Inlägg under kategori » livsmedel «

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Kunde inte hålla mig längre.
Tog fram tempeh:n och den var så vit och fin. Så här färsk tempeh har jag aldrig sett. Den smakade kanon men höll inte ihop lika bra som den vi har köpt.
Troligen behöver den lite mer tid. La tillbaka tempeh:n och väntar tills det gått 48 timmar och då borde den vara helt klar. Gott blev det men det var lite jobb innan den blev klar men det var det värt. Nästa steg är att få tag på närodlade sojabönor och sedan får jag väl upp rutinen och då går det väl av bara farten.

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Så har det nya året börjat. Hittills har det inte varit så mycket vinter även om det var minusgrader igår och blå himmel och solsken.
Har kommit igång med löpningen igen mer regelbundet. Känns skönt.
Har dessutom äntligen kommit för mig att göra tempeh, fermenterade sojabönor. Jag har skickat efter starter sedan några år tillbaka men inte haft några sojabönor. Hade hoppats på att få Skåneodlade sådana men tyvärr lyser de ännu med sin frånvaro.
Så i fredags köpte jag ekologiska sojabönor och bestämde mig för att äntligen göra tempeh.
Jag har tidigare väntat tills jag löst problemet med att få fram en bra lösning där temperaturen håller sig kring 30 grader. Nu när det är kallt ute är elementen varma och lite funderande så fixade jag så att jag kunde skapa en 30-graders miljö.
Även om det inte är svårt så är det lite omständigt att göra tempeh.
Man börjar med att blötlägga sojabönorna. Sedan ska man ta bort skalen och dela dem. Det finns maskiner för det men någon sådan har jag inte så jag kramade dem efter blötläggningen och då delade sig bönorna och skalet lossnade. Man får krama en hel del tills de flesta är delade. Sedan ska man ta bort skalen. De är lättare än de delade bönorna så de flyter upp i vattnet. Det tog en ganska bra stund innan de flesta var delade och de flesta skalen var borta.
Sedan ska bönorna koka i ca 30 minuter. Sedan ska de torkas och svalna.
När detta var klart och bönorna var under 35 grader så var det dags att blanda startern med bönorna.
Sedan var det att fylla en plastpåse som var perforerad med hål så att det blev en syrsatt miljö.
Efter ca 20 timmar hade processen börjat. Man kunde se att det blivit lite vitt som på en brieost.
Sedan var det att lägga tillbaka påsen i min lilla konstruktion som gav en 30 graders miljö och vänta.
Idag så var det det dags att titta igen och efter ca 44 timmar var det mycket vitt kring bönorna.
I instruktionen stupor det 36-48 timmar så jag väntar väl några timmar till innan jag öppnar påsen och provsmakare TEMPEH:n. Nu är i alla fall aktiviteten igång.
Tidigare köpte vi in tempeh till min sambos butik,Tant Gurka, men leverantören som vi köpte från har lagt ner sin verksamhet. Så nu kan vi inte köpa in tempeh längre så om vi ska ha tempeh lär det val bli så att vi får göra den själva.

Snart är det dags att provsmaka men jag måste nog hålla mig en stund till. Bra test för mitt tålamod … ???

tor
21
jan
2016
torsdag, 21 januari, 2016 | Skriven av:

Efter första programmet med VEGORÄTT i SVT så har det blivit rätt många upprörda reaaktioner.

Maria G Francke skrev i Sydsvenskan :

Efter en halvtimma låg jag i fosterställning och kved: rädda mig, ge mig kött.
Det är ett generande flum som står i vägen för själva matlagningen, och det värsta är att det hade kunnat styras upp på manusstadiet och i själva produktionen. Programledarna är icke alls oävna som just det, de är bra framför kameran, de är pedagogiska och förklarar sina moment, de är inspirerande. Men det är på den sistnämnda punkten som det slår över: det finns inga gränser för hur nyttigt, vackert och gott allting är.

GrönkålJag förstår inte hur avsnitt 1 leder till fosterställning och kvidande eller att man vill äta kött. Jag håller med om att det var väldigt hurtfriskt och nyttigt och snyggt. Men det är knappast något man bara kan säga om VEGORÄTT. Har inte sett liknande reaktioner när Ernst eller Plura lagar mat.

Karolina Fjellborg skrev i Aftonbladet :

Galopperande grönt vansinne i ”Vegorätt”. Jag undrar så mycket när jag ser det här. Om det är meningen att vi ska bli inspirerade eller kväva oss själva med skämskuddar så att världen blir av med åtminstone ett par köttätare. Varför programledarna tar på och hänger på varandra, och står jättejättenära, lite bakom eller lite framför varandra, hela tiden, matar varandra och fnissar omotiverat. Man bara väntar på att det hela ska urarta i sådana där kuddkrig som tjejer har i manliga fantasier.

Jag vet inte vad det är för manliga fantasier Karolina menar. Känns lite som beröringsskräck och lite homofobi. Enligt SVT är målgruppen kvinnor mellan 18-35 år. Det är nog svårt att göra ett program för alla speciellt som det egentligen inte bara är underhållning utan egentligen en viktig fråga som både gäller etik och klimat. Rent av politik.

Malin Wollin skrev i Aftonbladet skriver :

”Vegorätt” inte rätt för radhusvegetarian. Att vara vegetarian måste inte vara ett livsstilsval. Många av oss vegetarianer är precis som alla andra med den skillnaden att vi inte äter upp våra vänner. Vi ska inte krångla till det, köttisarna tycker redan att det låter helt hopplöst svårt.

Att inte äta upp våra vänner är väl ett livsstilsval. Målgruppen var inte alla och inte heller ambitionen att omvända alla köttätare. Malin konstaterar :

Tanken bakom ”Vegorätt” är så god och grön men är lika verkningsfull som att göra ett program för att öka miljömedvetenheten och bara berätta om hur man bygger sitt eget hus av hästspillning. Det är för hardcore SVT, ”Vegorätt” är helt enkelt lite för rätt.

Det är kanske det som är problemet att VEGORÄTT är helt enkelt för rätt. Linda McCartney sa en gång att om slakterier hade glasväggar skulle många fler vara vegetarianer. Det tror jag stämmer och det är kanske det som krånglar till det eftersom i stället för att ändra sin livsstil så fortsätter man med köttnormen och lever med dåligt samvete och då försvarar man sig med ibland mycket dåliga argument.

