Inlägg under kategori » regionpolitik «

mån
6
aug
2012
måndag, 06 augusti, 2012 | Skriven av:

Tiden går fort om man har roligt sägs det och det stämmer säkert. I alla fall är det redan augusti och snart börjar det politiska livet på allvar.
Denna vecka är det normaltid för Tant Gurka, min sambos ekologiska butik. Normaltid innebär to 12-19, fre 12-18 och lör 10-14. Lund är fortfarande ganska så öde och tom så det ska bli intressant hur många som dyker upp i butiken.

I dag måste vi hitta en glasmästare som byter ut glaset i butiksdörren. Någon har tryckt in fönsterrutan så att det yttre glaset har spräckts. Trisst att ingen har hört av sig och tagit på sig det hela.
Visserligen är mönstret snyggt men det är lite opraktiskt att ha det så. Ser lite mer inbjudande om man kan se in genom rutan. Vi bor precis vid en glasmästare så vi får gå dit och se vad de kan erbjuda. Vi har försäkring men tyvärr är självrisken betydligt större än priset för en ny glasruta.Vilket är lite irriterande men vad ska man göra. Hoppas på total förödelse så att självrisken är mindre än kostnaden för att återställa? Man kan ju inte vara utan försäkring heller för tänkt om det händer något riktigt tråkigt?

I dag börjar det politiska livet med en mjukstart. Ska ha ett möte med Kultur Skånes nya kulturchef som precis har börjat sin tjänst. Det blir väl en del andra små möten också efter någon månads politisk stiltje. Nya medarbetare är givetvis lite spännande men kräver också lite mer jobb. Jag tror att det kommer att bli bra.

I år har sommaren varit lite annorlund eftersom vi inte har kunnat bo på våran koloni. Våra små kissar har klarat det över förväntan. De nöjer sig med att ligga i fönstren och spana på allt som rör sig. Extra intressant är det när duvor sitter på lyktstolpen utanför sovrumsförnstret. alla tre kan ligga som i trans och bara spana. De skulle må bra av att vara ute i det fria och rasta av sig. Visserligen kan de jaga varandra och leka en hel del i vår lägenhet men det kan givetvis inte jämföras med att ligga i gräset och spana på allt som rör sig, klättra i träd, nosa …

I går var vi på kolonin och skördade röda vinbär och krusbär. De blir gott att ta fram till fruktdrinkarna senare på året. I år har det varit mycket bär trots att det är fruktansvärt torrt. Det ser ut att bli en hel del äpplen och päron också. Plommonen däremot ser inte ut att bli så stora, visserligen är det många små men utan lite vatten blir det nog inte så stora. Vi får se, det dröjer i alla fall några veckor innan det är skördetid för detta …

tor
24
maj
2012
torsdag, 24 maj, 2012 | Skriven av:

Just sitter jag på ett X2000-tåg till Stockholm för vidare färd mot Umeå. I Umeå, EU:s Kulturhuvudstad 2014, ska Miljöpartiet ha årets kongress. I Stockholm väntar ett grönt nattåg som kommer att transportera en massa miljöpartister till Umeå. Att åka på kongress är alltid spännande och inspirerande. Så blir det förhoppningsvis även i år.

De senaste veckorna har varit välfyllda med aktiviteter så just nu känns det skönt att pusta ut lite grann.

Det har blivit tidigt upp och sent i säng. I går var det invigning av BIBU, scenkonstbiennal för barn och unga, med efterföljande mingel. Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var på plats och invigde biennalen och Kerstin Brunnberg från Kulturrådet avslutningspratade. Båda var mycket nöjda med Skånes arbete med kultur för barn och unga.
I Skåne händer det mycket på detta område, BIBU, LitteraLund, BUFF och Salto är några goda exempel.

Just nu håller Kulturnämnden på med att färdigställa Region Skånes Kulturplan för 2013-2015. Tanken är att den ska gå ut på en bred remiss efter vårt junisammanträdet innan den fastställdes i oktober.

Kulturplanen ska sedan skickas in till Kulturrådet som utifrån denna tilldelar regionen resurser inom samverkansmodellen.

Förra veckan startade ånyo Kultur på recept. Denna gång med 200 deltagare under 3 år.

Kultur på recept är ett projekt som syftar till att undersöka om kulturaktiviteter, eget skapande och kulturupplevelser kan vara en del i en rehabiliteringsprocess. Målgruppen är patienter med pågående eller hotande sjukskrivning, patienter med risk för social isolering samt patienter med psykisk ohälsa och/eller utbredd smärta. Projektet är förlagt till Helsingborg och är ett samarbete mellan Region Skåne, FINSAM Helsingborg och Helsingborgs stad.
 
Förutom att undersöka om kulturaktiviteter kan vara en del i rehabiliteringsprocessen är syftet med projektet också att ge hälsovalsenheterna och den psykiatriska öppenvården i Helsingborgs stad möjlighet att utöka sitt utbud av former för rehabilitering av patienter där traditionell behandling inte lett till förbättring.

I projektet samarbetar regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd med Kulturnämnden. Detta är mycket positivt. Min förhoppning att kultur ska kunna spela en allt större roll i samhället.

