Inlägg under kategori » Fair Trade «

lör
18
jun
2011
lördag, 18 juni, 2011 | Skriven av:

Så var det lördag och en ledig sådan. Passade på att sova lite extra. Satt ute en stund på morgonen men fick gå in när det började regna. Hann knappt in innan det hade slutat regna. Vädret har varit omväxlande hela dagen.

Katterna håller sig hemma speciellt när vi är hemma. De vill vara ute men de har inga problem att gå in i stugan och lägga sig en stund. Självklart vill de som vi bestämma när de ska vara ute eller inne. Det är en hel del kattaktivitet på kolonin men våra små kissar håller ställningarna utan att behöva slåss.

Handlade på Moroten och hade tur som slapp regnet medans jag cyklade in till stan. Just nu så finns det tomater som är odlade av Magnusson i Staffanstorp. De är de godaste tomaterna jag någonsin ätit. Passade dessutom på att även titta in i Uma Bazaar, som ligger på Per Weijersgatan 9.

Historia
Uma Bazaar startades 2005 som ett Växtkraft Mål 3 projekt, med det dubbla syftet att stödja producenter i utvecklingsländer samtidigt som personer med långt utanförskap erbjöds en möjlighet att komma tillbaka in på arbetsmarknaden genom arbetsträning i butiken.

Idéen föddes efter möten med ett stort antal kooperativ på World Social Forum i Indien 2004. Idag erbjuder Uma Bazaar ett av Skånes bredaste utbud inom ekoreko-design.

Det är inte många affärer med ekologiska kläder och skor och utbudet är inte så stort men det har blivit mycket bättre på senare tid. Det är fortfarande betydligt mer damkläder än herrkläder. “Ekologiska” herrbyxor har alltid varit stora och fladdriga men nu har det ändrats som tur är. Många ekologiska kläder är dessutom även producerade rättvist vilket är minst lika viktigt. I dag hittade jag ett par chinos och ett par tygskor. Hade gärna velat hitta en kavaj också men det gick inte. I Köpenhamn finns det en affär ECO EGO som har stort utbud av ekologiska kläder och skor men även en del andra produkter som täcken, kuddar, textilier och “solcellsprodukter”. Har hittat en del i Köpenhamn men det känns lite onödigt att behöva åka till Köpenhamn bara för att handla kläder.

Hade varit kul om det kunde bli lite större utbud av ekologiska produkter men det förutsätter givetvis att fler handlar dessa. De vanliga klädkedjorna har ibland något enstaka plagg som är av ekologisk bomull emn det är undantagen. Produktionen är sällan rättvis. Fördelen med att det inte alltid finns “eko-reko”-kläder är givetvis att man inte köper så mycket och inte så ofta. Man får helt enkelt vänta tills det finns. Är det kris får det bli second hand.

mån
3
jan
2011
måndag, 03 januari, 2011 | Skriven av:

I dag tog vi en tur till Köpenhamn. Tågen gick i tid men det var lite problem med informationen om från vilken perrong som tåget skulle gå ifrån. Dessutom dog alla informationsskärmar precis när vi kom till stationen i Lund. Allt gick dock bra. Vi hade tur och fick sittplatser. Resan till Köpenhamn går nu mycket snabbare.

Det var fantastiskt vinterväder med sol och gnistrande snö och is. Det var lika halt som i Lund men gångbanorna var bättre snöröjda. Det blev trevliga promenader i Köpenhamn och vi vågade till och med oss ut på isen.

Att köpa ekologiska kläder är inte så lätt. Det finns inte så många ställen och många gånger är utbudet inte så stort när det gäller herrkläder. För min del är det senaste modet inte så viktigt utan jag vill hellre ha bra producerade kläder. Helst skulle allt även vara rättvisemärkt men då blir utbudet ännu mindre. Ibland har man dock tur och får både ekologiska och rättviemärkta kläder. Second Hand är annars ett bra alternativ.

I Lund finns det Omtanke som ligger på Stora Södergatan. Den är OK men det skadar inte med lite ombyte. I Köpenhamn finns det en affär som heter Eco Ego som ligger där den vegetariska restaurangen Govindas låg innan den brann ner.

I dag hade vi tur vi hittade en hel del som passade och som vi behövde. Dessutom var det rea på en del av det vi köpte. Jag hittade till och med ekologiska veganskor. Vi spenderade lång tid i affären så vi blev bjudna på fika.

Efter shoppandet så upptäckte vi att vi nog var ganska så hungriga så vi gick till KEKE’S KØKKEN och avnjöt en god veganmåltid.