Många har kommenterat programledarna. De var töntiga, söta, flamsiga, grönkål och bär i håret …
Kanske beror en del reaktioner på att programledarna var två unga starka kvinnor som tog plats?

Alla dessa reaktioner av ett enda avsnitt bådar ändå gott. Fyra kvar och då kan kanske det blir än mer diskussion om varför “vego är rätt”.

Givetvis spelar nog det faktum in att det är först nu, 2016, som det blir ett vegomatlagningsprogram. Förväntningarna har byggts upp under lång tid. SVT har uppvaktats många gånger i flera år för att de skulle göra ett VEGO-program.

I ärlighetens namn blev jag själv lite upprörd eftersom jag direkt efter programmet tyckte att bilden av en vegan var lite av en nidbild. Jag har nu lugnat ner mig och ser fram emot nästa avsnitt. Rimligen blir det fler program efter VEGORÄTT eftersom det ligger helt rätt i tiden. Visar sedan SVT, Cowspiracy, blir det nog än fler reaktioner. (Kan ses på Netflix eller laddas ner från cowspiracy.com.)

Det är nog lite optimistiskt att tro att fem avsnitt kommer att omvända världen. Men att ett enda program kan beröra och uppröra så många bådar ändå gott. Det är precis som med kultur.

Pratar vi om våra reaktioner kan vi kanske påverka våra livsstilar i rätt riktning så att kommande generationer inte behöver åka till andra planeter för att överleva.

lör
28
jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Min sambo, Anina har tagit över en ekologisk butik i Lund. Tidigare hette den Biogrönt och heter nu Tant Gurka. Allt i butiken är ekologiskt utom råsaft från slånbär och blåbär. Det finns också en hel del rättvisemärkta produkter. Vi försöker även köpa så lokalt som möjligt vilket inte alltid är så lätt. det finns inte så många avokadoodlingar i Skåne och om de fanns så kanske de inte skulle vara så klimatsmarta.

Det är roligt att stå i affären för det är så många medvetna kunder som tänker på vad de handlar och som har stort miljöintresse. Man kan även säga att många är finsmakare och vet precis vad de vill ha. Vilket är trevligt men gör det lite svårare att göra kunderna nöjda. Vill man ha sylt av ett visst märke som är slut hjälper det inte att det finns ett annat märke. Det är en konst att beställa rätt mängder och rätta varor. Sedan är köpmönstret inte sig likt från vecka till vecka. En vecka säljs apelsinerna slut på 1 dag nästa vecka säljs inte apelsinerna slut ens på tre dagar.
I denna vecka blev vi drabbade av en strejk i Italien så vi fick apelsiner från Grekland och Spaninen. Trots att de nya apelsinerna var jättegoda så var de många som inte köpte eftersom de inte var de vanliga sorterna från Italien. Förhoppningsvis är strejken slut nu så att de vanliga apelsinerna kommer i nästa vecka.

Det är en hel del att tänka på och allt går inte på räls. Vi har nu väntat på kortläsare i flera veckor. Allt skulle varit klart förra veckan. Tyvärr kostar det en del med att låta kunderna betala med kort men många kunder vill betala med kort så det är bara att gilla läget. Nu kör vi med iZettle så länge. Det är en app till iPhone som gör att man kan betala med kort. Det fungerar bra men tar lite längre tid.

Nu när vi fått snurr på själva butiken är det dags att satsa lite på marknadsföring. För det behövs fler kunder för att butiken ska runt. Det tar väl lite tid så det gäller att hålla ut …

ons
18
jan
2012
onsdag, 18 januari, 2012 | Skriven av:

SDS skriver “Först ut med köttfri dag”

Spyken går i bräschen för miljön och inför en köttfri dag i veckan. Och det är eleverna själva som har drivit på.
Stämningen på Spykens gymnasium var under gårdagen positiv. Hanna Nilsson, samhällsprogrammet i årskurs 3:
– Jag tycker att det är skitbra! Nu är alla tvungna att äta vegetariskt, plus att man blir uppmärksam på varför. Alla tvingas tänka efter varför vi gör det. Men det är bra att vi inte har en hel vecka som är köttfri. Det räcker med en dag.

Ibland blir man glad av att läsa tidningen. Denna gång för att man lyssnat på eleverna och att det dessutom handlar om en jätteviktig fråga. Jättebra att man kopplar ihop teori och praktik. Det gäller inte bara att snacka utan behövs även verkstad.

Dessutom är det bra att det blir föreläsningar, debatt och diskussion. Vår livsstil påverkar klimatet och då är det viktigt att visa att det finns saker man göra. Man kan minska sin köttkonsumtion, man kan köpa second hand …
Listan på vad man kan göra kan göras lång.

Lägger man till etiska aspekter så finns det ännu fler skäl till att ha en köttfrimåndag …

fre
6
aug
2010
fredag, 06 augusti, 2010 | Skriven av:

I dag hade Miljöpartiet Skåne presskonferens om sjukhusmaten. I samband med denna delade vi ut kanelsnäckor, ekologisk dricka, rättvisemärkta bananer samt mp:s kokbok “GRÖNA RECEPT FÖR GODARE MAT”. Det blev lite media och många trevliga samtal med förbipasserande Skåningar.

Självklart ska sjukhusmaten skall vara ekologisk, närodlad och fri från tillsatser. Målen om 50 % ekologiska livsmedel 2016 och att samtliga sjukhus har ett eget tillagningskök. För att öka mängden ekologiskt och närproducerat behövs det en bra upphandling. Det är även fullt rimligt att Region Skåne även ställer krav på hur produkter produceras. Speciellt behövs det krav att de ska vara Rättvisemärkta eller motsvarande när Region Skåne köper varor utanför Sveriges gränser.

Det blir allt fler Fair Trade Cities i Sverige men ännu finns inge Fair Trade Region. Skåne skulle kunna bli den första i Sverige men då behövs det ambitioner och en vilja att genomföra detta.

Mat är viktigt och det gäller att maten ska vara näringsriktig men även vara god, se aptitlig ut och lukta lukta gott. Många äldre lider av undernäring och det beror många gånger på att matlusten försvunnigt. Vilket inte är så konstigt om maten kommer ur en plastförpackning som vämts upp.

Det är också viktigt att minska svinnet. Det slängs alldeles för mycket mat. Det behövs bättre planering och mer flexibla kök. I Danmark finns det bra exempel där man kommit mycket längre än vad vi gjort i Skåne.

