ett konkret förslag om en global klimatfond, CDF, Clean Development Fund. Rika länder som inte följde sina minskningsåtagan- den skulle betala böter till fonden och fattiga länder skulle kunna få resurser därifrån. Detta förslag blev sedan utsuddat genom USA och EU som föreslog CDM, Clean Development Mechanism. Med CDM skulle rika länder få kunna köpa utsläppskrediter i utvecklingsländer och sedan kunna tillgodoräkna sig dessa som minskningar i sitt eget land. CDM är idag en stor industri som omsätter miljardbelopp. Detta har inneburit att länder som Kina och Indien har översköljts av CDM-projekt. Ofta är projekten billiga att investera i och motsvarar stora utsläppsminskningar på hemmaplan. Flera rapporter pekar på att det är oklart om CDM-projekten överhuvudtaget bidrar till utsläppsminskningar och att de fat- tiga länderna hamnar i en gisslansituation; man tar hellre emot ett dåligt projekt än inget alls.

    Ett annat förslag som det röstades på var att man skulle verka för att avtalen skulle bindande. Vilket egentligen är självklart att man gör det man kommit överens om.

    Några andra förslag handlade om utbildning. Att man skulle utbilda om “hur klimatet påverkas av våra aktiviteter”. Mycket fokus på nya generationer.

    Ett annat förslag var att man skulle skapa ett “prick”-system, likt viktväktarna. Där man istället för kalorier hade CO2-ekvivalenter. Så många prickar för en 10 minuters dusch, så många prickar för en flygresa, så många prickar för ekologisk närproducerad mat …
    Det skulle vara ett enkelt system där man kunde se hur mycket man påverkade klimatet.

    Ett anat förslag var att verka för att ta bort plastpåsar och ersätta dessa med bättre alternativ. Det finns redan länder som har förbud på gång. Det finns ett köpcentrum i Umeå, Strömpilen där man inte använder plastpåsar.

    Ett annat förslag var att minska köttkonsumtionen i kommunens matserveringar. Kött är en stor klimatbelastande faktor.

    Alla förslag kommer att presenteras och även de som inte fick mest prickar tycker jag är så pass intressanta att de kan genomföras på något sätt. De som fick mest prickar kommer att utvecklas och förtydligas inför det s.k. side-eventet.

    Summan av dessa tre dagar är att det finns hopp. Det var verkligen trevligt, inpirerande och glädjande att se ungdomarna diskutera, argumentera och komma överens. Det var både glädjande att höra vad som kom fram men samtidigt lite tragiskt att det inte hänt mer. För all som sades var inga nyheter. Det var saker som jag hört och jobbat med under många år. Kanske blir det ändå bättre och bättre. Nu talar fler om klimatet men ännu saknas handlingen.
    Vi vet så mycket men ändå är det ekonomin som styr, trots att man vet att detta inte leder till ett bättre klimat.

    Läs mer på Klimattingsbloggen!

    fre
    13
    nov
    2009
    fredag, 13 november, 2009 | Skriven av:

    Sitter på Klimattinget i Lund och lyssnar på en representant från “Wake Up Call“. Klimattinget arrangeras av Lunds Ungdomsting och Ungdomsforum i Lund. Det kommer att vara tre spännande dagar med fokus på klimat.

    klimattinglogga Därför ska vi inför COP 15 mötet arrangera ett klimatting för unga i åldern 12 till 25 år, där ungas röster om klimatfrågan ska synliggöras. Under tre dagar i november ska unga samlas till en konferens som ska ge dem kraft, kunskapsverktyg och inspiration att bli del av den globala lösningen på klimatfrågan. Under konferensen ska deltagarna arbeta fram gemensamma budskap som senare ska lämnas över till deltagare och förhandlare i COP 15 mötet i Köpenhamn, men också till andra berörda runtom i landet och världen. Tanken är att klimattinget ska samla 250 till 300 ungdomar från Sverige, Europa och världen. Svenska klimatkommuner kommer att bjudas in, samt internationella organisationer från länder som kan spegla klimatfrågans globala komplexitet. Då klimattinget samkörs med ett av Lunds ungdomstings stora möten, kommer ett hundratal lundaungdomar också att delta.