Efter en trevlig och lyckosam dag i Köpenhamn anlände Öresundståget i tid till Lund C. Även om det är trevligt i Köpenhamn så är borta bra men hemma bäst.

tis
18
maj
2010
tisdag, 18 maj, 2010 | Skriven av:

Nu har det blivit betydligt varmare och det växer så det knakar så snart blir det smultron till morgongröten. Hela dagen i dag satt jag inne och lyssnade på föreläsare på CSR-konferensen i Malmö. Intressant att det pågår så mycket arbete men det är svagt att det inte hänt mera. Det är ju en självklarhet att de som jobbar ska ha just lön och justa arbetsvillkor. Mycket av vårt s.k. välstånd bygger bl.a. på att vi köper billiga varor från fattiga länder. Att priset är lågt beror ju på att arbetslönen är låg och arbetsmiljön är dålig. Vi skulle ju själva aldrig vilja under dessa förutsättningar. Rimligen borde vi inte Genom att varorna är billiga “lönar” det sig dåligt att reparera och därmed ökar vårt slit och släng.

Det offentliga kan ställa krav men det behövs även att vi vanliga konsumenter ställer krav. Vi kan välja de varor som är producerade på ett bättre sätt. Konsumentmakt finns bara om vi använder den och ställer krav. Ju fler desto bättre.

Efter CSR var det Green Drinks på Operagrillen.

Every month people who work in the environmental field meet up at informal sessions known as Green Drinks.

We have a lively mixture of people from NGOs, academia, government and business. Come along and you’ll be made welcome. Just say, “are you green?” and we will look after you and introduce you to whoever is there. It’s a great way of catching up with people you know and also for making new contacts. Everyone invites someone else along, so there’s always a different crowd, making Green Drinks an organic, self-organising network.

Green Drinks finns över hela världen och i Sverige arrangeras de i Göteborg, Karlskrona, Lund, Malmö, Stockholm och Umeå. Förhoppningsvis kommer det i fortsättningen att finnas ekologiskt öl och vin på Operagrillen. Det är inte på så många uteställen man kan köpa ekologiskt öl och vin. Inte för att jag har så stor erfarenhet men jag tycker det har blivit sämre konstigt nog. De Green Drinks som har arrangerats i Lund har legat på torsdagar som sammanfallit med Lunds kommunfullmäktige. Får se när det blir nästa gång i Lund …

Smultronblomma

tis
18
maj
2010
tisdag, 18 maj, 2010 | Skriven av:

CSR, Corporate Social Responsibility, som kan översättas till “ansvarstagande för en hållbar utveckling”. Konferensen arrangeras av CSR Skåne, Region Skåne och TEM.

Många intressanta föreläsare. En kommer från Nestlé. De har ett eget system som de kallar CSV, Creating Shared Value. Att de har ett eget system med samma bokstäver känns lite misstänksamt. Mitt förtroende för Nestlé är lågt sedan lång tid tillbaka.
De jobbar säkert med frågan men jag undrar om de inte kunde ha gjort mer. Vinsten styr nog lite väl mycket vilket den gör i fler företag. Min förutfattade mening om Nestlé påverkades inte så mycket. Jag behöver veta mer om deras arbete innan jag litar på deras fina ord.

Senaste talaren var från SwedWatch. Jag har kollat lite tidigare på denna organisation och hrä har jag bara positiva omdömen. De har sammanställt många rapporter som gjort stora färändringar.
SwedWatch “ägs” av Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan, Fair Trade Center, Miljöförbundet Jorden Vänner och Latinamerikagrupperna.

Det behövs en oberoende kontrollorganisation som kan och vågar göra rapporter om hur verkligheten ser ut. Man borde kunna stärka SwedWatch och använda dem till offentligas kontroll. Ett argument som alltid kommer upp när man pratar om att ställa krav är att “Hur vet man att kraven verkligen uppfylls?”. Visst är det intressant men man måste också våga lita på folk och skapa ett system som kräver sk transparens, öppenhet.

Socialt ansvartagande är verkligen något som behövs för att skapa en värld med mindre konflikter och mer rättvisa. Vi rika länder har alldeles för länge utnyttjat de fattiga delarna och ökat på vår rikedom.

lör
8
maj
2010
lördag, 08 maj, 2010 | Skriven av:

Trots det gråa och kalla vädret är det mycket folk i Lund i dag. Förhoppningsvis pga av att det i dag är det World Fair Trade Day. Lunds kommun hade ordnat ett tält på Stortorget. I tältet fanns givetvis representanter från Lunds kommun, världsbutikerna ABC och Klotet och IM och många frivilliga och en del av dessa var fairtradeambassadörer.
Lund är en Fair Trade City sedan den 14:e april 2007. I dag finns det 31 Fair Trade Cities. I år arrangerades det bl a en teckningstävling för barn. I övrigt var det som vanligt att man fick provsmaka olika produkter och så fick man förstås information om Fair Trade (Rättvisemärkt).
I dag är det också Lundaloppet och alla som kommer i mål får rättvisemärkta bananer.

Arbetet med “rättvisemärkt” går lite trögt men det går i alla fall åt rätt håll. Förhoppningsvis kommer det att bli ett lyft om nuvarande alliansstyre byts ut mot ett där miljöpartiet är med. I Malmö var det betydligt mer aktivitet.