Kultur är viktigt för vår personliga utveckling men även för samhällets utveckling. Kultur kan spela en mycket större roll i skolan än den gör nu. Estetiska och humanistiska utbildningar behöver uppvärderas. Det finns en stor potential för kulturrelaterade jobb.

sön
1
apr
2012
söndag, 01 april, 2012 | Skriven av:

Dagen började med soligt men kyligt väder. Resan till Helsingborg och Dunkers visade på soliga vyer. Dagen ägnades åt regionpolitik med miljöpartiets regionarbetsgrupp, RAG, som består av alla Miljöpartister med regionuppdrag.

Det var intressant att lyssna till övriga nämnder och styrelsers arbete. Givetvis blev det mycket diskussioner kring bokslut 2011, nuläget för 2012 och budget 2013.

På slutet blev det även lite diskussioner inför valet 2014. I dag presenterades en opinionsundersökning från Novus. I denna fick Miljöpartiet 9.7 % och är tredje största parti. Samtliga partier i alliansen minskar och (KD) är fortfarande under 4%-gränsen.

(S) + (V) får 39.8 %
(M) + (FP) + (C) + (KD) får 44.4 %

Dvs inget block får över 50 %. Alliansen får dessutom egentligen bara 40.9 % om man räknar bort (KD) som snubblar på 4%:s vallen.

Miljöpartiets 9.7 % gör det möjligt att bilda en majoritet om man räknar bort röstetalen för övriga partier.

Nu är det detta bara en opinionsmätning men den visar ändå att osäkerheten är väldigt stor i hur ett valresultat kan bli 2014.

I detta sammanhang kan tillläggas YouGovs:s senaste mätning för Skåne där Miljöpartiet fick 11 % gällande regionvalet.

lör
29
jan
2011
lördag, 29 januari, 2011 | Skriven av:

Skönt att bra ta det lugnt med katterna. Har precis avslutat en intensiv arbetsvecka. Torsdagen och fredagen ägnades åt regionens kulturnämnd.

På fredagen ägde själva sammanträdet rum. Dagordningen var inte så lång. En del av punkterna var mer formalia eftersom det var första sammnaträdet i en ny mandatperiod.

Ett ärende handlade om samverkansmodellen. Statens Kulturråd sammanträde den 26/1 och beslutade om den slutliga fördelningen. Skåne fick som alla övriga en uppräkning med 0.49 % men fick även en extra miljon. Till sammanträdet fanns det inte tid att få fram ett underlag för ett beslut om statens pengar. Vilket innebar att kulturnämnden sa ja till att gå in i samverkansmodellen och beslutade sedan bara om de regionala pengarna i budget 2011. Statens pengar tar vi upp till beslut på sammanträdet i mars.

Ett annat ärende som hör samman med samverkansmodellen var ärende 7 – “Plan för regional samverkan och samråd 2011”. Region Skånes första regionala kulturplan togs fram under 2010. En kulturplan, formad i samtal med Skånes kommuner och dess kulturliv, som samlat försöker spegla de utvecklingsambitioner Region Skåne har på det kulturpolitiska området. Utgångspunkten för Region Skånes kulturnämnd har varit att inkludera hela det kulturpolitiska uppdraget i samverkansmodellen i syfte att synliggöra de samlade nationella, regionala och kommunala resurserna. Det är viktigt att förstärka möjligheterna att öka samspelet mellan regionala och kommunala prioriteringar.
Med de delregionala KulturParlamenten är tanken att man ska fånga och initiera förslag och idéer. Det är årliga sammankomster där representanter för kommunernas kulturnämnder eller motsvarande i de fyra regiondelarna var för sig träffar Region Skånes kulturnämnds presidium. Dessa dialoger ska fånga upp utmaningar samt initiera en gemensam utveckling av interkommunal och regional karaktär. Detta skedde redan 2010.

Dessa samverkansmöten ska planeras tillsammans med kommunerna. Kommunförbundet Skåne ska bjudas in. Under 2011 är de delregionala kulturparlamenten planerade att äga rum enligt följande:
Nordöstra Skåne – 5 april, kl 9-12
Nordvästra Skåne – 6 april, kl 9-12
Sydvästra Skåne – 12 april, kl 9-12
Sydöstra Skåne – 13 april, kl 13-16

Till hösten, 6 september, blir det sedan ett Regionalt KulturParlament för att återkoppla och utveckla. Det årliga KulturParlamentet samlar kommunala kulturpolitiker och chefstjänstemän tillsammans med Region Skånes kulturnämnd och tjänstemän. KulturParlamentet utgör en gemensam arena för inspiration, kunskap och dialog om kulturpolitik ur ett kommunalt och regionalt perspektiv. Fokus är att spegla och följa upp aktuella kulturpolitiska utmaningar. Till detta parlament hoppas jag även att Kommunförbundet Skåne kommer att delta och vara en aktiv part.

Förutom detta kommer det att vara många träffar där kulturpoiltiken är högst upp på agendan. Det blir träffar med enskilda kommuner men även träffar med kulturlivet, institutioner, grupper, enskilda kulturaktörer.

Kulturnämden beslutade dessutom om sammanträdesdagar för 2011.

Läs mer!

tor
27
jan
2011
torsdag, 27 januari, 2011 | Skriven av:

Dagen inleddes med en skön promenad till stationen. Det var lite kallt men solen tittade fram och värmde. Tåget kom i tid till Glumslövs station och efter en kort bilresa så var vi framme vid Örenäs Slott där vi ska ha kulturnämndens tvådagars möte.
I dag blev det kort presentation av nämndens ledamöter och sedan fick vi en bra genomgång av Kultur Skåne.

