Inlägg under kategori » fritid «

mån
18
okt
2010
måndag, 18 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är valet över men tiden bara rinner iväg. När ska det bli tid till att göra ingenting?

Hade hoppats på att det skulle bli lite av den varan men det kommer väl. När alla förhandlingar är klara och ny regionfullmäktige startar så ska det nog bli lite annorlunda. Visserligen handlar förhandlingar om politik men på ett väldigt speciellt plan. Målet är att samarbeta efter förhandlingen men under förhandlingen så kan det vara rätt så tufft.

Nu har höstrusket kommit. Solen sken visserligen idag men det var kallt och nu på kvällen kom regnet. Skönt att kunna sitta inne och mysa med spinnande katter. Just nu saknar jag inte kolonin.

Katterna sköter sig bra, lite kissande på fel ställe men i stort sätt är allt under kontroll. Katternas aptit är det inget fel på. Svårt att stå emot när det kommer en jamande och svansande katt som stryker sig kring benen. Det går men det är inte helt lätt.

Har tyvärr fått en släng av någon halsinfektion med tillhörande snuva. Näsan rinner och det är skrovligt i halsen. Hoppas allt detta minskar efter en god natts sömn.

Nu får det bli sängen …

Kategori: fritid  | Skriv en kommentar
tor
17
jun
2010
torsdag, 17 juni, 2010 | Skriven av:

Det går långsamt och inte blir Lundaborna mycket klokare. Varje år sedan alliansen tog över har det varit besparingar. Det har minskats på det mesta, inklusive stöd till föreningar, stöd till Kulturen, stöd till Mejeriet, stöd till Hemgården. Kulturskolan har fått minskade resurser istället för att utvecklas.

Dessutom har det inte blivit något gjort åt Kulturhus på Väster. Folkparken har fått förfalla vilket är kapitalförtstöring. Mötesplats Klostergården har det inte blivit mycket av. Linneroträdgården har helt körts i sank.

Minskade resurser innebär minskade möjligheter att genomföra projekt. Skattesänkningen har skapat ett underskott som drabbat barn och unga.

Tyvärr är det inte bara Kultur och Fritid som har fått spara …

Bäst är nog om Lundaborna själva kollar huruvida alliansen har minskat anslagen eller inte. Det är inte lätt men det går. Man ska då också komma ihåg att kostnaderna har ökat (hyror, energi mm)konsumentprisindex har ökat, lönerna har ökat. Så mer pengar innebär inte alltid mer resurser. Ökar kostnaderna för löner, hyror och energi mer än vad de ökade anslagen gör så är “ökningen” bara fiktiv. Det är så här det varit hela tiden sedan alliansen tog över 2006.

Budget 2007 med EVP, Budget 2008 med EVP, Budget 2009 med EVP

tis
26
jan
2010
tisdag, 26 januari, 2010 | Skriven av:

Har precis kommit hem från den idrottspolitiska debatten som PIL, Paraplyorganisationen för Idrottsföreningar I Lund, arrangerade. Det blev stor uppslutning. Alla partier som sitter i kommunfullmäktige var representerade. Det var cirka ett hundratal som lyssnade och ställde frågor. Diskussionen var uppdelade i fyra block och leddes av Åke Stolt, “fd” Sydsvenskan reporter.
De fyra blocken var, Anläggningar, Taxor/bidrag, Breddidrotten (ungdom/handikapp/motion/äldre) och Elitidrott och talang.

Klostergårdens Idrottsområde har varit problemfyllt från början. Det började med att den fantastiska fotbollsplanen med naturgräs som skulle kunna användas året runt. Bolaget som skulle bygga var något skumraskbolag.
Sedan kom en glasmästare och då blev det andra problem. I stället för att ta hela detaljplanen tog man den bit för bit vilket har inneburit en hel del extra jobb för att passa byggherrens önskemål. Det senaste är nu att matchplanen måste flyttas och detta kostar minst 25 miljoner.

Så visst finns det pengar om man bara vill. När det saknades pengar till arenan så gick det också att lösa. Alliansen har sänkt skatten och skurit ner på all verksamhet vilket även drabbat idrotten.

Givetvis ökar möjligheten att satsa ju mer resurser som finns men det är även hur man använder resurserna.
Kommunens viktigaste uppgift är att satsa på breddidrotten detta är en satsning på folkhälsa. Fysisk aktivitet är viktig både för den psykiska och fysiska hälsan. Det är viktigt att skapa goda vanor i tidig ålder som sedan kan hålla i sig.

Den bästa motionen är den dagliga motionen och som utförs naturligt utan att behöva åka i väg eller att använda redskap. Breddidrott måste bygga på trivsel och välbefinnande och inte enbart på på prestation och tävlingsresultat även om det ofta kan tjänar som en sporre.
God breddidrott bäddar för en bra elitidrott där prestationsförbättring och goda tävlingsresultat är grundbulten.

