Inlägg under kategori » vegetarism «

ons
2
dec
2009
onsdag, 02 december, 2009 | Skriven av:

Vegomässan är tillbaka – nu med temat en magisk jul. Kom och låt dig svepas med av kaneldofter, olika sorters vegoskinka, korv och frestelser. Här finns ekologiska julklappar, glass och djurvänligt mode.

Bredda dina kunskaper, lär dig nya matlagningstricks, ät exklusiv jultallrik och provsmaka Stockholms senaste vegoutbud. Dessutom kokbokslansering, uppträdanden och avslöjanden från verkligheten.

Datum & tid: 5 december 2009, 10-18
Plats: Enskilda Galleriet – alltså samma ställe som sist! (Kronobergsgatan 37 i Stockholm)
Tema: En riktigt magisk jul
Inträde: 50 kr (Vi tar tyvärr inte kort. Ha gärna med jämna pengar!)

Vegomässa2009_Stockholm_nr2

fre
27
nov
2009
fredag, 27 november, 2009 | Skriven av:

Fdr_julbordVegojulbord – det bästa med julen

Julen närmar sig med stormsteg, och så även julborden. Och de bäst julborden är de som är utan djur på. Det är inte så lätt att hitta djurfria julbord.

Förbundet Djurens Rätt har gjort en sida med djurfria julbord.

Länk till sidan!

sön
22
nov
2009
söndag, 22 november, 2009 | Skriven av:

Vegomässan är tillbaka – nu med temat en magisk jul. Kom och låt dig svepas med av kaneldofter, olika sorters vegoskinka, korv och frestelser. Här finns ekologiska julklappar, glass och djurvänligt mode.

Bredda dina kunskaper, lär dig nya matlagningstricks, ät exklusiv jultallrik och provsmaka Stockholms senaste vegoutbud. Dessutom kokbokslansering, uppträdanden och avslöjanden från verkligheten.

Datum & tid: 5 december 2009, 10-18
Plats: Enskilda Galleriet – alltså samma ställe som sist! (Kronobergsgatan 37 i Stockholm)
Tema: En riktigt magisk jul
Inträde: 50 kr (Vi tar tyvärr inte kort. Ha gärna med jämna pengar!)

Vegomässa2009_Stockholm_nr2

ons
6
maj
2009
onsdag, 06 maj, 2009 | Skriven av:

vegomassan09malmo_banner_300x300 Nu är det snart Vegomässa i Malmö.

Den 9 maj, klockan 10-18, kommer Vegomässan till Malmö och i år har vi skaffat oss en riktigt stor lokal så att alla besökare ska få plats. Mässan äger rum på Amiralen med arrangemang i Folkets Park alldeles utanför. Inträde: 40 kronor.

Kom och möt en helt ny värld av smakupplevelser och testa allt det där som folk kallar vego. En stor mängd utställare av allt från skinnfria skor och ekokläder till djurvänlig kosmetika och köttersättningar finns på plats för att visa upp en fräsch, hälsosam och hänsynsfull livsstil.

I caféet säljs lyxiga veganbakelser och i foodcourten i Folkets Park kan du smaka en vegansk chorizo, en köttig vegoburgare eller varför inte svalka dig med en krämig veganglass. Det blir även provsmakning från en uppsjö av företag, föredrag samt uppträdanden.

sön
19
apr
2009
söndag, 19 april, 2009 | Skriven av:

Nu så är denna helgen nästan slut. I alla fall är mötena det och nu är det bara tågresan kvar. Dagen började med arbetsgivarkurs. Det finns mycket som ska göras av en vald styrelse och att vara arbetsgivare är en uppgift som ibland kommer i skymundan.
Det finns mycket att tänka på. Det finns lagstiftning som man måste förhålla sig till men det viktigaste är att se till att den man är arbetsgivare för får de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Tyvärr blev det en liten krock med Vegetariska föreningens årsmöte. Så jag gjorde ett försöka att hinna med båda. Det gick ganska så bra men givetvis är det inte helt perfekt att springa mellan möten. Men gör man inte det så ofta så är det OK.
Det var soligt och skönt väder i Stockholm dock något kallare än i Skåne. Jag såg tussilago på väg till stationen. De fanns inte i vägrenen utan i en plantering men ändå. Stockholm ligger lite efter Skåne när det gäller “våren”.
EN fördel med att vara med på Vegetariska föreningens riksmöte var att då blev det lunch på Hermans, en vegetarisk restaurang med mycket god mat. Dessutom ligger den fint så att man har en underbar utsikt över Stockholm.
Nu när jag kommer tillbaka till Skåne har väl backsipporna blommat över så det ser nog annorlunda ut i rabatterna. Spännande och se om något av det sådda har kommit upp.
Kommande vecka blir full av aktiviteter. På måndag blir det ett förberedelsemöte inför torsdagens kommunfullmäktige. Dessutom blir det ett planeringsmöte inför Europaparlamentsvalet. På tisdagen blir demokratiberedning. På onsdag blir det Tingrätten och styrgruppsmöte för att ta fram en kulturpolitisk handlingsplan och på kvällen blir det styrelsemöte med Mp Skåne.
På torsdag är det som sagt kommunfullmäktige som bl a kommer att behandla två interpellationer (öppen källkod & Ungforum) som jag lämnat in och så en motion som Miljöpartiet har skrivit om mäns våld mot kvinnor.
Fredagen finns det risk att jag ägnar åt Klimatkommunerna vilket i så fall innebär en ny Stockholmsresa, tur och retur.
Lördagen blir 100% koloni och på söndagen är det vårstädning och vårstämma i vår bostadsrättsförening.
backsippa-april-2009

sön
1
mar
2009
söndag, 01 mars, 2009 | Skriven av:

vintergack_mars_2009I dag blev det ett kolonibesök trots att det var ganska så kallt. Snödroppar och vintergäck blommade för fullt och det fanns gröna små blad lite här och var. Våren är på G men SDS skriver att våren redan är här. Rent teoretiskt alltså, det känns i alla fall inte så. Det blev inte så mycket trädgårdsarbete utfört pga av det gråkalla vädret. Solen syntes knappt, men nästa vecka då blir det nog soligt väder och då blir det trädgårdsarbete.
Eller?

I dag blev det pizza till middag, men inte vilken pizza som helt utan en helvegan pizza, köpt på en pizzeria. Helvegan pizza som är hemmalagad är ju inte så konstigt. Det var en pizza med vegansk mozarella, Astrid och apornas veganska chorizo och redwoods veganska pepperoni. Pizzan köpte vi på pizzerian Algarve i Kirseberg. Den smakade väldigt gott. Jag har länge undrat varför det inte görs några veganpizzor på pizzeriorna. På ett sätt är det bra för det är ju inte alltid så nyttigt med pizza och skulle det finnas överallt så kanske man skulle falla för frestelsen att köpa pizza lite för ofta. Men någon gång då och då är ju OK.

ons
25
feb
2009
onsdag, 25 februari, 2009 | Skriven av:

Tittade på SVT1:s Uppdrag Granskning – Priset för det rosa guldet.
Programmet hittar du här!
Det finns tusentals odlingar i Norge och massor med pengar läggs på att marknadsföra odlad lax som en lösning på fiskkrisen. Laxodling är en guldgruva men även fiskmjölstillverkning eftersom den odlade laxen slukar fiskmjöl i form av pellets.

Laxodlarna säger att 1 kg vild fisk ger 1 kg odlad lax. Enligt forskarna är siffran 2.5 kg vild fisk för att få 1 kg odlad lax. Även om det vore så att relationen var 1 till 1 är det en väldigt stor omväg för att få fram mat. Det krävs ju mer än bara den vilda fisken. Fisken ska fångas, transporeteras, beredas till fiskmjöl. Sedan ska fiskmjölet transporteras till fiskodlingen.