Det soliga men kyliga vädret höll i sig. Lunchen var tillräckligt lång så det blev tid för en kort promenad i vackra omgivningar. Det blev mycket information på en och samma dag men upplägget var bra. Jag tror det var lagom mycket för att kunna smältas. Nu väntar middag och samvaro. Hur lång kvällen blir är svårt att säga oavsett det så börjar vi kl. 9.00 med lite mer information och sedan startar själva sammanträdet kl. 10.00.

ons
26
jan
2011
onsdag, 26 januari, 2011 | Skriven av:

I dag var en händelserik dag. Det började med ett samtal från ordföranden i Vårdproduktionsberedningen. Hon hade trillat och brutit axeln så hon kunde inte komma på dagens presidieberedning med vårdproduktionsberedningen.

Allt var väl förberett och jag hade ju varit med på förberedande möten så det var inga problem med att leda beredningen. Kunnig förvaltning finns alltid med och är ett stort stöd. Nu är allt klart för själva sammanträdet den 3 februari. Det är många ärenden med lite olika karaktär. Det är kommentarer till revisionens granskning av “Patientsäkerhet och vårdhygien”. Själva granskningen behandlade mest vårdhygien som visserligen är viktig för parientsäkerheten. Det jobbas mycket med åtgärder och mycket har hänt men det återstår en del och förhoppningsvis kan arbetet överföras även till kommunnivån.
Det blir ett förslag till tandvårdstaxa som knyts till den nationella referensprislistan. Slutligt beslut tas i regionfullmäktige.

Efter beredningen blev det en del telefonsamtal om diverse olika ärenden. Bland annat blev det en del diskussioner inför Kulturrådets styrelses beslut angående samverkansmodellen. Beslutet kom och Skåne fick en miljon extra.

Precis innan Malmö Stadsteaters “Lilla Teaterkväll” blev jag intervjuad av David Richter från Sveriges Radio. Alltid lika spännande och se vad som sänds av det man sagt. Inslaget sänds väl under morgondagen.

Lilla Teaterkvällen presenterade vårens satsningar på Malmö Stadsteater. Det var många som hade kommit dit och vi som var där fick lite smakprover av vårens föreställningar. Den som gjorde mig mest nyfiken var “Mycket väsen för ingenting” av William Shakespeare.

Originaltitel Much Ado About Nothing
Översättning Harald Leander
Regi och bearbetning Lucy Pitman-Wallace
Scenografi och kostym Jessica Curtis
Ljus Oliver Fenwick
Musik Anders Ortman
Koreografi Susan Nash
Biträdande regissör Zoë Waterman

I morgon börjar kulturnämndens tvådagars möte. Första dagen blir en informationsdag om kulturnämndens verksamhet. På fredag äger själva sammanträdet rum.

Förhoppningsvis hinner jag hem till Lund för att träffa Mikaela Valtersson och Jonas Eriksson som sitter i riksdagens finansutskott. De kommer till Mp:s lokal på Lilla Fiskaregatan 10 kl. 17.00 och ska bl a prata budget.

ons
26
jan
2011
onsdag, 26 januari, 2011 | Skriven av:

Nu har kulturrådet beslutat om anslagen till de fem regioner som är pionjärer när det gäller samverkansmodellen. Det har varit långa förhandlingar och tuffa diskussioner. Ett tag såg det väldigt mörkt ut men nu syns ljuset i tunneln.
Kulturrådet beslut innebär att Region Skåne får fördela de statliga resurserna utan några statliga fingrar i syltburken. Vi hade hoppats på 20 nya statliga miljoner när Region Skåne ökade sitt anslag med 11 miljoner. Av 20 miljoner blev det 1 miljon.

Enligt Kulturrådets pressmeddelande

Region Skåne har angivit att den regionala och kommunala medfinansieringen räknas upp. Mot den bakgrunden föreslår Kulturrådet att även de statliga bidragen räknas upp med beräknad pris- och löneomräkning för 2011, vilken uppgår till 0,49%. Mot bakgrund av vad som ovan beskrivits föreslår Kulturrådet att Region Skåne utöver det beviljas en
höjning av anslaget med 1 000 000 kronor.

Regionen ökar med 11 miljoner och staten ökar sitt anslag med 0.49 %.

Jag tror att samverkan är bra det gör det möjligt att få ut mer kultur för pengarna. Nu gäller det att gå vidare och samverka med Skånes 33 kommuner. De första kulturparlamenten kommer att äga rum i april. Beslut om tidsplan för samverkan tas på kulturnämndens sammanträde på fredag.

