Inlägg under kategori » livskvalité «

mån
20
mar
2017
måndag, 20 mars, 2017 | Skriven av:

Det finns ett uttryck att tiden går väldigt fort när man har kul. Så det borde innebära att jag har väldigt kul. I går var det åter igen årsmöte för Gröna Seniorer Skåne. Mötet höll vi i MP Helsingborgs lokal som ligger ett stenkast från stationen. Vi började med ett föredrag, med Agneta Sandberg, terapeut och ordförande i föreningen ATSU, om vikten av att prata om svåra saker som t ex sexuella övergrepp. Viktigt att vi skapar en trygghet för alla så att det finns möjligheter att reagera innan något allvarligt händer. Många gånger finns indikationer som syns men inte riktigt tas på allvar. Det blev en givande diskussioner utifrån allas erfarenheter.

Efter föredrag och paus startade själva årsmötet. Verksamhetsåret 2016 gicks igenom, nya stadgar antogs. Verksamhetsplan för 2017 som i stora drag går ut på att förbereda oss för valåret 2018, diskuterades och antogs.

Miljöpartiet de gröna i Skånes vision är ett hållbart och demokratiskt samhälle som utvecklas inom naturens ramar och med hänsyn till alla världens människor och kommande generationer. Gröna Seniorer Skåne, som är Miljöpartiets seniorförbund, vill förändra samhället mot den visionen.

Sverige har en åldrande befolkning. Andelen äldre i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2010 och 2050, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2050. Den förändrade åldersstrukturen ställer nya krav på vår samhällsorganisation.

Gröna Seniorer vill att människor ska känna egenmakt och inflytande över välfärden, vara aktiva och skapande och vilja och kunna ta ansvar. Detta skapar engagemang och en känsla av tillhörighet och gemenskap.

Delaktighet är ett uttryck för demokrati, och är en av de viktigaste hörnstenarna i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Alla har behov av delaktighet, insyn, ansvar och gemenskap oavsett ålder.

I ett demokratiskt samhälle är det angeläget att politikerna speglar hela befolkningen. Gröna Seniorer bildades för att möjliggöra att även åldersrika miljöpartister ska kunna vara delaktiga i förverkligandet av Miljöpartiets gröna visioner.

Gröna Seniorer utgör ingen motkraft till de yngres engagemang utan ska ses som ett komplement för att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör. Vi är alla, oavsett ålder, beroende av ett starkt klimatfokus för att kunna skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har bara en planet.

Söndagen den 19 mars höll Gröna Seniorer Skåne sitt årsmöte som bl a antog en verksamhetsplan som syftar till att vara väl förberedd för att vara kunna vara delaktig i Miljöpartiets valrörelse 2018.

Prioriterade frågor förutom klimat och miljö är ekonomi, bostad och hälsa. Pensionen ska värdesäkras utifrån samhällets kostnadsökningar. Gröna Seniorer vill främja ett aktivt och hälsosamt liv för alla seniorer. Kultur, natur och motion på recept ska utvecklas för att öka folkhälsan och göra sjukvården mer kostnadseffektiv.

Gröna Seniorer vill ha fler geriatriker i vården. Kollektivtrafiken behöver anpassas till äldres behov. Lokalt tillagad och ekologisk mat ska vara en rättighet för alla äldre. Behoven och önskemålen om boendeform bland äldre ser olika ut, därför behövs många olika boendeformer. Det är viktigt med rätt till anpassat boende med trygghet, samt gemenskap med andra.

Årsmötet valde även språkrör och styrelse. Språkrör blev Anna-Maria Myszka-Gustafsson från Helsingborg och undertecknad.

Styrelsen i övrigt blev enligt följande:
Angelica Andersson, Landskrona
Christina Mörtl, Helsingborg
Karin Petersson, Kristianstad
Lena Östholm-Munkberg, Helsingborg
Lutz Dahmen, Bromölla

Samhället står inför stora utmaningar, vilket inte är något nytt, det nya är den demografiska utvecklingen, med många fler äldre. Det gäller dels att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör men gäller även att skapa ett samhälle där livskvalitén är hög oavsett ålder. Ett långt liv är inget att sträva efter om det inte finns något innehåll i det. Här har Gröna Seniorer en möjligt att göra en insats. Vi har ett spännande verksamhetsår framför oss.

lör
9
jan
2016
lördag, 09 januari, 2016 | Skriven av:

Världens största konsumentelektronikmässa, CES 2016, har precis ägt rum i Las Vegas, USA. Där presenterades många nya produkter och en del är ännu inte redo för försäljning. Det fanns supertunna bildskärmar, glödlampor man pratar med, surfplatta med inbyggd videokanon, bartenderrobot, laddningsbara batterier som laddas i USB-uttaget, biosensorer som scannar livsmedel och rapporterar antal kalorier, procent fett, kolhydrater och protein.