I Danmark finns flera föregångare när det gäller kost på sjukhus. Som exempel har Hvidovre Hospital gått från storköksdrift till à la carte. All mat lagas från grunden av färska råvaror och patienterna kan istället för att välja på en eller ett par rätter välja från omkring hundra olika alternativ på menyn. Systemet förser 650 sängliggande patienter med näringsrik mat, personalen kan se näringsintaget i respektive rätt via datorn – och – det har inte blivit dyrare. Systemet är också flexibelt och individanpassat med ett stort utbud av olika rätter. Inom 45 minuter efter beställningen, som kan göras enkelt via en knapptelefon när som helst under dagen, levereras måltiden. Med detta mathållningssystem har svinnet minskat och därmed även matkostnaderna. Råvaror levereras dagligen från lokala slakterier, bagerier, mejerier och lokala odlingar.

Mat är politik.


Läs mer!

tor
17
jun
2010
torsdag, 17 juni, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : FN: Därför måste vi alla bli veganer

En ny FN-rapport konstaterar att köttkonsumtinonen måste minska drastiskt och omgående för att rädda planeten från klimatförändringens värsta konsekvenser.

För att rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till vegandiet. Västvärldens förkärlek till kött och mejeriprodukter är ohållbar då världens befolkning växer mot berkäknade 9,1 miljarder år 2050. Det skriver FN:s internationella panel för hållbar resursanvändning, UNEP, i den nya rapporten “Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production – Priority Products and Materials”.

Rapportförfattarna hävdar till och med att köttkonsumtionen på vissa sätt är ett värre hot mot klimatet än fossila bränslen och skriver “Jordbrukets inverkan på klimatet förväntas öka stort på grund av den ökande befolkningens konsumtion av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen, är det här svårt att hitta alternativ – människor måste äta. Att minska jordbrukets inverkan är bara möjlig med en stor världsomspännande ändring av människors diet, bort från animalisk föda.”

Jordbruket står enligt rapporten för 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Man påpekar också att jordbrukets miljökonsekvenser också sträcker sig utanför klimatet till exempel står jordbruket, särskilt kött och mejeriproduktion, för 70 procent av världens färskvattenkonsumtion och för 38 procent av världens totala landanvändning. Enligt en tidigare rapport från FN kommer världens matproduktion behöva öka med 70 procent för att kunna föda världens över 9 miljarder människor år 2050.

What can I say?

Läs själv – hela rapporten!

sön
21
mar
2010
söndag, 21 mars, 2010 | Skriven av:

GP skriver : Bönor och linser – smart mat

Aldrig har det väl varit så hett med bönor och linser! De innehåller mycket fibrer, mineraler och inte minst är de snälla mot vår miljö.

Bönor och linser är populärare än någonsin och det är inte konstigt för de är både nyttiga, supergoda och lite oupptäckta. Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, järn, kalcium och B-vitaminer samtidigt som de innehåller lite fett och förhållandevis få kalorier. Det är extra bra mat för vegetarianer och veganer som behöver protein av bra kvalitet.

Trots att intresset för vegetarisk mat har ökat så har ändå köttkonsumtionen ökat. Det finns många anledningar varför man inte ska äta kött. Det viktigaste skälet är att köttproduktionen i det stora hela är oetisk. Djur behandlas illa som om de inte var en levande varelse med känslor och med en rätt att existera.
En annan anledning som lyfts fram mer och mer, dock inte i tillräcklig grad, är klimatet. Det går åt mycket mer resurser för att producera ett kg köttprotein än att producera ett 1 kg vegatabiliskt protein. Köttproduktionen ger också stora utsläpp av växthusgaser.

Man blir därför lite glad när man kan läsa att “Bönor och linser – smart mat”. Det är visserligen inget nytt men det behöver upprepas om och om igen.

Många gånger finns det en rädsla att pröva något nytt. Att inte äta så mycket kött är bra för djuren, för klimatet och den egna hälsan. Det finns många alternativ om man vill använda bönor och linser. Det är bara att pröva. Det är heller inte så krångligt. Att blötlägga bönor och linser dagen innan man ska ha dem är ju inga större problem. Skulle man glömma blötläggningen kan man ju koka dem ändå det blir baar lite längre koktid. Kompletterar man med en tryckkokare så minskar koktiden än mer.
Tryckkokare är inget farligt och inte krångligt att använda.

Så om du inte vill bli vegan så kan du väl minska din köttkonsumtion och köpa ekologiskt producerat kött.
Eller?

sön
21
mar
2010
söndag, 21 mars, 2010 | Skriven av:

En amerikansk näringsfysiolog, Joann Bruso, 62, bloggar om hälsosam mat för barn. Hon har gjort en liten test och bevarat en “Happy Meal” från Mc Donalds i ett år. Hon har haft den i sin bokhylla i rumstemperatur.
Hennes make var tveksam till försöket eftersom han trodde att det skulle bli luktproblem, problem med myror, med möss.
Men det blev inget av detta.
På bilden nedan kan man se att det inte hänt så mycket med “Happy meal”-måltiden. Den har sjunkt ihop något men någon nedbrytning har inte skett. Vilket det borde ha skett om det inte finns en massa konserveringsmedel tillsatta.
Vad händer med dessa konserveringsmedel när de kommer in i vår kropp?
Hur reagerar vår kropp på dessa?
Detta borde vara tillräckligt skäl att undvika snabbmat från Mc Donalds.
Om det nu är sant!

tis
22
dec
2009
tisdag, 22 december, 2009 | Skriven av:

Under natten var det alldeles för varmt, över nollan så töandet har startat. Förvånansvärt snöröjt på gång- och cykelbanor. Tyvärr är det som vanligt alldeles för mycket slask. Nu verkar det vända och tempen sjunker. Kanske blir det en kall natt som kanske kan bibehålla vintervädret över i alla fall julen.

IstapparMan kan se att en del hus har dålig isolering eftersom det bildas istappar på rätt många hus. En del istappar har blivit riktigt stora och utgör en rejäl fara om de trillar ner. I vissa fall finns det ingen varning för istappar. Egentligen borde de få ner istapparna som en första åtgärd. Sedan borde de isolera huset bättre som en andra och mer långsiktig åtgärd.