    Klimattinget kommer att äga rum i Lund och initiativet till konferensen kommer från Lunds ungdomsting och UFO (Ungdomsforum för Agenda 21). Konferensen kommer att vara tre väl spenderade dagar fyllda av inspirerande diskussioner, workshops, föreläsningar, möten och möjligheter till nya kunskaper. Nyckelpersoner inom klimatpolitiken och deltagare på det efterföljande COP 15 mötet kommer också att närvara på klimattinget. Klimattinget kommer att sträva efter att vara helt koldioxidneutralt och använda sig av ekologiska och miljövänliga alternativ så långt det går.

    Det hela avslutas på söndag med att man ska summera vad som Klimattinget har kommit fram till. Resultatet ska sedan bl a presenteras under Cop 15 i ett s.k. “side event”.
    Det viktigaste är dock processen och alla diskussioner som kommer att äga rum under dessa tre dagar.

    ons
    26
    aug
    2009
    onsdag, 26 augusti, 2009 | Skriven av:

    SDS skriver “Ungdomsträningen ger mångmiljonförlust”

    Lunds nya arena går med förlust. 7–8 miljoner fattas för att bokslutet ska gå ihop. Ett skäl är ungdomsverksamheten som alla vill ha men som inte är finansierad.

    För snart ett år sedan invigdes Lunds nya arena med mycken pompa och stora förhoppningar. Lunds elithandboll skulle få ett lyft och Lundaborna ett nytt ställe för konferenser och konserter.

    Men nu visar det sig att stiftelsen som driver verksamheten inte har intäkter som klarar kostnaderna.
    – Problemet är ungdomsverksamheten som inte har täckning för sina kostnader, säger Christer Wallin (M), ordförande i stiftelsen.

    Enligt honom håller den ekonomiska kalkylen när det gäller kommersiella intäkter från konferenser och annan extern uthyrning.
    – Allt annat är väldigt positivt, men när ungdomarna är i hallen uppstår minus, säger Christer Wallin.

    När det skulle beslutas om den nya arenan fanns kritik mot intäktsanalysen. Jag förstår inte riktigt stiftelsens ordförande. Dels verkar det som om han inte sitter i kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden och att han tillhör en majoritet som styr Lunds kommun.
    Dels är det lite märkligt med resonemanget att det är ungdomsverksamheten som är problemet och att den kommersiella verksamheten håller sina kalkyler.
    Varför bygga en så dyr anläggning om man inte kan finansiera den med kommersiell verksamhet. Ville man bara gynna ungdomsverksamheten så borde man byggt en mindre anläggning.
    När ärendet var upp i kommunfullmäktige den 22 februari 2007, “Genomförande av ishall och publik arena” reserverade sig miljöpartiet mot beslutet i ärendet.

    Miljöpartiet känner dock stor oro vad gäller:

  • underlaget för övriga arrangemang
  • de ekonomiska konsekvenserna för kommunen
  • samarbetsformerna med och beroendet av en privat intressent

    Ingen analys av behov och underlag för arrangemang som kan garantera den publika arenans driftekonomi har redovisats. Inte heller har en driftkostnadskalkyl för kommunen redovisats.
    Det saknas också en belysning av vad samarbetet mellan kommunen och näringslivet kan innebära, positivt och negativt.
    Detta betyder att möjligheterna och riskerna i projektet inte har bedömts på ett seriöst sätt.
    Miljöpartiet yrkade återremiss för att utreda och tydliggöra risker och effekter för kommunen att gå in i detta projekt.

  • Det är inte första gången det är glädjekalkyler vad gäller intäkter.

    Det är lite märkligt resonemang från en politiker som tillhör den styrande majoriteten. Dessutom är det lite konstigt att skulle problematiken på ungdomsverksamheten.