Många sa sig veta om vad “Fair Trade” stod för men många var lite frågande. Att Lund är en Fairtrade City är ett åtagande för kommuen men även för dess invånare att hand “rättvist”. Förhoppningsvis kommer nu fler att titta efter “Fair Trade”-loggan.

Alliansen hade stor aktivitet på stan. Alla partierna var ute och delade ut material på stan. De hade även ett torgmöte utanför “Fair Trade”-tältet men det blev ingen direkt succé. Man hörde knappt vad talaren sa och ingen verkade stanna upp för att lyssna. Inte någon perfekt dag att vara ute och agitera men när är det det?

Varför var inte Miljöpartiet ute frågar jag mig?

sön
2
maj
2010
söndag, 02 maj, 2010 | Skriven av:

I dag var det vårstädning i vår bostadsrättsförening. Trevligt att göra saker tillsammans med sina grannar.

Tyvärr hade jag innan det var bestämt datum för vårstädning bokat mig för en workshop med tema “normkritik, genus och könsroller” och rubrik “Med normglasögonen på – för att få fler att trivas”. Jämlighet och jämställdhet är en viktig fråga. Miljöpartiet gör betydligt mer i frågan än vad som väljarna uppfattar. Miljöpartiet har inte så stort förtroende i frågan vilket jag tycker är lite orättvist. Vi har kommit mycket längre än många andra partier men visst har vi en del att lära. Frågan om jämställdhet har diskuterats så länge och trots det har det inte hänt så mycket.

De allra flesta tycker att jämställdhet är bra men ändå så händer det väldigt lite. Det finns normer som vi inte ser och vår könsrolller låser fast oss i gammalt tänkande.

Alltid nyttigt att lyssna och få nya idéer och perspektiv. Jag vet inte om jag blev så mycket klokare av dagens aktivitet. Det jag behöver är verktyg och tips på hur jag ska förändra mitt beteende för att stödja jämställdhetsarbetet.

För att underlätta övergången till ett jämställt samhälle behövs det kortare arbetstid så att vi alla har tid att ta hand om sig och sin familj och att aktivera sig politiskt.

Kompetens för att vara politiker finns hos båda könen men det är ändå män som har mer makt. Så är det även inom miljöpartiet tyvärr. Visserligen har vi två språkrör och just nu så är det “kvinnan” som är mest populär och mest i ropet och därmed har lite större makt. Vi har även två gruppledare i riksdagen, en man och en kvinna. Den kvinnliga gruppledaren är ekonomisk talesperson för mp. Vi har en kvinnlig partisekreterare och vi har en manlig sammankallande i partistyrelsen. Så visst har miljöpartiet kommit en bit på vägen men vi kan göra mer. Speciellt om vi tittar på regional och kommunal organisation.

Som sagt upplever jag mp vara mer jämställt än många andra partier men i samhället i övrigt finns det mycket mer att göra.

På kolonin blev det inte så mycket trädgårdsarbete gjort men jag fixade lite med våra cyklar. Bytte sadlar och fixade baklyset på min cykel. Slappade lite i solskenet och åt god veganmat och löste lite korsord.

I morgon är det måndag och då börjar en ny vecka med många möten. Bland annat är det kommunstyrelse på onsdag med massor med ärenden. På tisdag sitter jag i Tingsrätten och på kvällen är det internt möte med Mp Lunds ledningsgrupp.

På lördag är det World Fair Trade Day.

sön
22
nov
2009
söndag, 22 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Nu måste vi slänga mindre mat

Varje svensk slänger i snitt ett halvt ton hushållsavfall per år. Samtidigt har hushållsavfallet i Sverige ökat med trettio procent under de senaste tio åren.

En ny kampanj i Skåne och resten av landet ska få svenskarna att slänga mindre mat och annat hushållsavfall i soptunnan.

Om den totala mängden hushållsavfall i Sverige minskar med fem procent skulle de årliga utsläppen av växthusgaser minska med 300 000 ton.

Det motsvarar utsläppen från en medelstor svensk kommun, enligt Naturvårdsverket och organisationen Avfall Sverige som står bakom den svenska delen av kampanjen ”Europa minskar avfallet”.

Jättebra att det uppmärksammas att det slängs så mycket mat. Kampanjen pågår mellan 21-29 november. Tanken är att uppmärksamma frågan och lyfta fram bra exempel på hur man kan minska sopmängden.

Trots att 97 procent av avfallet idag återvinns räcker det inte, utan alla måste börja med avfallsminimering för att minska sopberget, enligt Anna-Carin Gripwall, informationschef Avfall Sverige.
– Vi vill visa konsumtionens direkta påverkan på miljön och växthuseffekten. Varje persons enskilda bidrag har stor betydelse för helheten om vi ska lyckas minska sopberget och dess skadliga effekter på miljön, säger hon.