Har nu varit ute och handlat den sista maten. Besökte Malmborg som har rätt mycket ekologiskt och sedan blev det ett besök på Biogrönt som bara har ekologiska produkter. Tyvärr hade det blivit fel med leveransen av en del grönsaker så jag fick vänta till grönsakerna blev levererade. Det tog lite tid men det blev många trevliga pratstunder. Det känns rätt att handla hos affärer som Biogrönt i Lund och Moroten i Malmö. De som driver affären gör det inte bara för att tjäa pengar utan för att de tror på ett ekologiskt odlande som är långsiktigt hållbart.
Man träffar många gamla bekanta som är eller har varit aktiva i miljörörelsen. Träffade bl a Agneta M. som är miljöpartist och som bl a jobbat på kansliet i Lund. det var ett tag sedan men det blev en lång och trevlig pratstund. Skönt att kunna ta det lugnt och anpassa sig till verkligheten. Varorna var försenade inget att hänga upp sig på, bara att vänta. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Nu sitter jag och väntar på att löksoppan ska bli klar. Katten är nöjd och har fått färsk sill. Det är mysigt med vintermörker och lite busväder utomhus. Om man har någonstans att bo vill säga.
Tyvärr har jag smittat mitt sambo så hon har nu fått en släng av något halsflusslikande.
Nu ökade mysfaktorn för nu kom det upp en katt i knäet. Det försvårar skrivandet för hon vill gärna lägga en tass på musplattan. Är kanske någon instinkttivt att fånga musen …

Nu måste löksoppan vara klar för jag är hungrig!

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Gröna förslag för godare mat
Miljöpartiet har tagit fram en rapport med bl a tio krav på politik för god mat. Det är inte bara vilken mat vi äter. Det är ockås viktigt hur den maten odlas och lagas. Dessutom är det viktigt hur vi intar maten.
Det är en livsstilsfråga. Maten påverkar dessutom vårt klimat. Kött belastar klimatet många gånger mer än vegetarisk mat. Vi är noga med vilket bränsle vi stoppar in i våra bilar. Vi borde vara än mer noggranna vilket bränsle vi stoppar i våra kroppar.

SATSA PÅ GOD SKOLMAT I KOMMUNERNA
maskros_25cmKommunerna måste våga satsa på god mat i de offentliga storköken. Ge måltidspersonalen tid och resurser att upphandla och laga mat från bra råvaror. Gör delade upphandlingar så att det lokala näringslivet kan delta. En bra skolmat är en investering i barnens hälsa och utbildning. Miljöpartiet kommer i kommuner och landsting under det kommande året driva kravet på en ökad andel ekologisk mat på landets skolor och sjukhus.

SKOLKÖKSLYFTET
Vi vill genomföra ett skolkökslyft som ger måltidspersonalen kunskaper och verktyg för att höja kvaliteten på skolmaten. Staten och kommunerna bör tillsammans finansiera kompetensutveckling så att de kan gå från att vara kokerskor eller ekonomibiträden till att bli kockar. Man ska genom programmet få möjligheter att lära sig mer om barn, mat och hälsa, ekologisk och rättvisemärkt mat, och få kunskaper kring lagstiftning och rutiner så att man minskar rädslan för att göra fel.

RENSA I TILLSATSDJUNGELN
Begränsa de onödiga tillsatserna i skolmaten. Dåliga råvaror ska inte maskeras med kemiska tillsatser. Tillsatser som är otillåtna i ekologisk mat bör inte heller förekomma i skolmaten. Sverige bör också driva på EU för att få till stånd ett gemensamt stopp för onödiga tillsatser.
Det är också dags att, liksom Danmark, förbjuda transfetter i mat. EU-parlamentets miljöutskott har visat att stopp för transfetter är det mest kostnadseffektiva sättet att minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i EU.

STRATEGI FÖR ATT NÅ EKOMÅLET
Regeringen har försummat att vidta några som helst åtgärder för att nå målet om minst 25 procent ekologisk mat i offentliga storkök. Målet skulle vara uppnått till 2010, men kommer inte att nås om inte ytterligare åtgärder vidtas. En strategi måste snarast komma på plats för att målet ska nås. Regeringen måste visa att man menar allvar.

URSPRUNGSMÄRK ALLT KÖTT
EU ställer bara krav på ursprungsmärkning av nötkött. Men det är viktigt för konsumenten att få veta var allt kött kommer ifrån. Miljöpartiet vill att allt kött ska ursprungsmärkas. Även restauranger ska redovisa ursprunget för köttet som serveras.

SATSA PÅ REGIONAL MAT
Eldrimner, det nationella kompetenscentrat för småskaligt mathantverk bör få öronmärkta
resurser för att kunna utveckla sin verksamhet och ett utvecklat uppdrag som gynnar regional matkultur. Ett nationellt utvecklingscentrum för restaurang och storhushåll ska också inrättas med inspiration från Eldrimner.

FORSKNING OM SAMBAND MELLAN MAT OCH RESULTAT
Det behövs mer forskning kring hur maten och måltiden påverkar människors prestationer. Erfarenheterna är tydliga och ett antal utländska undersökningar visar på ett starkt samband mellan god mat och resultat i skolan. Dessutom vet man att dåliga matvanor har en stark påverkan på tillfrisknandet hos sjuka. Men det behövs mer forskning kring hur sambanden ser ut mer i detalj.

GE FÖRÄLDRAR TID FÖR BARN – OCH TID FÖR MAT
Många föräldrar upplever att man inte har tid i sin stressade vardag för att laga riktig mat till sina barn. Man är i hög utsträckning hänvisad till snabblagade halvfabrikat. Vi får en generation där många barn föredrar färdiglagade köttbullar framför hemlagade. Miljöpartiet vill ge alla småbarnsföräldrar möjlighet att gå ner i arbetstid med ekonomisk ersättning från staten. Vårt barntidsförslag ger mer tid med barnen och mer tid att laga och äta den goda maten för dem som vill.

SÄNKT MOMS PÅ EKOMAT
Miljöpartiet vill att det ska vara enklare att vara miljövänlig. Vi vill tillsätta en utredning
efter ett rödgrönt maktskifte om att sänka momsen på ekologisk mat.

ÖKADE ANSLAG TILL KOMMUNER OCH LANDSTING
För att ge kommuner och landsting möjlighet att satsa på god mat i de offentliga köken
behöver statsbidragen till kommunerna höjas i takt med konjunkturnedgången.

Läs hela rapporten!

sön
22
nov
2009
söndag, 22 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Nu måste vi slänga mindre mat

Varje svensk slänger i snitt ett halvt ton hushållsavfall per år. Samtidigt har hushållsavfallet i Sverige ökat med trettio procent under de senaste tio åren.