Idrotten bärs upp av många ideellt arbetande idrottsledare vilket är en stor tillgång för kommunen.

Hela taxe- och bidragssystemet behöver ses över från grunden. Kommunen och idrottsrörelsen måste förhålla sig till dagens verklighet men även vara flexibla inför framtiden. Begreppet idrott måste breddas. Det viktiga är att man rör sig, och utöver idrott och motion kan begreppet ”rörelse” användas. I skolan behöver detta inte ske i en traditionell gymnastiksal utan kan minst lika bra, eller t.o.m. bättre, ske på andra ställen. En lång promenad i skogen ger både rörelse och naturupplevelser. Man slipper då också det ibland destruktiva momentet med tävlan och jämförelse, som oftast sker under en traditionell idrottslektion. Detta bör man komma bort från. Idrott kan också vara dans och så mycket annat, det viktiga är den fysiska aktiviteten. Det naturliga vore att varje skola ges goda förslag på att förbättra förutsättningarna för ökad fysisk aktivitet i skolan. Det måste skapas tid och plats i skolan för alla elever att varje dag kunna ha ett pass med rörelse.

Bra att PIL har kommit igång. Det behövs ett bra bollplank för att få en bra dialog med idrottsröreslen.

Förhoppningsvis kan detta vara startpunkten för en valrörelse där även idrottsfrågor får ta plats.

ons
11
nov
2009
onsdag, 11 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Sju miljoner sparas på bad och bibliotek”

Årskorten på baden höjs med 150 kronor. Familjekorten blir 500 kronor dyrare och terminskorten 200 kronor dyrare. Samtidigt höjer biblioteken, kulturskolan, konsthallen, bowlinghallen och tennisbanorna sina avgifter.

Hyran av idrottshallar, idrottsplatser och Stadshallen stiger också kraftigt 2010.

De föreslagna höjningarna finns specificerade i kultur- och fritidsnämndens senaste handlingar. Ärendet ska upp den 18 november. Nämndens ordförande Gösta John Bredberg (FP) är övertygad om att besparingarna går igenom.

Bakgrunden är sparbetinget på 1 procent för 2010. Totalt ska 7 miljoner kronor sparas. Därutöver är föreslaget att ytterligare 4 miljoner ska sparas på fritidsverksamheten.
– Det är tuffa tag, det är det, kommenterar Gösta John Bredberg. Men vi har lagt ett förslag som inte drabbar mer än ganska marginellt.

Alliansen i Lund har sedan 2006 hela tiden upprepat mantrat att de har inte skurit ner några anslag till Kultur & Fritid. Det senaste är nu att ordföranden från (FP) tycker att neddragningen på 7 miljoner inte drabbar mer än ganska marginellt.
Det är ju helt otroligt. Ordet är i alla fall drabbar. Det måste väl innebära att Kultur & Fritid har haft alldeles för mycket resurser.
Man höjer badtaxor kraftigt men det är väl även det marginellt. Det är väl sant för de alliansen har gynnat med sina skattesänkningar.
Nämndens förvaltning har fått jobba hårt för att ta fram besparingarna och det är väl det bästa förslagen i denna svåra situation.
Man gör ett stort nummer av att införa flerbarnsrabatt på Kulturskolan men i stället blir det en 10%-ig höjning. Men även detta är väl marginellt. Alliansen vanliga recept sänk skatt och höj avgifter.

Trots att Lunds finansiella situation har förbättrats eftersom alliansregeringen nu försöker lura väljarna att de satsar på kommuner och regioner. Trots dessa små återbetalningar så ska det fortfarande sparas. Visserligen har alliansen i Lund lyckats genomföra en skattesänkning som man lånat till. När alliansen tog över efter valet 2006 så var Lunds kommuns låneskuld noll nu är den över 600 miljoner.

Det är samma läge som det var efter alliansens mandatperiod 1998-2002. Då fick de rödgröna ta över stora underskott och en hög låneskuld.

På senaste kommunstyrelse yrkade Miljöpartiet att de avsatta 15 miljoner som fanns för kultursatsningar skulle överföras till Kultur & Fritid. Men det ville inte alliansen.

Det fanns även ett förslag från de rödgröna att man skulle revidera budgeten eftersom det finansiella läget hade förbättrats. Men det ville inte alliansen.

Däremot ville alliansen göra storsatsningen på att bjuda skolorna på äppelkaka och vaniljssås för att Lund kommit två i “Bästa Skolkommun”. En otrollig satsning i dessa spartider. Denna “satsning” borde man kunna ha gjort utan extra resurser. Är detta ett bra sätt att använda skattemedel? Gör detta att barn och lärare får extra motivation att satsa på “skolan”?
Att Lund har rasat 79 placeringar på ett år på listan som rangordnar Sveriges grundskolekommuner det verkade inte betyda något.