Det beror nog på hur man räknar om man ska komma fram till att 97 % återvinns. Det är mycket som slängs som kan användas. Att affärerna säljer livsmedel är ju något som vi får betala för på de varor vi köper. Det slängs mycket mat som skulle kunna ätas.

Det finns de som gör det till en livsstil att bara leva på “överflödet”. “FRIGAN.SE – VÅGA LEV PÅ ÖVERFLÖDET!”

Den här bloggen skapades för att vi ville politisera vårt billiga och miljövänliga sätt att skaffa mat – genom sopdykning, dumpster diving, friganism eller vad nu man vill kalla det. Visst hade vi spridit information om friganism och hur man själv kan gå tillväga för att dumstra mat tidigare, men då på individbasis och till en begränsad grupp av människor. Genom bloggen ville vi inspirera människor, inte bara från eko-rörelsen och bland konsumtionskritikerna, utan även skapa en allmän attityd att det är något självklart att ta hand om det som butikerna (och samhället i övrigt) slänger. Samtidigt som våra inlägg vittnar om en lycka över allting vi hittar, ställer vi oss enormt kritiska till det system som skapat detta överflöd och därmed en del av vår livsstil. Det kan vara bisarrt att leva friganskt, och det hoppas vi går fram genom våra berättelser och bilder.

Det är ett otroligt slöseri med resurser. Svält är ett stort problem i världen men detta beror inte ännu så länga i alla fall på att det finns för lite mat. Det beror mer på att alla inte får tillgång till den mat som produceras.

Även om man inte går över på att bli “FRIGAN” så finns det en massa man kan göra. Genom att köpa mer råvaror och laga sin egen mat kan man minska slöseriet. Råvaror har oftast längre hållbarhet än färdiglagade livsmedel. Eftersom vi ska kunna köpa allt när som helst blir det automatiskt att en del måste kasseras.

Bara genom att köpa ett surdegsbröd kan man minska brödavfallet. Ett surdegsbröd håller längre och blir ibland godare efter några dagar. Mycket av brödet som säljs i affärerna är rena svampar och innehåller mycket luft. De är godast att äta nybakade och blir snabbt hårda.

Många gånger så slänger man mat pga av att man köpt en storförpackning för att den var billigare. Man glömmer lätt bort att en stor förpackning kan innebära större svinn. Prissättningen “Köp 3 betala för 2” lurar oss också att köpa mer än vad vi egentligen kan göra av med.

Många styrs också bara av ordet extrapris och speciellt “köp 3 betala för 2”. det har gjorts försök där man kunde köpa en chokladkaka för 8.90 och tre för 29.90. Många tog tre eftersom det var en stor röd lapp med extra pris och köp 3 betala för 2.
Alla räknade inte för att kolla vad styckepriset blev om man köpte tre.

Det borde ju inte vara så att extrapris är dyrare men det visar hur priskänsliga många är.

Sedan är det ju så att det är dyrare att reparera än att köpa nytt. Det finns varor på marknaden som jag inte förstår hur de kan säljas så billigt som de gör.
Många klagar på att kläder är dyrt. Men om man betänker hur mycket som måste göras innan det blir ett par byxor så är det billigt. Det köps alldeles för mycket kläder som sedan slängs innan de är utslitna.
Kvalitén på kläder har blivit sämre men det passar “slit och släng”-samhället. Det vore ju inte så bra för HM om kläderna höll flera säsonger. Men det vore bra för miljön. När det gäller tygtillverkning så är det fortfarande så att många människor måste jobba i dålig arbetsmiljö bara för att vi ska få billiga tyger.

Det pratas så ofta om att handel är så bra för fattiga länder och senast idag klagade folkpartiets partiledare på att Miljöpartiet var emot fattiga länder för att miljöpartiet vill värna lokal produktion.

Det låter ju jättefint att vi stödjer fattiga länder genom att vi handlar av dem. Tyvärr innebär det också att arbetsmiljön är dålig, löner urdåliga och att man använder barnarbete. Därför är rättvis handel väldigt viktigt. Detta ger dyrare produkter men ökar många människors livskvalié och är bättre för klimatet.

Transporterna är alldeles för billiga dessutom. Det finns många exempel på detta.

Ta t.ex. räkor som fångas av norska fiskare utan för Norges kust. Dessa skickas till sydostasien för att skalas sedan skickas de tillbaka för att säljas i Norge.

Äpplen från Nya Zeeland är billigare än äpplen från Kivik.

Dessutom känns det lite dumt att svenska bönder ska sälja mjölk i Europa och att bönder i övriga Europa ska sälja mjölk i Sverige. Basvaror borde kunna produceras lokalt och därmed minska transportarbete och därmed gynna miljön. Sedan finns det en del produkter som inte kan produceras överallt och dessa kan givetvis handla med men då blir det lite dyrare varor.