En ny kampanj i Skåne och resten av landet ska få svenskarna att slänga mindre mat och annat hushållsavfall i soptunnan.

Om den totala mängden hushållsavfall i Sverige minskar med fem procent skulle de årliga utsläppen av växthusgaser minska med 300 000 ton.

Det motsvarar utsläppen från en medelstor svensk kommun, enligt Naturvårdsverket och organisationen Avfall Sverige som står bakom den svenska delen av kampanjen ”Europa minskar avfallet”.

Jättebra att det uppmärksammas att det slängs så mycket mat. Kampanjen pågår mellan 21-29 november. Tanken är att uppmärksamma frågan och lyfta fram bra exempel på hur man kan minska sopmängden.

Trots att 97 procent av avfallet idag återvinns räcker det inte, utan alla måste börja med avfallsminimering för att minska sopberget, enligt Anna-Carin Gripwall, informationschef Avfall Sverige.
– Vi vill visa konsumtionens direkta påverkan på miljön och växthuseffekten. Varje persons enskilda bidrag har stor betydelse för helheten om vi ska lyckas minska sopberget och dess skadliga effekter på miljön, säger hon.

Det beror nog på hur man räknar om man ska komma fram till att 97 % återvinns. Det är mycket som slängs som kan användas. Att affärerna säljer livsmedel är ju något som vi får betala för på de varor vi köper. Det slängs mycket mat som skulle kunna ätas.

Det finns de som gör det till en livsstil att bara leva på “överflödet”. “FRIGAN.SE – VÅGA LEV PÅ ÖVERFLÖDET!”

Den här bloggen skapades för att vi ville politisera vårt billiga och miljövänliga sätt att skaffa mat – genom sopdykning, dumpster diving, friganism eller vad nu man vill kalla det. Visst hade vi spridit information om friganism och hur man själv kan gå tillväga för att dumstra mat tidigare, men då på individbasis och till en begränsad grupp av människor. Genom bloggen ville vi inspirera människor, inte bara från eko-rörelsen och bland konsumtionskritikerna, utan även skapa en allmän attityd att det är något självklart att ta hand om det som butikerna (och samhället i övrigt) slänger. Samtidigt som våra inlägg vittnar om en lycka över allting vi hittar, ställer vi oss enormt kritiska till det system som skapat detta överflöd och därmed en del av vår livsstil. Det kan vara bisarrt att leva friganskt, och det hoppas vi går fram genom våra berättelser och bilder.

Det är ett otroligt slöseri med resurser. Svält är ett stort problem i världen men detta beror inte ännu så länga i alla fall på att det finns för lite mat. Det beror mer på att alla inte får tillgång till den mat som produceras.

Även om man inte går över på att bli “FRIGAN” så finns det en massa man kan göra. Genom att köpa mer råvaror och laga sin egen mat kan man minska slöseriet. Råvaror har oftast längre hållbarhet än färdiglagade livsmedel. Eftersom vi ska kunna köpa allt när som helst blir det automatiskt att en del måste kasseras.

Bara genom att köpa ett surdegsbröd kan man minska brödavfallet. Ett surdegsbröd håller längre och blir ibland godare efter några dagar. Mycket av brödet som säljs i affärerna är rena svampar och innehåller mycket luft. De är godast att äta nybakade och blir snabbt hårda.

Många gånger så slänger man mat pga av att man köpt en storförpackning för att den var billigare. Man glömmer lätt bort att en stor förpackning kan innebära större svinn. Prissättningen “Köp 3 betala för 2” lurar oss också att köpa mer än vad vi egentligen kan göra av med.

Många styrs också bara av ordet extrapris och speciellt “köp 3 betala för 2”. det har gjorts försök där man kunde köpa en chokladkaka för 8.90 och tre för 29.90. Många tog tre eftersom det var en stor röd lapp med extra pris och köp 3 betala för 2.
Alla räknade inte för att kolla vad styckepriset blev om man köpte tre.

Det borde ju inte vara så att extrapris är dyrare men det visar hur priskänsliga många är.

Sedan är det ju så att det är dyrare att reparera än att köpa nytt. Det finns varor på marknaden som jag inte förstår hur de kan säljas så billigt som de gör.
Många klagar på att kläder är dyrt. Men om man betänker hur mycket som måste göras innan det blir ett par byxor så är det billigt. Det köps alldeles för mycket kläder som sedan slängs innan de är utslitna.
Kvalitén på kläder har blivit sämre men det passar “slit och släng”-samhället. Det vore ju inte så bra för HM om kläderna höll flera säsonger. Men det vore bra för miljön. När det gäller tygtillverkning så är det fortfarande så att många människor måste jobba i dålig arbetsmiljö bara för att vi ska få billiga tyger.

Det pratas så ofta om att handel är så bra för fattiga länder och senast idag klagade folkpartiets partiledare på att Miljöpartiet var emot fattiga länder för att miljöpartiet vill värna lokal produktion.

Det låter ju jättefint att vi stödjer fattiga länder genom att vi handlar av dem. Tyvärr innebär det också att arbetsmiljön är dålig, löner urdåliga och att man använder barnarbete. Därför är rättvis handel väldigt viktigt. Detta ger dyrare produkter men ökar många människors livskvalié och är bättre för klimatet.

Transporterna är alldeles för billiga dessutom. Det finns många exempel på detta.

Ta t.ex. räkor som fångas av norska fiskare utan för Norges kust. Dessa skickas till sydostasien för att skalas sedan skickas de tillbaka för att säljas i Norge.

Äpplen från Nya Zeeland är billigare än äpplen från Kivik.

Dessutom känns det lite dumt att svenska bönder ska sälja mjölk i Europa och att bönder i övriga Europa ska sälja mjölk i Sverige. Basvaror borde kunna produceras lokalt och därmed minska transportarbete och därmed gynna miljön. Sedan finns det en del produkter som inte kan produceras överallt och dessa kan givetvis handla med men då blir det lite dyrare varor.

Kaffe är svårt att producera i Sverige men vi behöver ju inte dricka så mycket kaffe som vi gör. Vi borde i alla fall betala ett pris som gör att de som odlar kaffebönorna får en bra lön och att de slipper jobba med gifter.

Vi borde kunna ha en egen produktion av kläder. Att det inte “lönar sig” beror mycket på att vi har högre löner i Sverige. Få svenskar skulle vilja jobba för de lönerna som de som syr kläderna, som säljs i våra butiker, har.