Ordföranden i Region Skånes kulturnämnd kommenterar Kulturrådets beslut om statliga medel till regional kulturverksamhet i den nya modellen för kultursamverkan:
– Jag ser positivt på dagens beslut i Kulturrådets styrelse, 175 149 000 kronor landar i Skåne. Jag förväntar mig att staten kommer att avsätta betydande utvecklingsmedel till Skåne framöver med tanke på den framgångsrika samverkan vi haft med de skånska kommunerna och Region Skånes ökade satsningar på kulturen. De kommunala ambitionerna är viktiga för utvecklingen av den regionala kulturutvecklingen och därmed också för den nationella kulturpolitikens genomförande, säger Yngve Petersson (MP), ordförande i Region Skånes kulturnämnd.

lör
22
jan
2011
lördag, 22 januari, 2011 | Skriven av:

Nu har vi haft dialog med regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult och en representant för “Skånetrafiken” och så har vi pratat med varandra. Den gröna politiken har spirat. Nu har vi redovisning av ett ett grupparbete i prioriterade frågor som vi ska jobba extra med. Kultur fanns givetvis med och speciellt så kom “kulturbiljetten” upp. Har precis fått fram lite underlag vad som hänt i frågan under de senaste åren. Kulturbiljett är inte direkt en ny fråga men nu borde tiden vara mogen för att det ska resultera i något konkret. Det är ingen lätt uppgift men man ska ju ha lite utmaningar i livet.
Kultur är en viktig faktor för våra liv men även för regional tillväxt. Tittar man rent ekonomiskt så är kultur en liten del av Region Skånes budget, knappt 2 procent.

Kultur kan dock flytta fram positionerna när det gäller t ex “vården”. Det pågår ett försök med “Kultur på recept”.
Kultur på recept – ett komplement i effektiv rehabilitering och en möjlighet för kulturen att möta nya grupper. Målet är att pröva metoden Kultur på recept i ett pilotprojekt med cirka 20-30 personer inom primärvården. Endast långtidssjukskrivna patienter inom diagnosgrupperna lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest, långvarig smärta över tre månader, nacke, axel, rygg samt generaliserad smärta ska inkluderas i pilotprojektet. I pilotprojektet ska modellen med kultur på recept prövas och utvecklas. Projektet ska genomföras under ett år med start 2009 och ska bedrivas på en vårdcentral i Helsingborg i samverkan med Helsingborgs stad.

Den 29 mars planeras det en inspirationskonferens i detta ämne. Mer information kommer på Region Skånes hemsida.

tis
18
jan
2011
tisdag, 18 januari, 2011 | Skriven av:

I dag var det presidieberedning inför Kulturnämndens sammanträde den 28 januari. Så allt planerande är klart. Nu återstår utskick och inläsning på slutdokumenten och så förstås besluten.
Sammanträdet inleds med en informationsdag om nämndens verksamhet. Kulturnämnden består nu av 11 ordinarie ledamöter och 9 ersättare. Förra mandatperioden var det 11+7. Det är många nya ledamöter och ersättare, endast 5 är kvar från förra mandatperioden. Så den “nya” nämnden har både förnyelse och kontinuitet.
Ju mer tiden går så känns det hela mer och mer greppbart. Det är givetvis mycket som jag behöver lära mig mig om men jag som politiker ska ju inte detaljstyra. Jag hoppas jag kan hålla mina tassar borta från det som ska skötas av förvaltning och se till att jag prioritera det politiska. Det är inte alltid så lätt att skilja på detta men det är viktigt för att det ska bli en tydlig politisk styrning.

På januarisammanträdet tar vi beslut om budget 2011 men arbete med budget 2012 har redan börjat. Budget 2012 blir den nya nämndens första egna budget. Budget 2011 är i princip ärvd från förra mandatperioden.

Regionen använder “balanserad styrning” med s.k. balanserat styrkort (Balanced Scorecard) som blivit ett etablerat koncept när det gäller att styra en verksamhet utifrån fler perspektiv än det finansiella.

Balanserat styrkort är ett verktyg för att knyta företagets/ organisationens långsiktiga strategi till det dagliga arbetet, det vill säga försöka minska klyftan mellan ”en organisations övergripande vision och medarbetarnas kunskap om hur deras dagliga aktiviteter kan bidra till att förverkliga denna vision”.

Målen med det Balanserade styrkortet försöker man nå genom att se på företaget/organisationen ur fem olika perspektiv:
• Kundperspektivet (Hur vi tillgodoser våra kunder på bästa sätt.)
• Finansiella perspektivet (Ekonomi i balans)
• Processperspektivet (Effektivitet i de interna
processerna, det vill säga hur vi producerar våra varor och tjänster är avgörande för vår framgång.)
• Lärande- och förnyelseperspektivet (Att kontinuerligt mäta det vi gör, förbättra och utveckla verksamheten)
• Human/medarbetarperspektivet (Medarbetarna bär på den kompetens som finns inom organisationen och därför är det viktigt att spegla verksamheten ur det perspektivet)

Förhoppningen är att balanserad styrning ska ge en tydlig styrning av verksamheten men även hitta sätt att följa upp verksamheten. Viktigt i detta sammanhanget är att det är ett långsiktigt perspektiv och att man ser till helheten. Ska det bli en effektiv styrning gäller det att hitta en gemensam vision och sätta mål som kan följas upp och som “alla” kan och arbetar efter. Det räcker inte att hitta snygga mål som man skriver in i ett tjusigt dokument som sedan sätt in i bokhyllan. Målen ska dessutom vara begripliga och de måste få genomslag i all verksamhet.

Bokslut och uppföljningar måste även belysa vad som gjorts och hur det gått. Det är inte bara att få ihop siffrorna i budgeten och påvisa ett nollresultat eller plus dito. Allt går ju inte som man har tänkt men det måste vara OK. Det viktiga är att man lär av “misstag” och har en process som vågar ta i det svåra och utifrån det ta nya beslut för att utveckla verksamheten.

mån
17
jan
2011
måndag, 17 januari, 2011 | Skriven av:

I morgon ska jag gå på en konferens som ska presentera hur det ligger till med Region Skånes konkurrenskraft och potential för de kommande åren.
Region Skåne har beslutat att anlita OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) för att göra en så kallad territorial review för Skåne.