Det är ett jätteslöseri med en livsviktig resurs och som gör att människor får svälta.

Fiskmjölet görs inte bara av s.k. skräpfisk utan man använder även matfisk. Det är jätte fiskebåtar som dammsuger havet och då tar den fisk utan urskillning.

Många fisksorter är nu så utfiskade att de troligen inte kan återhämta sig. Det är ytterst allvarligt. Dessutom innebär fisket att fattiga länder som inte fiskar med stora båtar aldrig får någon fisk. Fisk är en viktig föda för många länder. T.ex. drabbas många afrikanska länder hårt av detta. De som dammsuger ut fisken får dessutom EU-stöd.

Hållbart fiske skulle kunna vara OK men denna odling av lax är långt ifrån långsiktigt hållbar. Den lokala miljöpåverkan är också ett problem eftersom odlingarna ofta skapar övergödning.

Det är inte bara köttindustrin som är ett miljöproblem utan så även fiskindustrin.
Så det finns all anledning att fortsätta vara vegan.

Läs mer om laxodling:
Greenpeace, SNF

tis
20
jan
2009
tisdag, 20 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ekomaten starkt framåt”

Ekologiska varor är på frammarsch. Livsmedelsjättarna ökade sin försäljning av ekologiska varor avsevärt under 2008.

2007 sålde de svenska butikerna ekologiska varor för 4,3 miljarder kronor. Siffran för 2008 förväntas vara betydligt högre. Under det gångna året ökade Icas försäljning av ekologiska produkter med 50 procent jämfört med föregående år. Den positiva trenden märks även hos en annan livsmedelsjätte, Coop, som har stått för ungefär hälften av ekoförsäljningen i den svenska handeln.

– Siffrorna är inte klara för 2008 ännu men under det första halvåret hade vi en ökning på knappt 50 procent. Det har varit en stadig ökning sedan vi började bygga upp vårt sortiment. Ökningen har varierat från år till år men under 2008 har vi haft en stor ökning, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

Det är positiv läsning. Det är inte bara försäljningen som ökar utan även varuutbudet. Det är verkligen glädjande. Dock ska man komma ihåg att den totala mängden är ganska liten. men allt har sin början.
Det finns livsmedelsaffärer som bara har ekologiska produkter. I Lund har vi Biogrönt på Byggmästaregatan och i Malmö finns det “Morot och annat” som ligger vid Drottningtorget och “Astrid och Aporna” som ligger vid Konserthuset.

Det finns både hälsoskäl och smakskäl att köpa ekologiskt.

Mat är en politisk fråga som påverkar klimatet. Skippar man dessutom kött så blir det ännu bättre för klimatet och framför allt blir det mindre antal djur som utsätts för människans oetiska hantering av levande varelser.

ons
1
okt
2008
onsdag, 01 oktober, 2008 | Skriven av:

På lördag är det Djurens Dag Det kommer att arrangeras olika aktiviteter p g a detta. Djurrättsalliansen arrangerar bl a en demonstration utanför riksdagshuset.

“Sätt ner foten -Ett övergrepp är ett för mycket!
På Djurens Dag, den fjärde oktober samlas djurvänner från hela landet till en massiv protest vid riksdagen. En gång för alla sätter vi ner foten och talar om för politikerna att nu är det nog, det är dags att de slutar svamla och faktiskt gör något åt situationen. I dagsläget utsätts djur för sexuella övergrepp och människorna som begår dem tillåts fortsätta för att politikerna inte tar frågan på allvar.”

Miljöpartiet har många gånger motionerat om detta men inte fått något gehör. Nu är det dags att något händer.

Läs mer om Djurens dag!
Djurens rätt!
Djurrättsalliansen
Djurskyddet Sverige

lör
27
sep
2008
lördag, 27 september, 2008 | Skriven av:

Det finns en namninsamling för att försöka få Dafgårds, Hälsans kök med flera att ta bort ägg och mjölk ur sina “vegetariska” produkter. Tycker du också att det vore skönt att kunna köpa din veganska sojakorv på närmaste affär istället för att behöva leta genom halva stan?