    Enligt honom håller den ekonomiska kalkylen när det gäller kommersiella intäkter från konferenser och annan extern uthyrning.
    Klubbarna betalar runt 150 kronor i timmen istället för den verkliga kostnaden som är 3 000 kronor.
    – Allt annat är väldigt positivt, men när ungdomarna är i hallen uppstår minus, säger Christer Wallin.

    Samtidigt är ungdomsverksamhet ett av de tre ben som arenan enligt sina stadgar ska stå på.

    Är det inte så att kalkylerna för ungdomsverksamheten också håller men att alliansen inte har avsatt tillräckligt med medel i sin budget.
    Dessutom ungdomsverksamheten behövde inte en ny arena. Därför borde kalkylerna bygga på att den “kommersiella verksamheten” ska ge ett överskott som kan subventionera ungdomsverksamheten. Annars blir det ju tvärtom att kommunens stöd till ungdomsverksamhet sponsrar den kommersiella verksamheten.

    Det var väl heller ingen hemlighet att den gamla Idrottshallen skulle stå kvar.

    I andra kommuner, som Kristianstad och Hässleholm, ger kommunerna arenabidrag och det är en lösning som han tycker att även Lund bör fundera över.

    Varför lägger då inte alliansen mer pengar till detta i sin budget?
    I ställer skär man ner och tvingas nu till drastiska åtgärder. Det planeras nu för extra sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden för att alliansen vill ha hjälp med att ta obekväma beslut. Miljöpartiet ska så konstruktivt som möjligt vara delaktiga i denna process men jag kommer inte att vara med att slakta nämndens verksamhet.

    ons
    19
    aug
    2009
    onsdag, 19 augusti, 2009 | Skriven av:

    I dag var det första mötet med Kultur- och fritidsnämnden efter sommaruppehållet. På dagordningen fanns det ett beslutsärende och fem valärenden.
    Beslutsärendet var nämndens remissvar på centrumutredningens förslag. Förvaltningen hade skrivit samman ett helt OK förslag till beslut.
    Valärendena var konsekvenser av att nämnden fått en ny viceordförande.
    Övriga ärenden var informationsärenden. Ett om Kulturen, ett om läget gällande Kulturhuvudstadsprojektet och ett om bokslutsprognos per den 31 juli.
    Inte mycket att säga om dessa. Juryn som kommer att föreslå Lund eller Umeå kommer till Lund i nästa vecka och ska bjudas på ett fullspäckat program. Programmet verkar vara väl organiserat men möjligen något för fullspäckat.

    De stora informationsärendena handlade om Folkets Bio, Skryllegården och ekonomiska läget och de stora besparingskrav som alliansen gett nämnden.
    När det gäller Skryllegården så är problemet bl.a. att allt inte är helt reglerat i avtal och att Friluftsfrämjandet som sköter Skryllegården inte kan fullgöra sina betalningar gentemot kommunen. Det har länge pratats om att det ska till en utredning som belyser problematiken men den har inte initierats av alliansen. I alla fall har inget hänt under en lång tid vilket är ett jätteproblem.
    Folkets Bio är även en rörig historia, gamla försyndelser som äntligen kommit fram i ljuset. Förhoppningsvis kan det redas ut så att verksamheten kan fortsätta i någon form. För det behövs något som “balanserar” det helt kommersiella filmutbudet. I skenet av nuvarande ekonomiska läge och alliansens normala agerande är det inte helt solklart att det kan bli en bra lösning på detta problem. Det är bara att hoppas på det bästa …

    Det allra största informationsärendet handlade om det ekonomiska läget och alliansens besparingskrav. Dels gäller det fritidsklubbarna som alliansen inte tycks bry sig om. Det är dock ingen del av förvaltningen som inte berörs av besparingarna.
    Det är stora summor det rör sig om så det är inte någon enstaka tjänst som löser detta.

    Nu tror alliansen att man på väldigt kort tid ska kunna hitta besparingar som ska uppfylla alliansens budget. De vill ha hjälp av oppositionen att vi ska ställa upp bakom deras nedskärningspolitik.
    Visst är jag villig att förutsättninsglöst diskutera verksamheten inom Kultur- och fritid men jag har svårt att bara svälja de orimliga besparingar som alliansen har beslutat om. Besparingar som de i kommunfullmäktige bestämt har hävdat att det inte finns. De har hävdat att de inte har skurit ner.
    Nu har sanningen kommit ifatt alliansens politik.