Det kan ju inte vara så att vi inte vet hur man syr kläder eller att vi skulle vara så mycket sämre på det än t.ex. en som bor i Indien.
Det är nog bara skillnaden i löner och arbetsmiljö som gör att Sverige inte har en egen TEKO-industri som vi hade förrut.

Som sagt bra med kampanj att minska slöseriet men det gäller inte bara att minska det vi slänger i soppåsarna. Men det är en bra början …

Läs mer om kampanjen på minskaavfallet.se

lör
26
sep
2009
lördag, 26 september, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Gamla köttkonserver till salu även i Sverige”

Jordbruksverket erkänner att man brustit i kontrollen när 27 år gammalt kött hamnat på polska förskolebarns tallrikar. Men SvD kan visa att mat från beredskapslagren även säljs på svenska hemsidor. Nu ska Livsmedelsverket granska försäljningen på internet.

12 förpackningar med 300 gram lapskojs eller präriegryta för 60 kronor. Det är ett lockande pris. Problemet är bara att maten konserverades mellan 1983 och 1993.

Den gigantiska omläggningen av svenskt försvar efter Kalla kriget har gjort gammal militärmat till ett eget litet affärssegment. Hugade affärsmän köpte upp tusentals ton konserver för några kronor kilot. På internet finns flera svenska butiker som fortfarande säljer den maten från beredskapslagren.

Det skulle vara intressant att veta vad man gjort med dessa livsmedel för att de ska kunna hålla så länge som de gjort. Om de nu har “hållt”?

För länge sedan när jag gjorde militärtjänst så förundrades man över hållbarheten i det vi fick äta. Då var det inte tal om 27 år gamla produkter men 5-6 år och det tyckte vi var länge.

Vad innehåller förpackningarna?
Finns det någon näring kvar?
Är de hälsovådliga?
Hur härsket är fettet?

Hur har detta hamnat på marknaden?
Borde man inte ha destruerat detta?

sön
26
jul
2009
söndag, 26 juli, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Den sista utvägen”

Runt 47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring. För några tusen av dem är volontärorganisationen Remote Area Medical en räddare i nöden. En organisation som startade i Amazonas regnskog på 1980-talet och nu har uvudsakliga verksamheten i sjukvårdskrisens USA. ”Det här är det man gör när inget annat fungerar”, säger Stan Brock, organisationens grundare. SvD besökte en fältoperation i ett bergsområde i Tennessee.

Trots att USA ofta framställs som drömlandet så är det nog inte helt så. Speciellt inte när det gäller sjukvård. Kostnaden för sjukvården är skyhög trots att alla inte har tillgång till sjukvården.

De som inte har råd med sjukvård får lita till frivilligorganisationer. Remote Area Medical bildades 1985 i Amazonas regnskog. Tanken var att rycka ut till områden i u-länder som drabbats av katastrofer. Men nu bedrivs verksamhet även i USA, utan att det hänt en katastrof. Dock fanns man på plats när orkanen Katrina drabbade Louisiana och Texas 2005.

Verksamheten utformades i första hand för att kunna hantera naturkatastrofer i u-länder. Men numera ser Stan Brock hela det amerikanska sjukvårdssystemet som ett slags långt pågående katastrof.

Sedan mitten av 1990-talet sker 60 procent av Remote Area Medicals verksamhet i USA.

Det är skrämmande att ett så “rikt” land inte kan garantera alla dess invånare sjukvård till rimliga kostnader. Det är omkring 47 miljoner amerikaner som i dag saknar sjukförsäkring i USA.

– De flesta av dem är familjer med arbetande föräldrar. Det är inte knarkare. Det är folk som sköter sina jobb. 80 procent av de som kommer till oss har någon form av sjukförsäkring, men oftast är det otillräckliga försäkringar.

6 av 10 amerikaner har sjukförsäkring genom sin arbetsgivare, men den täcker oftast inte allt, som exempelvis ögon- och tandvård.

I takt med att arbetslösheten skjutit i taket det senaste året har många blivit av med sjukförsäkringen.

Många andra fastnar i det amerikanska sjukvårdssystemets fälla – de har en aningen för hög inkomst för att kvalificera sig för den statliga sjukvårdsförsäkringen, Medicaid, sam-tidigt som de har för låg inkomst för att ha råd med privat sjukvårdsförsäkring.

Dels är det ett problem med att se till att alla som behöver får sjukvård men det är också ett problem med den amerikanska livsstilen.

– Problemet i den här regionen är livsstilen. De röker, de dricker mycket läsk, de äter onyttigt, de rör inte på sig. Vi kan hjälpa till med tillfälliga lösningar men på sikt är det hela kulturen som måste förändras. Det uppstår väldigt knepiga problem när folk har tillräckligt mycket pengar för en modern livsstil, samtidigt som de inte har råd med modern sjukvård, säger han.

Det är denna livsstil som även exporteras till andra länder däribland även Sverige. Klyftorna ökar i Sverige och fler och fler får allt sämre ekonomi. Dessutom ökar fetman.

Så det gäller att se upp även för Sverige.

Ett bra första steg är att byta ut allainsregeringen 2010.

Byt livsstil och politik!

mån
13
jul
2009
måndag, 13 juli, 2009 | Skriven av:

Mossagårdsafestivalen_2009 Snart är det dags för Mossagårdsfestival igen, den 24-26 juli blir det festival nummer två. Det är inte vilken festival som helst utan en ekofestival. Att all maten är ekologisk är självklart, men engångsartiklarna är också 100% nedbrytbara! Med ölglas av stärkelse, tallrikar av träslipsmassa och bestick av trä, blir avfallet
kompostjord till nästa års odlingar!

Den 24-26 juli följer Mossagården upp succén. Med artister som Pugh Rogefeldt, Östblocket, Py Bäckman, Nicolai Dunger, Fine Arts Showcase, EGLO, Miriam Aïda, Babian, Emil Jensen, Staffan Hellstrand, Peter Wahlbeck, Bob Hansson, Nilla Nielsen mfl inbokade ser årets festival ut att bli en rolig och varierad tillställning.

Förutom musik återkommer många populära familjeaktiviteter från förra året – ponnyridning och minizoo, ekomarknad, biospa, barnteater, lekar i hampalabyrinten, trollmor, stand-up, naturvandringar mm. Faktiskt kommer festivalen till viss del att flytta ut i skogen!

Läs Festivaltidningen!!