“I de allra flesta mataffärer finns ett stort sortiment av “vegetariska” produkter från framför allt Dafgårds och Hälsans kök. Många vegetarianer, veganer och/eller allergiker har nog hoppfullt lyft upp ett paket sojakorv eller vegetariska biffar, bara för att besviket inse att det innehåller ägg och kanske till och med mjölk.

Det här är tråkigt för oss som tvingas välja bort era produkter och det borde vara lika tråkigt för er som förlorar åtskilliga kunder. Det framstår som ett obegripligt val att tillsätta animalier i produkter som hos nästan alla andra tillverkare (främst internationellt) är helt vegetabiliska.

Snälla snälla tillverkare – ta bort äggen och mjölken ur era produkter så lovar vi att ni har fått en stor skara nya, trogna kunder!”

Skriv på du också!

tis
9
sep
2008
tisdag, 09 september, 2008 | Skriven av:

Vegomässan 2008 är Nordens största vegetariska matmässa och en sensommarfest för alla som gillar mat och framtiden. Här bjuds på provsmakningar, intensiva smakupplevelser och möjlighet att se kockarna trolla fram nya rätter på scen. Här kan du ställa alla frågor du någonsin haft om kryddor, aubergine eller hur man bäst bygger muskler på sojaprotein. Här får du äta dig mätt femton gånger om. Det är en matfrossa som inspirerar, ett tillfälle att diskutera och att testa den nyaste veganska glassen. Det är också ett tillfälle att höra Future food prata om laboratoriekött, att lyssna på musik och att bläddra i kokböcker medan du avnjuter kökets lunchtallrik.

På Vegomässan 2008 blandas vackra bakelser, ekologiska höstgrönsaker och heta chiliburgare med allvaret kring en av vår tids största frågor: att vi har en livsmedelsindustri som bygger på massdöd. Och att ätandet av djurprodukter bidrar mer till växthuseffekten än alla flygplan och bilar tillsammans. En hållbar värld är en värld med vegetariskt – vego är den bättre framtiden! Kom och pröva hur enkelt och gott det är.

Vegomässan äger rum den 13 september 2008, kl. 10-18. Tyvärr händer det i Stockholm. Lite långt att åka bara för att vara med. Förhoppningsvis blir det Vegomässa i Malmö som det var i december 2007. Då är det ju lite närmare för undertecknad.

Läs mer om Vegomässan!

mån
8
sep
2008
måndag, 08 september, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “FN-chef: Ät mindre kött för en bättre värld”

“Vi borde skära ner vår köttkonsumtion för att hjälpa till att stoppa klimatförändringen, anser chefen för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri.
– Starta med en köttfri dag i veckan och minskar därifrån, föreslår han i brittiska The Observer.

Den 68-årige indiske ekonomen, själv vegetarian, säger att dietomläggningen är viktig för att minska växthusgaserna och andra miljöproblem som hör ihop med uppfödning av boskap och andra djur.

Andra småskaliga livsstilsförändringar skulle också hjälpa till att minska klimatförändringarna, säger han utan att gå in på några detaljer.
– Det är det jag vill understryka. Vi måste verkligen göra nedskärningar i varenda sektor av ekonomin.”

Helt rätt vi måste göra allt vad vi kan om vi ska kunna möta klimatproblemen. Köttproduktionen påverkar klimatet negativt på många sätt.

Vi måste se över våra livsstilar. Minskad köttkonsumtion är nödvändigt. Bra sätt att börja med en köttfridag i veckan.

Det finns irrläror att man inte kan bli mätt om man inte äter kött. För egen del vet jag att det inte stämmor. Nu är det ju dessutom inte bara mättnaden som är viktig när det gäller mat. Det finns många alternativ till kött.