    Beslut om 2010 ska tas under september månad så det är bråttom. Därför är det konstigt att alliansen inte hade ett förslag till datum när alla partierna skulle träffas för att försöka hitta lösningar på problemen.

    Sedan alliansen tog över efter valet 2006 har styrningen varit obefintlig. Fokus har legat kring skattesänkning och besparingar. Aktiviteten från alliansen i de styrgrupper som nämnden har beslutat om har varit väldigt svag. Nämndsmötena har inte varit konstruktiva. det behövs en ändring av alliansens attidtyd. De måste ta politiken mer på allvar och ta konsekvensen av sina beslut.
    Alliansen ville t.ex. inte anta ett Ungdomspolitiskt program. Nu har revisionen gjort en granskning som bl.a. visar en del problem som finns med samordningen av det ungdomspolitiska arbetet beror på avsaknaden av ett övergripande styrdokument.

    Ser man allt detta i skenet av att Lund vill bli Kulturhuvudstad så blir det än märkligare.
    Skapar man alla dessa nedskärningar för att skapa utrymme för ett Kulturhuvudstadsår?
    Vad är meningen med att bli Kulturhuvudstad om man samtidigt försämrar den bra verksamhet som Lund har bedrivit inom Kultur- och fritid?

    Då det är svåra tider, vilket det är nu, det är då Kultur- och Fritids verksamhet behövs allra mest.

    Det kommer att bli en intressant valrörelse inför valet 2010. Det finns många frågor att debattera.

    tis
    16
    jun
    2009
    tisdag, 16 juni, 2009 | Skriven av:

    Nu har vi kommit till socialnämndens budget vilket kommer att bli kvällens sista ärende.
    Efter middagspausen har vi klarat av miljönämnden och kultur- och fritidsnämnden.
    Miljönämnden är en liten nämnd. Deras anslag är en bråkdel av Lunds totala budget. Även här ville alliansen spara. Folkpartiet tyckte att miljönämnden var budgetutskottets favorit för att nämnden alltid håller budget. Tyvärr är det som vanligt att hålla budget innebär bara att ekonomin inte visar röda siffror. Visst är det bra men man måste också se till vad man har gjort för pengarna. Bl.a. har man under många år pratat om “miljöövervakning”. Äntligen finns det nu pengar avsatta men ännu är det inte igång.
    Nämnden beslutade tidigare enhälligt att det behövdes resursförstärkning för att man skulle kunna klara av myndighetsutövningen. Om man inte ens kan göra myndighetsutövningen så kan man ju undra om övrig verksamhet hinns med.

    Alliansen fortsätter nedskärningen av kultur- och fritidsnämnden. Det är många miljoner som försvunnit. Alliansen säger att det är ledsna att de inte har några pengar och försöker få det till att pengarna har försvunnit pga av någon annans åtgärder. Man ser sig själv som oskyldig.
    Vi har inte skurit ner!
    Vi har satsat!
    På en fråga vad man satsar på blev det inget svar.

    Alliansen säger att man tycker att nämnden har gjort ett bra arbete och att personalen har gjort ett bra jobb. Jag håller med om att personalen har gjort ett bra arbete.
    Men det känns väldigt jobbigt och tröstlöst.

    Förvaltningen jobbade bra med att ta fram ett Ungdomspolitiskt program. Programmet förankrades. Ungdomarna fick säga sitt. När det väl kom till kommunfullmäktige sa alliansen att det inte behövdes något ungdomspolitiskt program eftersom vi hade så många andra program. Först ville man kalla det idéprogram, vilket var en ny typ av dokument, men ändrades sig sedan och skickade bara tillbaka det till kultur- och fritid att jobba vidare.
    Hur kul var det för de som jobbat med att ta fram programmet?
    Vilka signaler sändes till ungdomarna att vi inte behöver ett program för ungdomspolitiken?

