Inlägg under kategori » Kulturhuvudstad 2014 «

tis
8
sep
2009
tisdag, 08 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Umeås ansökan bra från början”

Stockholm. Umeås ansökan var bäst. Det menade i alla fall juryn som motiverade sitt beslut med att Umeå bättre och tydligare uppfyllde två viktiga kriterier. Den europeiska dimensionen. Och projektets förankring bland medborgarna.

Så blir det när det ska tävlas. Det ska “bara vara” en vinnare. Denna gång blev det Umeå. Att Umeås ansökan var mer förankrad bland medborgarna håller jag med om. Men Lunds ansökan är mer EU-aktig. Lunds ansökan är välskriven med många fina ord.

Det är bara att gratulera Umeå. Lund förlorade inte men blev inte vald att vara Kulturhuvudstad 2014. Projektet Kulturhuvudstad 2014 handlar inte om att vinna, det handlar om en process för att utveckla kulturen.
Detta kan Lund göra även om Umeå nu blev huvudstad. Skillnaden är att det inte blir några pengar från staten och EU. Å andra sidan kan Lund göra det som gynnar kommuninvånarna bäst och inte som kulturhuvudstadskonceptet bestämmer.

Pengar finns avsätta för Kulturhuvudstadsprojektet 2014 låt dessa pengar ligga kvar och använd dessa för att utveckla Lund på kulturomårdet. Engagemang finns i Lund, bland medborgarna, kulturarbetare och bland förvaltningens anställda. Lägg till lite resurser och det kommer att hända saker.

Just nu är handlingsplanen för kultupolitisk strategi ute på remiss. Detta är plan B att genomföra denna handlingsplan när nu Umeå blev KHS 2014. Till detta behövs det resurser och vilja. Kultur är inte bara en fråga för Kultur- och fritidsnämnden. Skolan, vård och omsorg, servicenämnden, tekniska nämnden och byggnadsnämnden behöver också vara delaktiga för att Lund ska bli en bättre kommun att bo i och där kulturen spelar en viktig roll.

Så grattis Umeå och så tar vi nya tag och fortsätter att göra Lund till en bättre kulturstad.

Träffar: 14

mån
7
sep
2009
måndag, 07 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Lund får 81 miljoner kronor”

– 81 miljoner känns jättebra. Vi hade ett budgeterat underskott på 27 miljoner. Nu blir det lättare att klara ekonomin. Under hösten får vi titta på vilka delar av kärnverksamheten – barn, skola och omsorg – som behöver förstärkas.

Nu kommer lite återbetalning till kommuner och landsting precis lagom när opinionssiffrorna behöver höjas och valåret närmar sig. Bra att det äntligen blir lite pengar för att kommuner och landsting ska undvika att riskera nödvändig verksamhet.
Det är sent men det heter ju bättre sent än aldrig. Om det är tillräckligt är svårt att säga just nu.
Det hade ju varit bättre om pengarna kommit tidigare så att alliansen inte hade behövt skära så mycket i värdefull och viktig verksamhet.
Det innebär att Miljöpartiets budget låg bättre till än alliansens.

Det är glädjande nu att det ser ljusare ut. Nu kanske det finns lite pengar till att satsa på handlingsplanen för kulturpolitisk strategi och kanske även lite till Kulturhuvudstadsprojektet. Pengarna kommer lägligt för i morgon blir väl Lund utsedd till Kulturhuvudstad 2014.
Eller?

Träffar: 14

mån
31
aug
2009
måndag, 31 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Årets skolbibliotekarier kommer från Norra Fäladen”

Skolbiblioteken på Norra Fäladen är tvåfaldigt prisade. Lotta Davidsson Bask och Klara Önnerfält blir årets Skolbibliotekarie i Sverige.

– Jag tror att vi får priset mycket för att vi jobbar tätt tillsammans med en helhet från förskolan till nionde klass, säger Lotta Davidsson Bask

Deras samarbete och förmåga att få in skolbiblioteket i undervisningen gör att de får dela priset, säger Juryn i sin motivering. Det är första gången som det 15 år gamla priset delas.