Minskar vi köttkonsumtionen innebär det också att mängden djur inom “köttindustrin” minskar. Vilket skulle minska djurlidandet. Mindre köttkonsumtion skulle kunna innebära högre kvalitét både på köttet och på djurhanteringen.

Bäst är förstås som vanligt att GO VEGAN!

Läs också Grön Ungdoms rapport Biffen – en större miljöbov än bilen.

sön
27
jul
2008
söndag, 27 juli, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Faktorerna som gör att ekomaten kostar mer”

“Det vi betalar för med ekologisk mat är en uppfödning där fodret är ekologiskt och där djuren ska leva ett så naturligt liv som möjligt.

Därför kostar ekoäggen mer
1. Hönsen får springa fria utomhus på grönbete. Det kräver mer utrymme och mer foder eftersom de äter mer när de rör på sig.
2.Fodret är ekologiskt.
Hönorna får även vitkål, morötter och hö.
3. Unghönorna är ekologiskt uppfödda och kostar mer att köpa in.

Under sommarhalvåret går ekologiska kor, kalvar och kvigor ute större delen av dygnet. Många köttdjur går ute även vintertid.

Ekologiska köttraskalvar diar den första tiden, men får också gräs och klöver. I ekologisk uppfödning är grundregeln att djuren ska födas upp och leva sina liv på samma gård.

En vanlig gris som föds upp till slakt får aldrig gå ute. Det får den Kravmärkta grisen. På sommaren får den böka ute och leta sin föda själv.

Ekologiska griskultingar får dia sin mamma minst sju veckor. Vanliga kultingar fyra till fem veckor.

Ekologisk kyckling är sällsynt i butikerna. Men det finns. Bosarps kycklingar får Kravkontrollerat lågproteinfoder. Dagsgamla kycklingar sätts in i välkomststall med värme. De får möjlighet att vistas utomhus i mer än halva sin livstid, med mobila hus, grönt gräs och frisk luft.”


Är det inte värt, att om man nu måste äta kött och äta ägg, betala detta lilla extra för att även djuren ska ha ett drägligare liv.

Om alla åt mindre kött och ägg så skulle det inte behövas denna industriella produktion där “djuren” betraktas som vanliga produktionsmedel.

Lyckliga djur mår bättre och är nyttigare. Ett stressat djur som går till slakt producerar bl.a. stresshormon som inte är så smakligt och nyttigt för människan.

Något annat som också skulle hjälpa djuren är att man tillät mobila slakterier så att djuren slapp långa stressande transporter.

Som Linda McCarthy sa “If slaughterhouses would have walls of glass, the whole world would be vegetarian.”
Så sant som det är sagt!

Köp mindre mängd kött och ägg men med bättre kvalité så går ekonomin ihop.

Allra bäst är förstås : GO VEGAN!!

lör
19
apr
2008
lördag, 19 april, 2008 | Skriven av:

Denna gång är jag på väg till Svenska Vegetariska Föreningens (SVF) riksmöte. Föreningen bildades 1903 av Johan L. Saxon.

“När Saxons hustru Anna förgäves sökt bot för en magsjukdom hos läkarna, men tillfrisknat efter råd och anvisningar från sjukgymnasten C. Kahlström i Örebro, utbildad i Amerika under ledning av den kände vegetarianen J.H Kellogg, som Saxon insåg att det här handlade om något viktigt. Det borde bli känt bland den stora allmännheten att enkel och billig föda som t.ex potatis, morötter, kålrötter, bönor och ärtor kunde hålla folk vid god hälsa”

Saxon hade även aspekten att djur skule behandlas på ett bra sätt. Så veganism är inget nytt.

Som många andra föreningar lever Vegetariska föreningen med svikande medlemsantal. Antalet vegetarianer ökar men utbudet av vegetarisk mat och information är nu så stort att det är svårt för SVF att attrahera nya medlemmar.
Föreningens verksamhet är nu huvudsakligen information om vegetarism och s.k. lobbyverksamhet.

Det finns även en veganförening och så finns förstås Djurens rätt.