Tanken är att OECD ska ge rekommendationer och förslag som ska främja utvecklingen och tillväxten i Skåne. Resultatet ska sedan ligga till grund för nästa regionala utvecklingsprogram 2014-2020. Region Skåne har beställt studien av OECD och håller ihop arbetet men det är ytterst angeläget att Skånes kommuner, statliga myndigheter inklusive universiteten och högskolorna involveras i översynen av Skånes utveckling. Arbetet inleddes under hösten 2010 och avslutas med rapport under våren 2012.

Skåne är en stark tillväxtregion. Kreativitet och tillväxt hör samman. Detsamma gäller kreativitet, öppenhet, mångfald och tolerans.

Teorierna kring den kreativa klassen integrerade flera tankesätt på ett framgångsrikt vis; å ena sidan betonades vikten av industristrukturer och universitet, å andra sidan vikten av en kreativ arbetskraft. Dessutom satte Rickard Florida platsen i fokus – regionen eller staden som den arena som synkroniserar industri med arbetskraft, staden vars kvaliteter avgör hur pass framgångsrik regionen blir ekonomiskt. De mest framgångsrika städerna eller regionerna är, enligt Florida, de som lyckas attrahera och upprätthålla de tre T: na – talang, teknologi och tolerans.

Tolerans är viktigt för tillväxt och Skånes ”kreativa klass”. Skånes tillväxtpotential har kartlagts med utgångspunkt från Richard Floridas tankar om talang, tolerans och ”den kreativa klassen”. Kartläggningen presenterades förra året och visar ett tudelat Skåne. Sydvästra Skåne är generellt välmående och ekonomiskt framgångsrikt, kreativt och tolerant. Samtidigt får Skånes östra delar avsevärt sämre betyg, både vad gäller tolerans och kreativitet. En stor utmaning för Skåne som region blir att tackla denna tudelning. Rapporten är skriven av forskare på Handelshögskolan i Jönköping på uppdrag av Region Skåne.

Rapporten betonar hur viktigt det är med en tolerant befolkning för en positiv utveckling. Sverige ligger högt i mätningar av befolkningens tolerans, men enligt rapporten ser det mycket olika ut på olika orter i Skåne. I framförallt de gamla bruks- och industriorterna finns fler ungdomar som är mindre toleranta mot sådana som uppfattas som annorlunda, till exempel invandrare, homosexuella, människor med andra religioner.

Floridas teori är att toleranta miljöer lockar till sig de kreativa och talangfulla. Dessa människor driver i sin tur utvecklingen framåt samtidigt som de lockar högteknologiska företag till orten som behöver välutbildad och idérik arbetskraft.

Forskarnas tydligaste budskap i rapporten är att tolerans och mångfald skapar tillväxt och att åstadkomma sådana miljöer är väl så viktigt för kommunerna som att erbjuda industritomter. Malmö och Lund är två städer med ett kunskapsintensivt näringsliv som ligger bra till. Enligt författarna kunde det dock stå betydligt bättre till med toleransen i många av de traditionella, skånska bruksortskommunerna, enligt mätningar av gymnasieungdomars värderingar som gjorts för rapporten.

Författarnas råd till de skånska städerna är att skapa attraktiva stadskärnor med centralt liggande handel och service och med många platser där människor vill samlas. De mindre kommunerna runt städerna kan konkurrera med attraktiva boendemiljöer som är billigare än städernas samt med goda kommunikationer.

Slutsatserna går ganska väl i linje med annan forskning kring tillväxt och regional utveckling. Ansatsen att tolerans lockar kreativa individer som driver tillväxt är dock en intressant synvinkel att ha i baktanke för Skånes politiker och samhällsplanerare.

Ska bli spännande att lyssna till vad “OECD” kommit fram till. Förhoppningsvis finns kulturen med som en viktig faktor.

Det blir säkert trevligt i alla fall. Konferensen börjar med en jazzlunch och det hela går av stapeln i Glasklart som är en mycket trevlig konferenslokal.

lör
15
jan
2011
lördag, 15 januari, 2011 | Skriven av:

Då var det fredag kväll och en intensiv och intressant vecka ligger bakom mig. Detta var den första veckan på den nya mandatperioden och det blev premiär för mina nya uppdrag inom region Skåne.
Det har varit en mycket positiv vecka. Jag har mötts av positiva och engagerade medarbetare. Det är ganska mycket att sätta sig in i och men hittills har det gått bra. Det har varit politik men även lite praktiskt hur möten ska planeras och förberedas.
Det har varit riktigt kul.
Mina uppdrag förutom regionfullmäktige och ersättare i regionstyrelsen är ordförande i Kulturnämnden och vice ordförande i Vårdproduktionsnämnden. Dessa två senare skiljer sig en del åt vilket gör det hela mer spännande.
Den politiska strukturen i regionen skiljer sig mycket från den kommunpolitiska. Dessutom är det stor skillnad på att sitta i majoritet och att sitta i minoritet.
Denna veckas möten var förberedelser inför själva sammanträdena.
På kulturnämndens sammanträde är det två stora ärenden, “Samverkansmodellen” och “Budget 2011”. Dessa två hänger i hop eftersom samverkansmodellen innehåller de statliga resurser som Region Skåne ska fördela i Skåne. Hur mycket detta blir på kronan är tyvärr inte klart ännu. Förhoppningsvis får vi besked från Statens Kulturråd innan vårt sammanträde den 28 januari. Statens Kulturråds styrelse sammanträder den 26 och ska då ta beslut. I detta beslut ingår fördelning till 5 regioner, Skåne, Halland, Västra Götaland, Gotland och Norrbotten.