Kaffe är svårt att producera i Sverige men vi behöver ju inte dricka så mycket kaffe som vi gör. Vi borde i alla fall betala ett pris som gör att de som odlar kaffebönorna får en bra lön och att de slipper jobba med gifter.

Vi borde kunna ha en egen produktion av kläder. Att det inte “lönar sig” beror mycket på att vi har högre löner i Sverige. Få svenskar skulle vilja jobba för de lönerna som de som syr kläderna, som säljs i våra butiker, har.

Det kan ju inte vara så att vi inte vet hur man syr kläder eller att vi skulle vara så mycket sämre på det än t.ex. en som bor i Indien.
Det är nog bara skillnaden i löner och arbetsmiljö som gör att Sverige inte har en egen TEKO-industri som vi hade förrut.

Som sagt bra med kampanj att minska slöseriet men det gäller inte bara att minska det vi slänger i soppåsarna. Men det är en bra början …

Läs mer om kampanjen på minskaavfallet.se

ons
21
okt
2009
onsdag, 21 oktober, 2009 | Skriven av:

Sverige – Nordiska mästare i att fika Rättvisemärkt

Igår deltog över 130 000 svenskar i Nordic Fairtrade Challenge – Nordens största fikapaus. Därmed är Sverige vinnare i den täta och spännande kampen om vilket land som kunde samla flest personer att fika Rättvisemärkt under en dag. De verkliga vinnarna är förstås alla de Fairtrade-certifierade odlare och anställda vars produkter har konsumerats i fikapausen.

I såväl Sverige, Finland, Norge som Danmark var uppslutningen stor. Sammanlagt fikade över en kvarts miljon personer i Norden Rättvisemärkt kaffe, te, drickchoklad till vin, frukt och hembakade kakor gjorda på Fairtrade-certifierade produkter.

– Den största vinsten är om fler fått upp ögonen för Rättvisemärkt. Vårt mål är att få konsumenter att testa minst en Rättvisemärkt produkt under kampanjen. Varje inköp av Rättvisemärkt-produkter bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer kan förbättra sina villkor, säger Helena Markstedt Rättvisemärkts generalsekreterare.

Läs mer!

tis
20
okt
2009
tisdag, 20 oktober, 2009 | Skriven av:

Nordenfikapaus_660

mån
19
okt
2009
måndag, 19 oktober, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Ett bord som står stadigt även i Lund”

Var, om inte i Lund, ska man lansera ett kafébord som står stadigt även på den ojämnaste kullersten? Stable Table är en snilleblixt som sparar arbetstimmar för krögare och irritation för gästerna.

VIP-gäster har ingen något emot, men vippande bord på uteserveringar är en ständig källa till irritation. För gäster som skvimpar ut kaffe, och för serveringspersonal som har ett ständigt sjå med att få borden att stå stadigt med hjälp av ölunderlägg, hopvikta servetter eller vad som råkar finnas till hands.

Lösningen på problemet finns i Lund: ett bordsstativ som känner av uteserveringens ojämnheter och själv justerar benen så det står stadigt. Inne i foten finns mekaniken som låser stativet i läge när alla fyra benen har kontakt med marken. Flyttar man på bordet anpassar det sig på nytt till underlaget.

– Ingen gyro, inget elektroniskt, ingen gashydraulik. Bara mekanik – en kolv, en cylinder och ett fjädringspaket, säger Sven Henningsson som lanserar Stable Table i Norden till att börja med. Flera kaféer och restauranger i Malmö och Lund har i sommar kunnat erbjuda sina gäster vippfria bord för första gången.

På ett sådant bord kan man delta i “Nordens största fikapaus!” som äger rum i morgon.

mån
19
okt
2009
måndag, 19 oktober, 2009 | Skriven av:

I dag är det Mp Lund medlemsmöte. På dagordningen finns det punkter som berör valet 2010. Extra kul att diskutera valet nu då både våra opinionssiffror och medlemssiffror.
I dag har jag varit på möte med EMIL, Ekologisk Mat I Lund. Då fick vi intressanta siffror som visar att Lunds kommun köper allt mer ekologisk mat. Mycket positivt.

Förra och denna vecka pågår Fair Trade Fokusveckor. En del i detta arrangemang är det Fair Trade Fika som är en tävling mellan våra Nordiska länder vem som fikar mest rättvisemärk fika.
Välkommen till Lilla Fiskaregatan 10 mellan 8-20 om du vill fika!

På fredag åker jag till Örebro för att vara med på Miljöpartiets Kommun- och landstingsdagarna. Det kommer att bli intressanta dagar med ett stort antal seminarier.
På fredagseftermiddagen kommer jag att delta i ett studiebesök:

MAT I PARK!
Vi träffar kostchef Bo Carlsson som har KRAV-certifierat gymnasieskolornas kök. Vi träffar också Lars-Erik Krafve, stadsträdgårdsmästare som visar oss Örebros vackra stadspark. Detta händer under seminariet i Stadsträdgården med KRAV-butik och restaurang i växthusmiljö.

fre
16
okt
2009
fredag, 16 oktober, 2009 | Skriven av:

I dag är det förhandsvisning av Kulturen i Lunds utställning Folkkonst & Design. det blir normalt många möten så därför känns det bra att kunna gå på en utställning istället för att sitta på ett möte.