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Sug efter danskt fläsk trots grislarm”

Danska grisar plågas, blir slagna, saknar halm och får knorrarna avknipsade för att de inte ska gnaga på varandra. Hur ser det ut i mataffären dagen efter det senaste grislarmet?

Svar: trängsel framför det billigaste fläskköttet. Ursprungsland: Danmark.
– Jag såg om de danska grisarna igår. De har det för jävligt. Grisar ska vara ute på landet och ha det bra. Jag vet, för jag växte upp på landet. Min farmor hade grisar. I Björnstorp.

Minnet är kort och det är kronor och öron som styr beteendet. Trots att det finns information om hur t.ex. grisar missköts så ger det inte någon direkt effekt.

Minnet är kort. Och det finns ett mått av hyckleri i den svenska grisbranschens snack om glada svenska grisar, anser flera experter. I onsdags påminde Bo Algers, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och expert på svinproduktion, om att en av fem svenska grisar har plågsamma skador när de slaktas.
– I många fall är för lite strö på golvet en kraftigt bidragande orsak. Kultingar får djupa sår av betonggolvet på framknäna då de ska dia, sade Algers till Svenska Dagbladet.

Dessutom finns det desinformation som lyfter upp den svenska hanteringen som mycket bättre än vad den är.

Samtidigt är experterna överens: medelgrisen har det bättre i Sverige än i Danmark. Nyligen publicerade tidningen Filter ett djuplodande reportage om svensk och dansk grisnäring. Förhållandena för tre sorters grisar jämfördes: en ekologisk svensk gris, en vanlig svensk gris och en vanlig dansk gris:

På den ekologiska gården Ängavallen – utanför Vellinge – bökar grisarna utomhus på stora fält. De är av en ras med starkare skelett, men växer inte alls lika fort som vid industriliknande grisproduktion. Pris för fläskfilén: 424 kronor per kilo.

Hos den vanlige svenska grisuppfödaren – Boarps gård i Halland – är produktionen storskalig. 20 000 grisar skickas till slakt varje år. I hundratals L-formade boxar står grisarna, åtta och åtta. Pris för fläskfilén: 179 kronor per kilo.

Hos den danska uppfödaren – i Ringsted – står gravida suggor regelmässigt fixerade i en stålställning, så trång att de inte kan vända sig om. I Sverige är det bara tillåtet att fixera suggor med aggressiva tendenser och riskerar att ligga ihjäl sina smågrisar. Istället för halm ger uppfödaren grisarna en plankbit att tugga på. Pris för fläskfilén: 99 kronor per kilo.

Det krävs inte lång stunds internetsurfande för att förstå att den italienska och den holländska grisindustrin är väldigt lik den danska. Senast i januari i år publicerade brittiska tidningen The Guardian ett reportage som berättade om de usla förhållandena för holländska grisar.

Den nuvarande indignationen över den danska grisindustrin är bara det senaste i en lång rad larm om förhållandena inom industriliknande djurproduktion.

Det finns bättre alternativ men de blir då givetvis dyrare. Sverige har en bra djurskyddslag jämfört med övriga världen men om man inte lever efter den så är den inte mycket värd. Enligt Djurskyddslagens 4§ så:

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Att fixera dräktiga suggor gör det knappast möjligt för suggorna att bete sig naturligt.

På Coop Extra plockar en medelålders man obekymrat upp ett stycke danskt fläskkött. Han fnyser åt vad han kallar ”den svenska duktigheten”.
– Danskt kött är precis lika gott. Priset avgör. Den här ska jag helsteka i ugn och njuta med potatis.
Han vill inte säga sitt namn.

Man kan undra varför “Han” inte vill säga sitt namn?

ons
6
maj
2009
onsdag, 06 maj, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Konstgjort socker ett miljögift”

Det konstgjorda sötningsmedlet sukralos kan vara giftigt för miljön. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.
Allt fler livsmedel innehåller det konstgjorda sötningsmedlet sukralos (E 955). Hit hör light-varianter av läsk, juice, godis och desserter. Sukralos är så stabilt att det rinner rakt igenom människokroppen, utan att ge några kalorier.

Problemet är bara att ämnet också rinner rakt igenom reningsverken och hamnar i sjöar och andra vattendrag. Nu har forskare vid Stockholms universitet visat att unga kräftor som utsätts för sukralos har en tendens till ökad dödlighet.

Nu är det ännu en gång att man introducerat ett nytt “kemiskt ämne” utan att ha koll på vilka effekter detta har.
Så även om ett ämne inte direkt är giftigt kan det uppstå problem. Så är det i fallet sukralos.
Detta är typiskt beteende. När man inser att konsumtionen av socker är skadligt ersätter man sockret med ett nytt “okänt” ämne som ger sötningseffekt men som inte ger några kalorier. Man borde i stället ha jobbat med hur man kan minska sockeranvändningen. Att introducera nya ämnen är riskfyllt. Försiktighetsprincipen borde gälla tills man vet säkert att det inte uppstår problem.

Tidigare studier från Naturvårdsverket har visat att halterna av sukralos i svenska vatten ökar. Enligt de senaste siffrorna rinner cirka sju ton sukralos ut från reningsverken varje år. Den nya studien visar också att renat avloppsvatten från Henriksdalsverket i Stockholm innehåller relativt höga koncentrationer sukralos. Det gäller också ytvatten, som hämtats från tre vattendrag där renat avloppsvatten rinner ut.

På Naturvårdsverket oroas man nu över att de stabila egenskaperna hos sötningsmedlet kan göra substansen till en potentiell långlivad organisk förening, som inte bör spridas till miljön. Forskarna har därför fått pengar för att göra ytterligare studier.

Tidigare inlägg om sukralos!

lör
2
maj
2009
lördag, 02 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Forskare kritiserar ESS-satsning i Lund”

Regeringens helhjärtade satsning på att få den europeiska forskningsanläggningen ESS placerad i Lund har inte full uppbackning av svenska forskare. ESS är ett politiskt projekt, anser ledningen för Kungliga Vetenskapsakademien.

I måndags deklarerade Vetenskapsrådet att det tillsammans med andra finansiärer nu ska sparka igång Max IV-projektet, trots att staten inte skjuter till pengar ur forskningsbudgeten. Bo Sundqvist, professor i jonfysik och preses (ordförande) i Kungliga Vetenskapsakademien, befarar att detta suger musten ur annan svensk forskning.

– Max IV får forskarsamhället klara på egen hand. Det sker till priset av att Vetenskapsrådet inte kommer att kunna stödja annan tung utrustning i andra forskningslaboratorier de närmaste åren, säger Bo Sundqvist.