Samverkansmodellen innebär att det krävs en dialog mellan Region Skåne och Skånes 33 kommuner. Region Skåne vill stödja nya former för det kulturpolitiska samtalet och härigenom stimulera utvecklingen av en ökad kulturpolitisk kompetens. Genom ökad kulturpolitisk närvaro på den politiska dagordningen i regionen och i kommunerna förstärks det kulturpolitiska uppdragets legitimitet. Samverkansmötena kommer därför, så långt som möjligt, att planeras på tider och med en framförhållning som möjliggör närvaro även för de politiker som har svårt att med kort varsel ta tjänstledigt för politiska uppdrag. De politiska samtalen i den regionala kulturpolitiska samverkan äger i första hand rum i två forum:

• Delregionala KulturParlament
Årliga sammankomster där representanter för kommunernas kulturnämnder eller motsvarande i de fyra regiondelarna var för sig träffar representanter för Region Skånes kulturnämnd. De delregionala kulturparlamenten befäster betydelsen av kulturpolitisk dialog och utveckling i hela Skåne, fångar upp utmaningar samt initierar en gemensam utveckling av interkommunal och regional karaktär. Dessa samverkansmöten ska planeras tillsammans med kommunerna. Kommunförbundet Skåne ska bjudas in.

• KulturParlamentet
Det årliga KulturParlamentet samlar kommunala kulturpolitiker och chefstjänstemän tillsammans med regionala kulturpolitiker och tjänstemän. KulturParlamentet utgör en gemensam arena för inspiration, kunskap och dialog om kulturpolitik ur ett kommunalt och regionalt perspektiv. Fokus är att spegla och följa upp aktuella kulturpolitiska utmaningar. Kommunförbundet Skåne bör utgöra en aktiv part i detta sammanhang.

På sammanträdet fastställer vi datum för dessa evenemang.

På Vårdproduktionsnämndens sammanträde blir det betydligt fler ärenden och innehållet och förslag till beslut är ännu inte klara. Nästa vecka ska vi ha 5-klövermöte, dvs ett möte där alla 5 partier som bildar majoritet träffas och diskuterar ärendena. Själva sammanträdet äger rum den 3 februari.

Strax är det lördag och en skön helg startar. Det blir ett besök på vernissagen på Galleri Ängeln – fotograf Ingemar D Kristiansen, “från gryning till skymning”. Resten av dagen blir det bara tid för sambo och katter.
På söndag måste det bli ett jympapass, har missat några denna veckan vilket inte är bra.

Efter det är jag redo för en ny vecka med spännande aktiviteter …

fre
14
jan
2011
fredag, 14 januari, 2011 | Skriven av:

Region Skåne utlyser, tio konststipendier på 100 000 kronor vardera, i syfte att ge professionella bildkonstnärer en sådan ekonomisk trygghet att de kan ägna sig åt konstnärlig yrkesutövning eller experiment och konstnärlig utveckling. Stipendierna är sökbara och skattefria.
Konststipendierna kan sökas av bildkonstnärer med högre konstnärlig utbildning alternativt dokumenterad konstnärlig praktik och yrkesverksamhet, om de är äldre än 27 år och bosatta och verksamma i Skåne. Sista ansökningsdag är den 15 februari 2011.

Läs mer!

tis
11
jan
2011
tisdag, 11 januari, 2011 | Skriven av:

I dag var det så dags att starta mandatperioden med min första ordförandeberedning i Region Skånes Kulturnämnd. Allt gick jättebra. Fick träffa många trevliga och engagerade medarbetare.
Det känns jättebra och roligt.

Vi bestämde dagordningen för årets första kulturnämnd. En stor punkt på dagordningen blir “Kultursamverkansmodellen”. Allt är inte i lås men det artar sig. Kulturrådet ska ta beslut den 26 januari och innan dess ska det bli ett möte där “modellen” ska dokumenteras så att de fem regionernas kulturnämnder kan ta ett beslut. Allt har inte gått som på räls men ljuset syns i tunneln. Bara det inte är en “Hallandsåstunnel” …

I söndagens Sydsvenskan skriver kulturministern om Skåne som ett föredömme, “Skåne banar väg för kulturen”

Sedan årsskiftet har Sverige fått en ny kulturpolitik, där regionerna får större inflytande och kulturen kan ta plats på nya områden. Regionförsöket i Skåne har lett till ökat engagemang och ökade satsningar på kulturen, skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Det är trevligt att kulturministern har uppfattat Skånes arbete med kultur. Visst har det hänt en del och dessutom har Skåne potential att bli än bättre. Kultur en viktig faktor för Skånes regionala utveckling. Bra för samhället i stort, bra för näringslivet, bra för arbetsmarknaden och bra för skåningarna.

Först efter beslut om samverkansmodellen kan vi ta beslut om hela Kulturnämndens budget för 2011.