Denna helg är en av de få mötesfria helgerna så det gäller att njuta. Vädret ska bli svalt så det blir kanske en innehelg.

På tisdag är fikadags.

NORDIC FAIRTRADE CHALLENGE
NORDENS STÖRSTA FIKAPAUS
Fika, tävla och gör skillnad.
Tisdagen den 20 oktober 2009 mellan klockan 08.00-20.00 kommer du ha möjlighet att delta Nordic Fairtrade Challenge – Nordens största fikapaus. Sverige, Norge, Danmark och Finland tävlar då om vilket land som kan samla flest personer att fika Rättvisemärkt under en dag.

På tisdag kan du rättvisefika hos Miljöpartiet i Lund, Lilla Fiskaregatan 10.
Här hittar du övriga platser du kan rättvisefika!

NFC_webbpuff_250

mån
12
okt
2009
måndag, 12 oktober, 2009 | Skriven av:

Det här händer i Lunds kommun angående Fairtrade Fokus veckorna!

Fairtrade Fokus i Lund_okt 2009

mån
12
okt
2009
måndag, 12 oktober, 2009 | Skriven av:

Under två veckor, 42 och 43, är det Fairtrade Fokusveckor.

Den 9 oktober smygstartar Rättvisemärkts rikstäckande kampanj Fairtrade Fokus i Malmö. Under kampanjveckorna v 42-43 samlas dagligvarukedjor och leverantörer, ambassadörer, medlemsorganisationer, Fairtrade City-styrgrupper, politiker och konsumenter för att gemensamt sätta fokus på Rättvisemärkt. Bli en del av kampanjen du med!

I Lund pågår det en hel del. Bl a fick vi idag besök av en bomullsodlare från Kamerun. Han representerade ett bomullskollektiv i en liten by. Lund är en Fair Trade City och idag fick styrgruppen äta lunch, på Gourmet Grön, tillsammans med bomullsodlaren. Intressant, visserligen hade det varit lättare att pratas vid om jag kunnat franska men det fanns en tolk som var med.

Genom att vi köper Rättvisemärkt bomull gynnar vi demokratin och de som “gör jobbet”. För att kunna bli märkt med Rättvisemärkt så måste man följa ILO:s kärnkonventioner som bland annat förbjuder barnarbete. Dessutom finns det en lägsta priset garanti och att det en del av vinsten ska gå tillbaka till “byn” där produktionen sker. Dessa pengar används ofta till att bygga skolor, vattenbrunnar, sådant som är självklart för oss men som inte är det i många delar av den “ekonomisk fattiga världen”.

Det är alltså mer än bara bananer, choklad och kaffe&te som kan rättvisemärkas. Textilier börjar bli allt vanligare men är ännu i liten skala.

Kaffet på Gourmet Grön var inte Rättvsiemärkt men KRAV-märkt och “Rainforest Alliance”-märkt. Lite lurigt med ännu en märkning som givetvis är bättre än de som inte uppfyller deras krav men som inte uppfyller Rättvismärkt-kraven till 100%. Får kolla upp lite mer noggrant vad som skiljer men två saker som skiljer är att Rainforest Alliance inte garanterar ett minimipris och inte har en bonus som betalas ut till “byn” och som måste investeras i “byn”.
Tidigare var det bara bananer som var märkta med Rainforest Alliance och vad jag vet så innebär denna märkning ingen garanti att det är ekologiskt producerade bananer. Tidigare var det bara bananer som var märkta med Rainforest Alliance. och vad jag vet så är denna märkning ingen garanti att det är ekologiskt producerade bananer. Jag kollade på deras hemsida och då stod det följande:

Företaget har slutat använda de farligaste bekämpningsmedlen och har börjat tillämpa stränga regler för den bekämpningsmedelsanvändning som sker. Sådana regler är obligatorisk skyddsutrustning, dusch vid arbetsdagens slut och 24 till 48 timmars avspärrning av områden som har bekämpats.

Skillnaden är att de är lite mindre giftiga bananer och att personalen i alla fal har skyddsutrustning. Det är ju ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt. Därför blir jag lite misstänksam när det gäller “Rainforest Alliance”-märkning av kaffe.

Maten på Gourmet Grön var i alla väldigt god och troligen ekologisk, i alla fall det mesta. Svårt att utläsa från hemsidan hur det står till med det ekologiska …

ons
18
mar
2009
onsdag, 18 mars, 2009 | Skriven av:

Nu är det mycket att stå i. Skönt att solen skiner men det gör bara att man får en längtan till kolonilivet som innebär att göra. Dock trevliga saker men det andra måste också göras.