    Kommunfullmäktige har antagit ett kulturpolitiskt program där man konstaterar att nästa steg är att göra ett handlingsprogram där man konkretiserar åtgärder för att genomföra målen i programmet.
    Genom besparingarna och att man inte avsätter resurser för att genomföra åtgärderna rinner allt arbete ut i sanden.

    Är det ett bra sätt att använda personalen och de resurser som man tilldelat nämnden?
    Hur kul är det resultatet av arbete behandlas på detta sätt?

    Tidigare i kväll ville alliansen att man ville satsa på nyföretagande. Vilket är jättebra speciellt om man satsar på småföretagande.
    Genom att satsa på kultur kan nya jobb skapas. Kulturkonsumtion är klimatvänlig och kulturen kan produceras lokalt.
    Att ha en bra kultur- och fritidsverksamhet är en nödvändighet för att se till att barn- och ungdomar har tillgång till bra fritidsverksamhet. Speciellt i kristider.
    En bra kultur- och fritidsverksamhet gynnar inte bara barn och ungdomar.

    tor
    28
    maj
    2009
    torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

    Kommunfullmäktige avslutades sent med att bifalla miljöpartiets motion om sommarlovsentreprenörer. Vi ville ha haft igång projektet redan 2009 men eftersom hanteringen har tagit tid så nu när beslutet äntligen togs i kommunfullmäktige så hade det hunnit bli den 28 maj. Visst hade det gått att sätta igång redan 2009 men nu fanns inte viljan.
    Bättre 2010 än inte alls.

    ons
    13
    maj
    2009
    onsdag, 13 maj, 2009 | Skriven av:

    Nu ska alliansen spara ännu mera. Man vill föra över ansvaret för fritidsklubbarna till skolan och samtidigt minska anslagen med 25%. Det stora problemet är minskningen av anslagen. Vem som har huvudansvaret spelar mindre roll om förvaltningarna jobbar tillsammans.

    Detta är ännu ett slag som slår mot barn och ungdomar. I rådande läge med finanskriser så är det extra viktigt att se till att barn- och ungdomsverksamheten inte minskar. Visst ska man göra allt för att effektivisera verksamheter men att skära med 25% medför stora problem.

    Tråkigt att alliansen inte inser hur allvarligt läget är och att man själv har varit med och skapat den lokala krisen. Allt beror inte på den globala krisen utan det beror på politiska beslut fattade av Lunds allians. Högkonjunkturen kunde de inte använda. de sänkte skatten och har sedan de kom till makten skurit ner det mesta.
    Nu är det dags för budget 2010. Alliansen fortsätter skära och kompenserar inte för de kostnadsökningar som finns t.ex. löneuppräkningen.

    Budgeten ska tas i kommunfullmäktige den 16-17 juni.

    fre
    1
    maj
    2009
    fredag, 01 maj, 2009 | Skriven av:

    SDS skriver “Lugnt firande i Lund och Malmö”

    Inte mycket mer stök än under en vanlig helg. Så sammanfattar polisen årets valborsgmässofirande i Lund och Malmö. Till och med planteringarna i Lunds stadspark skonades trots tusentals besökare.

    Gräsmattorna var däremot fulla med skräp tidigt på fredagsmorgonen. Framförallt framför vita scenen.

    Det var roligt att firandet blev lugnt och att planteringarna i Stadsparken inte förstördes. Det visar att det går att fira lugnt och städat och kanske till och med att ha roligt. För det är väl det det går ut på när man ska fira. Nästa steg är kanske att även minska nedskräpningen.

    Sedan är det förstås det där med alkohol. Trist att det alltid måste finnas med alkohol för att man ska fira och att det debutåldern sjunker. Att “vuxna” använder alkohol när man festar sänder givetvis signaler till ungdomen.
    Ska det bli bättre måste vi vuxna hantera droger och alkohol på ett bättre sätt. Mår man bättre och har ett bra socialt nätverk så är det inte så skadligt att någon gång dricka alkohol. Har man inte kontroll på sin vardag är man i riskzonen, gammal som ung.