Första Kulturnämnden blir ett två dagars möte med stora möjligheter att suga in information om Kultur Skånes verksamhet och förhoppningsvis en möjlighet till att umgås och lära känna varandra lite utanför det officiella sammanträdet.

Det känns väldigt spännande och roligt att vara ordförande i Kulturnämnden. Kalenderna börja bli ganska så full redan nu men det är kul. Det finns många utmaningar så det lär inte bli trisst och tråkigt.

tor
6
jan
2011
torsdag, 06 januari, 2011 | Skriven av:

Nu närmar sig sista dagen för att söka Region Skånes utvecklingsbidrag inom kulturområdet. Bidrag kan sökas vid två tillfällen per år – sista ansökningsdatum är 1 februari och 1 september – med beslut i april respektive november.

Utgångspunkt för utvecklingsbidragen är de mål och värderingar som kommer till uttryck i Kulturpolitiskt program och handlingsplan för Skåne. Barn och unga, tillgänglighet, jämställdhet och kulturell mångfald är prioriterade områden.

Utvecklingsbidragen syftar till lokal och regional kulturutveckling. Bidragen ska stimulera och stödja regionens kulturliv och bidra till ett brett kulturutbud för medborgare och besökare. Beviljade utvecklingsprojekt ska vara både geografiskt spridda och representera flera olika konst- och kulturformer.

Kulturnämnden vill genom utvecklingsbidragen ta vara på och synliggöra idéer till utveckling och förändring inom kulturens område. Projekten har tydligt fokus på lokal kulturutveckling med ett regionalt mervärde.

Regional kulturutveckling
Projekten har tydligt fokus på kultur av regional betydelse samt utvecklingen inom och mellan konstarterna och kulturarvsområdet
Utvecklingsbidrag till stöd för ideella lokala kulturföreningar och unga och unga vuxna
Bidragets fokus är lokal kulturutveckling i allmänhet samt kulturverksamhet som drivs för och/eller med unga och unga vuxna (13 – 25 år).

Kulturutvecklingen respektive kulturverksamheten ska ha ett regionalt mervärde. Bidraget syftar till en publik verksamhet.

Vid bedömning av ansökningarna prioriteras
• nyskapande och experimenterande verksamhet
• uppbyggnad av strukturer och sammanhang och inte enstaka satsningar
• samverkan mellan kommuner
• samverkan mellan amatörer och professionella
• kulturutveckling för och/eller med unga och unga vuxna

Utvecklingsbidrag till stöd för regionala kultursatsningar
Bidragets fokus är projekt av regional betydelse och som syftar till en publik verksamhet. Bidraget kan sökas av fria professionella kulturutövare samt av kulturinstitutioner och organisationer.

Läs mer!

ons
5
jan
2011
onsdag, 05 januari, 2011 | Skriven av:

Nu har den sista storhelgen för den här gången startat. Det är inte dumt med lite mer sammanhängande ledighet. Helt ledigt har det dock inte varit men det har inte varit några möten så jag har kunnat fixat det mesta hemifrån.

Nästa vecka drar politiken och mötena igång på allvar. Det blir mina första ordförandeberedningar i Kulturnämnden och Vårdproduktionsberedningen. Dessutom blir det en heldag i Kristianstad med information till nya regionfullmäktigeledamöter.

I dag blev det ett medeljympapass på Friskishuset. Skönt att röra på sig och få igång blodpumpen ordentligt. Promenaden till jympan blev lite besvärligare än den varit de senaste veckorna eftersom vintervädret nu är som en vanlig Skåne vinter. Dvs slask och blask. Det har varit jätte fint väder och det har inte saltats på ett tag men nu är det som det brukar. Det plogas visseerligen på en del gångbanor men man lämnar några centimeter snö och sedan sandas och saltas det. Resultatet blir slask och blask.

Det ska bli spännande och se hur Skånetrafiken ska klara sig i nästa vecka. Det blir en del resor och det vore ju trist att spendera dessa väntandes på stationer och tåg. Det borde gå bra om det nu inte blir nya snöstormar, men det är flera dagar till dess så det är inget att oroa sig för just nu. Nu är det helg …

ons
29
dec
2010
onsdag, 29 december, 2010 | Skriven av:

Den 1 januari 2011 blir Skåne en egen region vilket innebär att Region Skåne får ökat inflytande över den regionala utvecklingen i Skåne.

Från årsskiftet blir Skåne en region på riktigt. Sedan 1999 har landstinget i Skåne på försök fått utökade befogenheter, men i och med en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet får Region Skåne behålla dessa ansvarsområden permanent.
Det främsta syftet med regionbildningen är att öka Skånes invånares inflytande över utvecklingen i den egna regionen.

I detta finns givetvis frågor kring hälso- och sjukvård men det inkluderar också den regionala utvecklingen som måste utgå ifrån en strategi för en långsiktigt hållbar utveckling.

Det inkluderar arbetet med EU:s strukturfondsprogram och kräver gränsöverskridande arbete.

Kulturkoffert tar ett helhetsgrepp på kulturen i Skåne
Region Skåne ska också från årsskiftet se till att fördela de statliga anslagen till Kultur Skåne. Genom den så kallade Kulturkofferten utvecklar Region Skåne, tillsammans med kommunerna, kulturen oberoende av vilken politisk nivå pengarna kommer ifrån.