Förutom att ESS ska byggas på bästa åkermark, förbruka stora mängder energi och hantera radioaktiva ämnen (troligen kvicksilver) så är det en dyr affär. Eftersom resurserna är begränsade så kan det bli så att ESS trycker undan annan forskning. Alla äggen läggs i en korg. Nu gör alliansregeringen allt för att ESS ska förläggas till Lund, man trissar upp beloppet som Sverige ska betala för att få hit anläggningen. Det är ett prestigeprojekt. Nu när krisen är så stor, alliansregeringen påstår dessutom att krisen är ännu större, så känns det konstigt att alliansregeringen vill betala så mycket. Det måste finnas många andra projekt som ger bättre avkastning än ESS.

Kritiken mot ESS har funnits länge men har inte kommit fram i ljuset. Bra att vetenskapsakademin tar bladet från munnen.

Samtidigt arbetar regeringen för att den europeiska forskningsanläggningen ESS ska byggas i Lund. Sverige har lovat att stå för 30 procent av investeringskostnaden på totalt 13 miljarder.

Den svenska regeringen gör sig skyldig till en allvarlig felprioritering, hävdar Bo Sundqvist. Max IV är ett viktigare projekt än ESS för svenska forskare. Max IV kostar inte lika mycket att bygga men ger enligt Vetenskapsakademien större forskarnytta.

– Min slutsats är att ESS är så viktig för Sveriges politiska prestige att det får gå före, säger Sundqvist.

När Sverige har fått, dvs betalt tillräckligt mycket, och miljökonsekvensutredningen ger resultatet att det inte är lämpligt att placra den i Lund. Vad gör man då?
Troligen så kör man ett varv till så att man helt plötsligt får slutsatsen att det inte är några problem att lägga den i Lund.
Så frågan är kommer det att bli en rättvisande miljökonsekensbeskrivning?
Och vad gör man åt jordbruksmarken som försvinner?

mån
20
apr
2009
måndag, 20 april, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Gottegrisen dröm: inhalera choklad”

Sugen på choklad men bekymrad över kalorierna? Nu kan du inhalera sötsakerna.

Le Whif är namnet på den nya inhalatorn som lanseras i Paris i slutet av april innan den ger sig ut på världsturne.

Innovatören David Edwards, professor vid Harvard, utvecklar egentligen inhalerbara vacciner mot tuberkolos. Men när han undervisade en grupp studenter för några år sedan så kastade han ur sig idén om att även mat skulle kunna andas in. Tillsammans med en grupp studenter utvecklade han sedan den söta inhalatorn.

Med ett lätt tryck sprutar gottegrisen in en dos chokladpartiklar på sammanlagt 50 milligram. På så vis täcks munnen med en smak av choklad trots att man bara får i sig en fjärdedels kalori. Någon risk att få chokladen i lungorna sägs inte finns. Det ska storleken på partiklarna och designen av Le Whif säkerställa.

Inhalatorn kostar omkring 20 kronor och finns med smakerna choklad, hallon/choklad, mango/choklad samt mint/choklad.

Enligt Chicago Tribune tänker sig David Edwards att man ska avnjuta produkten tillsammans med en kopp kaffe.

Man kan nästan tro att det är ett aprilskämt. I så fall är det ett sent sådant.
Det är klart att det skulle kunna vara något för matmissbrukare. Skulle man bli nöjd och bli av med chokladsuget av en inhalering skulle det kanske vara OK.
Vad ska man göra med chokladen för at den ska kunna inhaleras?
Kommer det verkligen att vara choklad eller är det bara någon kemisk smakförstärkare man får i sig?
Kommer man verkligen att kunna bryta ner sötsuget med en sprayning?

Jag tycker nog att det är bättre att äta “lite” choklad någon gång då och då. Äter man då en mörk choklad av bra kvalité får man både smak och mindre socker i sig.
Det finns många ekologiska och rättvisemärkta choklader numera så jag tror nog att jag fortsätter med dessa.
Lite godskare får man unna sig bara att det är med måtta!

fre
10
apr
2009
fredag, 10 april, 2009 | Skriven av:

Svenskarna konsumerar sex miljoner ägg i timmen under påskafton. Av alla ägg som värps är nära 40% från hönor som sitter i bur. Men även ägg från frigående hönor och kravägg medför lidande för hönorna.

Lagom till påsk släpper Djurens Rätt den nya rapporten Hönan eller ägget – en genomlysning av äggindustrin. Svenskarna konsumerar sex miljoner ägg i timmen under påskafton. Av alla ägg som värps kommer nästan 4 av 10 från hönor som sitter i bur. Men även ägg från frigående hönor och kravägg medför lidande för hönorna.

honan_eller_agget01Lena Lindström, etolog och ansvarig för frågor som rör djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, har gjort rapporten om hönorna i äggindustrin.
– Många kanske sätter påskäggen i halsen men sanningen är att situationen för djuren bakom äggen är under all kritik. Att ha hönor i burar strider helt mot intentionerna med den svenska djurskyddslagen, säger Lena Lindström och fortsätter:
– Man kallar dem hönshjärnor, men hönor är intelligenta, sociala varelser som tar väl hand om sina kycklingar.
Hönor i bur får aldrig flyga och kan inte ens sträcka på vingarna. Nykläckta tuppkycklingar mals ner levande i kvarnar. Ljuset manipuleras i hönserierna så att hönorna ska värpa så mycket som möjligt. Det är några av de brutala sanningarna bakom äggproduktionen. Benskörhet, brutna ben och en helt onaturlig miljö är också vardag för hönorna. Varje höna får i genomsnitt en sekunds omvårdnad per dag.
– Hönor är som alla andra djur individer men vissa saker har de gemensamt med alla hönor, säger Lena Lindström.
– De vill ruva och uppfostra sina ungar, de är sociala och kommunicerar mycket och gärna med andra i flocken. De vill sitta uppflugna på en pinne för att sova och älskar att krafsa och sprätta och att rulla sig i sand. De dryga två miljoner hönor som sitter i bur i Sverige, på en yta motsvarande ett A4-papper per höna, får inte möjlighet att göra detta.

Hela ägg- och kycklinghanteringen är något som människan borde skämmas över.
Hönor och kycklingar betraktas inte som levande varelser utan som produktionsmedel.

Så det finns verkligen skäl att Go Vegan!

Läs hela rapporten!