Många robotar visades också. En kallad “Double 2”, en “telepresence robot”, som kan beskrivas som en segway med en surfplatta ovanpå som kan styras från mobilen. I denna är användaren uppkopplad genom ett konstant videosamtal, och kan på så vis både röra sig runt på kontoret och prata med folk. Kan även vara med och fika. Man marknadsför den med följande:

Har du svårt att ta dig upp ur sängen? Använder din kollega för mycket parfym? Eller ligger din arbetsplats i en helt annan världsdel? Det finns en lösning.

Och lösningen är Double 2 och kostar bara 3000 US$.

Nyligen skrev SvD om en dokumentärfilm, “The Swedish theory of love”, av Erik Nandini, som beskriver Sverige som världens ensammaste land. En del vill nog lösa detta s k problem med robotar. Double 2 förstärker ensamheten på ett sätt, man kan sitta hemma ensam och jobba och behöver inte åka till kontoret. Visserligen är det praktiskt att kunna jobba hemifrån men det känns lite konstigt med ett kontor fullt med “segways” som åker kors och tvärs i kontorslandskapet.

KOnversationsrobotarOfta brukar Sverige ha flest ensamhushåll i internationella mätningar. Flest ensamhushåll i Sverige finns i storstäderna. I Stockholm var 58 procent av hushållen ensam­hushåll år 2006. I Malmö var motsvarande siffra 55 procent, och i Göteborg 54 procent. Det finns redan robotar som används i äldreomsorgen men det kommer säkert att finns fler användningsområden. Helt klart kan robotar vara väldigt användbara och i en del fall kan de minska känslan av ensamhet. Det vore dock trist om det blir fler ensamhushåll som bara kommunicerar via nätet och robotar.

Inget nytt under solen, ny teknik kan vara fantastisk och verkligen göra nytta om den används på rätt sätt och med sunt förnuft.

Jag vet inte hur det gick med försäljningen av “Årets Julklapp” dvs robotdammsugaren. Det blev kanske som med bakmaskinen??? Men en robot, som man bara måste ha, är nog ändå den som kallas “Grillrob” och som rengör grillgallret. Hur har mänskligheten kunnat klara sig utan denna????

Grillrobot

 

fre
8
jan
2016
fredag, 08 januari, 2016 | Skriven av:

Just nu pågår diskussioner hur Lunds Konsthall ska “utvecklas”. Kultur- och fritidsnämnden beslutade i december 2015:

att uppdra åt kultur- och fritidsförvaltningen att till nämndsammanträdet i februari 2016 återkomma med ett förslag på tidsplan för genomförande av rekonstruktion av Lunds konsthall med syfte att förändra och modernisera verksamheten för att passa in i dagens och framtidens Lund. En rekonstruktion kan innebära en nedläggning av befintlig verksamhet för att ge plats åt en förnyad.

Lunds Konsthall som är landets första efter Liljevalchs skulle från början bli mer än bara en konsthall. Det var tänkt att bli ett kulturhus med konsert- och teatersalong och plats för konstutställningar. Det hela började redan på 30-talet. Sedan var det krig, ekonomiska förhållanden och svårigheter på byggnadsmarknaden. Nästan som idag …

Sydsvenskan har lagt ut ett ett radioinslag som sändes i P2 någon dag före invigningen 21 september 1957.

Från radioreportaget:

Vi har ju fått en materiell standard som är mycket hög den har vi fått på de två sista decennierna. Nu har människorna möjligheten att tillfredsställa de materiella behoven i stort sett i varje fall och nu tror jag att det är en viktig och angelägen uppgift att ge människorna liksom ett innehåll i livet och där tror jag konsten har en stor betydelse.

Det stämmer väl in på dagens situation. De allra flesta har det bra materiellt sett. En del verkar dock sakna innehåll i livet och samma gäller idag som då, att konsten kan hjälpa oss på traven att reda ut våra liv.

Konsthallen var en stor satsning i ett läge där många nog tyckte att pengarna behövdes till annat. Ska vi kunna utveckla samhället med god livskvalité måste vi vara beredda att satsa på konst och kultur. Då krävs det långsiktighet, även i s k svåra tider, om vi nu vill förändra rådande situation till det bättre. Det räcker inte bara med hög materiell standard.

Hela radioinslaget finns nedan.