Kultur är ett självklart verktyg för en kraftfull regional utveckling. En utveckling som måste inkludera hela Skåne. Genomförandet av samverkansmodellen, Kulturkofferten, ska starta under 2011.

Regeringen har precis släppt regleringsbrevet till Statens Kulturråd. Kulturrådet är en statlig myndighet med ett övergripande uppdrag att förverkliga de nationella kulturpolitiska mål som regering och riksdag beslutar om.

Skåne är en kreativ region men kan bli än mer kreativ och det krävs för att klara alla framtida utmaningar för att få ett klimatsmart Skåne och friskare skåningar. Och friskare behöver vi bli för att klara ekvationen med Region Skånes ekonomi.

Läs mer!

tis
21
dec
2010
tisdag, 21 december, 2010 | Skriven av:

Lund är fortfarande i vinterskrud. Temperaturen sjunker och är nu under 10 minus. Det finns stora chanser att det blir en vit jul. Snöröjningen har nu kommit igång på allvar så det är framkomligt på de flesta gångbanor inne i Lund.

Skönt att alla möten är avklarade för 2010 och att det nu kan bli helgfrid. Skönt också att vi ska hålla oss hemma så att vi slipper det kommunikationskaos som just nu råder.

Skönt också att slippa dras med i julkommersen. Oavsett om det är låg- eller högkonjunktur så slår julhandeln rekord.
Trist att många dessutom skuldsätter sig upp över öronen bl a pga av att det finns långivare som lånar ut pengar alldeles för lättvindligt.

Nu ska det städas lite, pappershögarna ska minskas. Det som finns digitalt ska till pappersåtervinning. Det kom många kuvert, från Lunds kommun, med skapade högar med papper, men det verkar som att mängden kuvert ökar blir fler från regionen. Vilket innebär att det krävs organisation och struktur så att paåpwtshögarna kan minimeras. Nu ska det vara lugnt i två veckor innan kuverten börja dimpa ner igen och innan dess ska jag ga fått ordning på allt …

ons
15
dec
2010
onsdag, 15 december, 2010 | Skriven av:

Dagen började med att möte med tjänstemannen som sköter klimatkommunerna. Jag har fått den stora förmånen att vara sammankallande i Klimatkommunernas valberedning. Klimatkommunerna består av 24 kommuner och en region och snart blir även Region Skåne medlem. Årsmötet då en ny styrelse ska väljas sker inte förrän mars/april men det tar ju tid att bereda valen. Det är som sagt 24 kommuner och snart 2 regioner. Från Lycksele i norr till Malmö i söder.

Efter det blev det en tur till Malmö och min första träff med regionens kulturförvaltning. Hittills har jag mötts av glada tillrop och det blev även ett mycket trevligt och varmt mottagande på kulturförvaltingen. resultatet av mötet blev att almanackan fylldes ytterligare med möten.
Jag kommer att få mycket att göra med kulturnämnden men det är ju bara trevligt. Roligt att få jobba med något man tycker är meningsfullt, intressant och roligt.
Det finns många utmaningar. Frågan är bara var man börjar men det kommer jag säkert på vart det lider.

Efter turen till Malmö blev det mitt sista sammanträde med Lunds Kultur- och fritidsnämnd. Jag missade tyvärr en del av mötet men jag hann med avtackningen och julbordet på Grand. Jag åt inget julbord utan fick Grands Gröna Trerätters meny. Det smakade gott och så tog jag hallon, fruktsallad och choklad från julbordet. Blev precis lagom mätt.

Nu är det dags att sova för att klara av torsdagens utmaningar.

tis
14
dec
2010
tisdag, 14 december, 2010 | Skriven av:

Gårdagen blev trevlig men inte så sen. Jag var i säng innan 23. Dagen startade tidigt för innan andra dagens regionfullmäktige var det extra insatt regionstyrelse där det var en del valärenden. Ett av dessa valärenden var val till Vårdproduktionsberedningen och dess utskott.
Jag fick det stora förtroendet att bli vald till vice ordförande till Vårdproduktionsberedningen och ledmot dess utskott.
Detta innebär definitivt att almanackan blir med en gång välfylld …

lör
4
dec
2010
lördag, 04 december, 2010 | Skriven av:

På dagens regionmöte i Eslöv hade vi nästan 100 uppdrag att fördela. Vi var över 100 miljöpartister från hela Skåne. Det fanns många kandidater till alla poster så det många omröstningar. Rösträkning tar tid men det måste få ta tid om demokrati ska råda.
Resultatet av dagens möte kan ses på Mp Skånes hemsida.

Dagens regionmöte avslutar en lång process som startade lång före valdagen. Nu är de flesta valen gjorda och nu är det dags att starta det politiska arbetet.
Jag själv kandiderade och blev vald till två uppdrag, ordförande i Kulturnämnden och vice ordföranden i Vårdproduktionsberedningen. Dessa två uppdrag drar igång den 1/1 2011.
Innan dess ska det dessutom hinnas med ett tvådagars regionfullmäktige och två regionstyrelsemöte.
Regionfullmäktige äger rum 13-14 december och avhandlar bl a budget 2011. Mötet kan följas via webben.

Det är roligt med välbesökta regionmöten även om de tar tid. Det är kul att sitta ordförande även om man ibland känner sig som slavdrivare men det behövs tyvärr om hela dagordningen ska klaras av. Just nu känns det skönt att bara ta det lite lugnt och varva ner. Innan nästa uppvarvning …