Förra veckan avslutades med ett internt möte för att börja planeringen inför nästa val. Det känns kanske som att det är lång till september 2010 men det är det inte. Det är mycket som måste hända fram tills dess.

Denna vecka började med medlemsmöte och där hade vi ett intressant föredrag om ungdomars arbete med klimatfrågan. Lunds ungdomar är med på banan och det finns ungdomar från hela världen som är engagerade och jobbar intensivt med klimatfrågan.
Nästa stora konferens när det gäller klimatfrågan äger rum i Köpenhamn, i december 2009.
Mycket tyder på att det inte kommer att ske några stora framsteg i Köpenhamn. Vår svenska alliansregeringen har ju inte direkt gjort några stordåd för att bidra till framflyttade positioner. Man nöjer sig att göra minsta möjlig. Orden är många men handlingen är desto mindre.

I går var det mycket jobb med planerandet inför Mp Skånes årsmöte som äger rum på lördag. Denna gång har vi mötet i Hörby.

sankt-hansgarden-i-lundSedan var det styrgruppsmöte med FairTrade City i Lund. Det finns mycket engagemang utanför den politiska sfären. Det finns mycket att göra men det händer alldeles för lite. Det var mycket intressanta diskussioner. Vi får se vad vi kan göra av det. Det är inte lätt att få kommunen att göra så mycket eftersom alliansen prioriterar besparingar. Då är det inte lätt att utveckla verksamheten.
Den 25 april är det Jordens dag på Sankt Hansgården. Förra året var det 2000-3000 besökare. Denna dag är ett bra sätt att nå ut med budskapet om rättvis handel.

Mötet slutade i tid så att jag han med ett jympapass. Det blev ett “medel puls”-pass. Det var ett tag sedan jag hann jympa. De flesta kvällarna fylls med möten. Måste nog frigöra några tider som inte får fyllas med möten så att jag kan hålla igång med jympa.
Annars får det väl bli att börja jogga igen men det känns inte lika lockande. Den 9:e maj är det Lunda-loppet och World Fair Trade day så kanske ska jag börja träna för det. Nu när vädret är bättre är det lite lättare att snöra på sig joggingskorna.

I alla fall kommer våren att vara en tid med många aktiviteter så det gäller att planera och avsätta tid till sig själv och givetvis till min sambo. Det är lätta att involvera sig mer och mer. Engagemanget driver på men det finns givetvis gränser för vad man klarar av. Livet måste levas och inte bara fyllas av möten och “att göra”-saker. Till slut tyngs man ner av allt det man inte har hunnit med vilket gör att man har svårt att göra det man vill och ska.

tis
24
feb
2009
tisdag, 24 februari, 2009 | Skriven av:

plasticbag1För någon dag sedan fick jag en kommentar till ett inlägg jag skrev den 24/7 2008 “Antalet påsar måste minska!”.
Inlägget handlade om plastpåseproblematiken.

Kommentaren löd:

Strömilen Köpcentrum är ett lysande exempel! De frågar alltid kunden “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”. De dryga 20 butikerna har tillsammans minskat förbrukningen av plastkassar med 32.000st per vecka jämfört med samma period 2007!
Endast fairtrade-producerade bomullkassar av ekologiskt odlad bomull samt pappersbärkassar närproducerade i Sverige av papper från ekologiska skogsbruk erbjuds. En LCA visar att med hela livscykeln inom Norden från trädodling via produktion till slutkund och återvinning ger en koldioxidpositiv pappersbärkasse då träden binder mer koldioxid under tillväxten än de samlade utsläppen under produktion, transport och återvinning! Papper är dessutom en förnyelsebar resurs, djur- och naturvänlig då den är nedbrytnignsbar i naturen. Jag rekommenderar Johan Tells bok “Träd kan rädda världen”!

Strömilen Köpcentrum ligger i Umeå. Bara genom att ändra lite i sitt agerande kan man göra stor skillnad. Smart att fråga “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”.

Detta borde vara något för Lund. Man ser många tygkassar i Lund men alldeles för många plastpåsar.
Att erbjuda en “rättvisemärkt” tygkasse i stället för plastpåsen gör ju saken än bättre. Detta var en idé som också diskuterades på Fairtrade City stormötet idag.

tis
24
feb
2009
tisdag, 24 februari, 2009 | Skriven av:

fairtrade_logga1I dag var det Fairtrade City stormöte i Lund. Ett 40-tal kom för att diskutera hur man kan flytta fram positionerna för rättvisemärkt i Lund. Lund blev Sveriges tredje Fairtrade City.
Nu finns det 15 Fairtrade Cities i Sverige.
Lunds kommun är fortfarande på kaffe & té stadiet. Dock har inte alla kommunens förvaltningar gått över till rättvisemärkt kaffe & té. Miljöpartiet har försökt att pressa på genom att sätta lite högra mål när det gäller kaffe, té, choklad och bananer.
• Men det ville inte alliansen!
Vi har också försökt utvidga så att kommunen även ställer etiska krav när kommunen köper textilier.
• Men det ville inte alliansen!