Detta är kanske mitt sista riksmöte med SVF. FSVF samarbetar med en annan ganska så gammal förening, dock bara 68 år, Riksförbundet Hälsofrämjandet. Det finns tankegångar att slå samman föreningarna men det är svårt att “ta död” på en relativt pigg 105 åring.

Vegetarism är en livsstilsfråga dels för sin egen hälsa men även för djur & natur. Mindre köttkonsumtion ger positiva effekter på klimatet men även på människor i fattiga länder livsvillkor och inte att förglömma mindre antal plågade djur.

lör
16
feb
2008
lördag, 16 februari, 2008 | Skriven av:

I dag är det åter toppenväder. Solen skiner och det är klarblå himmel.
Idag blir det bokföring och bokslut för Svenska Vegetariska Föreningen i Lund/Malmö. Inget direkt betungande arbete men det skall ändå göras. Sedan blir det årsmöte på onsdagnästa vecka .
Tyvärr är aktiviteten just nu på sparlåga. Vi sköter vår hemsida och försöker informera om så mycket som möjligt som har “vegetarisk anknytning”.
Det blir även en del telefonsamtal från blivande vegetarianer men även föräldrar som vill veta mer. Detta är väldigt roligt och lärorikt. Det ringer även vegetarianer som varit vegetarianer längre än vad jag är gammal.

Svenska Vegetariska Föreningen (SVF) är en gammal förening. Den startades av Johan L. Saxon, han med Saxons veckotidningar, år 1903. Så vegetarism är inget nytt.

Får lägga på ett kol. Jag måste hinna med en promenad efter bokföringen, innan solen försvinner!

tis
5
feb
2008
tisdag, 05 februari, 2008 | Skriven av:

“Vegetarisk kost till små barn kräver stor kunskap” kan man läsa som rubrik. Givetvis behövs det kunskap att ta hand om barn. Jag skulle vilja säga att det behövs stor kunskap oavsett kost.
Se bara hur barn mår idag!
Hur många får ätstörningar?
Hur många barn upplever inte stor oro och stress!

Man ska inte utesluta kött utan ersätta det med något annat. Att ersätta animaliskt protein med vegetabiliskt protein är inte svårt.

Det är ju inte heller så svårt att hitta och använda livsmedel berikade med B12 och D-vitamin.

Rådet att använda rapsolja om man inte äter fisk verkar ju inte så svårt heller.

Om den vegetariska kosten är välbalanserad innebär det inga risker för barnet.

Kunskap finns både om vegetarisk kost och hur man ska ta hand om sina barn. Tyvärr använder inte alla föräldrar den kunskapen.

Det finns information på nätet bl.a. på Svenska Vegetariska Föreningens hemsida. Det finns även böcker att köpa t.ex. “VEGETARISK BARNMAT” av Elsa Laurell.

Mindre kött och mer vegetabiler i kosten är också bra för klimatet och för världens fattiga befolkning.

Kategori: hälsa, vegetarism  | 6 kommentarer
tor
31
jan
2008
torsdag, 31 januari, 2008 | Skriven av:

Klimathot handlar inte bara om utsläppen från fossila motorer. Det är även utsläpp från animalieproduktionen. Boskapsuppfödningen står för 18% av växthusgasutsläppen. En modern mjölkko släpper ut 154 kilo metan per år vilket motsvara lika mycket som 21 kg koldioxid.

Det är inte bara problem med utsläppen utan även att det behövs mer energi att få fram ett kilo protein från djur än vad det behövs för att få fram ett kilo växtprotein.
För att få fram ett kilo animalieprotein behövs det dessutom mycket mer vatten.

Detta faktum glöms lätt bort när det pratas klimatfråga.

Frågan om animalieproduktionen är en livsstilsfråga det är kanske därför den inte kommer fram i debatten. Mindre kött och mer vegetarisk mat ger ett bättre klimat.

Läs mer på Grön Ungdoms hemsida!