Priset delas ut på årets Bokmässa och förutom äran får bibliotekarierna med sig de böcker de önskar av årets utgivning från Bonnier Carlsen och Bonnier utbildning.

Klara Önnerfält och Lotta Davidsson Bask arbetar på Backaskolan, Lovisaskolan och Fäladsgården.

Roligt att Lunds satsningar under lång tid på bra bibliotek har gett resultat!
Nu gäller det att inte rasera det som byggts upp under lång tid. Så kära allians tänk om.
I dag är det extra sammanträde med Kultur och Fritidsnämnden för att försöka få ordning på nämndens finanser.
Ärendet som handlar om Handlingsplanen för den kulturpolitiska strategin som finns på kommunstyrelsens dagordning kommer att bordläggas. Vilket är bra det skulle vara ytterst pinsamt att gå på kommunkontorets förslag till beslut, att i princip lägga ner handlingsplanen, och samtidigt vara trovärdig kulturhuvudstadskandidat.

Träffar: 11

sön
30
aug
2009
söndag, 30 augusti, 2009 | Skriven av:

I dag var det en skön sensommardag. Temperaturen var som en sommardag i alla fall mitt på dagen. Det var skönt att sitta i trädgården och mysa.
I dag blev det ett jympapass med Friskis & Svettis på Parkmöllan. Normalt försöker vi träna på Heleneholm eftersom den anläggningen är mycket trevligare. Den har bättre golv och så är den fräschare mycket pga av att de har infört skozon. Skozon innebär att man måste ta av sig uteskorna innan man får gå in i anläggningen.
Det har blivit lite si och så med träningen hittills. Men nu ska det bli bättring.
Lunds höstschema börjar gälla den 31/8. Denna termin har man lite nya pass bl.a. ett trevligt pass kl. 7.00 på fredagar.
Det är svårt att kombinera jympa och kvällsmöten.

I nästa vecka blir det en massa möten. Bl a blir det ett extra Kultur- och fritidsnämndsmöte där alliansen vill ha hjälp med att skära ner verksamheten. Det ser inte bra ut. Ska läsa igenom förvaltningens förslag till besparingar i kväll.
Dessutom vet man inte när ordföranden ska avgå och vem som kommer därefter.

Lisa_aug2009 På förmiddagen på måndag träffas styrgruppen för att ta fram en handlingsplan för den kulturpolitiska strategin. På torsdag är det kommunstyrelse och då kommunstyrelsen uttala sig om förslaget. Kommunkontoret konstaterar att det inte finns några pengar avsatta i budgeten för att genomföra åtgärder som finns föreslagna i handlingsplanen och vill därmed att kultur- och fritid ska få tillbaka handlingsplanen för att omarbeta den efter de resurser som finns tilldelade.

Vilket betyder att allt arbete kan kastas i papperskorgen eftersom alliansens besparingsiver gör det inte ens möjligt att fortsätta med nuvarande verksamhet. Visserligen kan man ju förändra verksamheter men det kostar också pengar initialt.

Så det blir spännande och se vad ordföranden ska lägga upp mötet angående handlingsplanen?

Det är väldigt allvarligt med alliansens neddragningar speciellt som dessa görs i samma andetag som Lunds kommun vill bli Kulturhuvudstad.
Hur ska man förklara detta för skattebetalarna?

Nu är det bara lite mer än en vecka innan vi vet vem av Umeå och Lund som blir kulturhuvudstad 2014. Vad ska hända om Lund “vinner”?
Kommer det att bli något för alla Lundabor?
Kommer det att främja kulturen?

Eller kommer det bara bli ett kommersiellt jippo?

Träffar: 7

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

KHS 2014I morgon tisdagen den 25 augusti besöker juryn som ska föreslå kandidat, Lund eller Umeå, till att bli Kulturhuvudstad 2014. Juryn visas runt i hela Lunds kommun och allmänheten erbjuds olika evenemang. Juryns förslag till beslut kommer den 8 september kl. 13.30.

Läs om programmet den 25:e!

Här kan du ladda ner Lunds ansökan Proposed application (på svenska)

Läs mer om LUND 2014!

UMEÅ 2014
Läs mer om UMEÅ 2014!

Träffar: 11