Rättvisemärkts hemsida kan man hitta vilka rättvisemärkta produkter det finns.

På dagens möte fanns många engagerade människor. En del har Lunds kommun som arbetsgivare. Det kan möjligen pressa på arbetet med att göra Lund mer “rättvisemärkt”. Det kom fram en massa bar idéer som är värda att jobba vidare med.

Intressant var också att det var en klar majoritet kvinnor närvarande.

Kategori: Fair Trade  | En kommentar
mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

fairtrade_logga På senaste kommunfullmäktige ville Miljöpartiet att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att arbeta in en uppförandekod i riktlinjerna för samhälleliga mål som skall ingå i en ny inköps- och upphandlingspolicy.

Region Skåne har tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Västra Götaland antagit en uppförandekod för leverantörer. Denna kod utgår ifrån FN:s mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner.

Dessa krav är minst sagt självklara eftersom de handlar om mänskliga rättigheter, att man skall följa nationell lagstiftning, följa regler mot barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, och att det ska vara rimliga löner och arbetstider. Dessutom ingår det krav på miljö, hälsa och säkerhet.

Lund är en Fairtrade City vilket förpliktigar. Ska det ske en förändring räcker det inte att endast vi vanliga medborgare ställer krav när vi handlar. Utan det måste även stora inköpare som Lunds kommun göra.

Nu sa en majoritet att de var positiva till förslaget men att man ville vänta tills ärendet kom till kommunstyrelsen. När vår motion för ett år sedan ville utveckla Lunds kommuns Fairtrade City engagemang, utöver att bara köpa rättvisemärkt kaffe och té, så var det samma sak. Bra idé men nej till motionen.

Vad vill egentligen alliansen med “Fairtrade City” ?

Är det tillräckligt att bara ta emot diplomet?

Rättvisemärkt är en certifiering, det finns andra vilket innebär att man inte kan ställa krav på att det ska vara just “Rättvisemärkt”.
Dock kan man ställa sociala- och miljökrav om man gör det som särskilda kontraktsvillkor och skriver Rättvisemärkt eller motsvarande.

tor
18
dec
2008
torsdag, 18 december, 2008 | Skriven av:

Vi hade precis i ärendet “Förslag till ny inköps- och upphandlingspolicy för Lunds kommun”. Miljöpartiet yrkade att man skulle ge ett uppdrag åt kommunstyrelsen att en uppförandekod skulle inarbetas i de riktlinjerna för samhälleliga mål.

Uppförandekod ställer krav på de leverantörer som Lunds kommun anlitar. Region Skåne har tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Västra Götaland antagit en uppförande kod.

“Projektet har resulterat i att en gemensam uppförandekod för socialt ansvar för leverantörer har arbetats fram. Uppförandekoden ska användas i samband med kontraktsskrivningen och då godkännas av leverantören.
I grunden handlar det om att fokus för den offentliga upphandlingen flyttas till att även inkludera aspekter som socialt ansvar. Det finns stora brister i produktionen av de varor som kommuner, landsting och myndigheter köper in. Varken politiker eller allmänhet
anser att det är acceptabelt att leverantörer till offentlig sektor bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter och utnyttjar människor och miljö för att producera det vi konsumerar.”

Det har varit mycket diskussion om en kommun kan ställa miljömässiga och sociala krav när man upphandlar. Till och med EU-kommissionen medger numera att man kan ställa sådana krav.

Även om tongångarna nu är mer positiva så krävs det ändå att vi politiskt sätter ner foten och visar att det är viktigt att ställa sociala och miljömässiga krav.

Även om Lunds kommun är en Fair Trade City så återstår mycket. Just nu är vi är vi på “kaffe och té” stadiet. Det är lite pinsamt att vi inte redan nu ställer krav på det vi köper in. Vi vet att arbetsförhållande för många arbetare i många länder är helt oacceptabla.

Genom att fler stora inköpare ställer krav tvingar det leverantörer att anpassa sig till rimliga krav, som FN:s “Mänskliga rättigheter” och att de av Sverige ratificerade (godkända) ILO:s kärnkonventioner.

Det gäller att gå från snack till verkstad!

sön
7
dec
2008
söndag, 07 december, 2008 | Skriven av:

Om ni ändå ska till Malmö i dag, söndag den 7:e december. Titta då in på Hedmanska Gården, vid Lilla Torg där det är markand för hållbar design och livsstil. Här kan du handla ekologiskt mode, lokaldesignade accessoarer, smycken i återvinningsmaterial, fair trade-hantverk och mycket mer. Det är öppet mellan 11-18.

Om man nu måste köpa julklappar så kan man ju köpa klappar för en “good” jul.

SDS, SkD