tisdag 20 april 2010 | Skriven av:

DN skriver : Rödgröna föreslår folkomröstning om Förbifart Stockholm

Den rödgröna oppositionen vill hålla en regional folkomröstning om motorvägssatsningen Förbifart Stockholm.
Förslaget ingår i en överenskommelse mellan de tre partierna om infrastrukturen i Stockholmsområdet.

“Förbifart Stockholm är en fråga som delar opinionen i länet. Frågan har också varit en av de svåraste i det rödgröna samarbetet. Vi har nu enats om att låta invånarna i Stockholms län genom en folkomröstning avgöra om man vill bygga förbifarten eller om man i stället vill satsa på ökad kapacitet i kollektivtrafiken”, skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Folkomröstningen ska, enligt överenskommelsen, hållas den 23 september 2012.

Bra kompromiss i detta läget. Bäst hade det givetvis varit att skrinlägga dessa planer för alltid men man kan ju inte alltid få det man vill.
Viktigt att det kommer fram alternativ till vägprojektet “Förbifart Stockholm”.

De rödgrönas förslag innebär att samtliga invånare i Stockholms län ska få ta ställning till två alternativ. Antingen bygga ut kollektivtrafiken med nya spår, tunnelbana och stationer eller att bygga en ny nord-sydlig motorvägsförbindelse i Stockholms län, den så kallade Förbifart Stockholm.
Tanken är att en statlig utredning ska tillsättas efter valet för att ta fram en lösning som bygger på kollektivtrafikalternativet. De två alternativen ska kosta lika mycket.

Miljöpartiet drev frågan om trängselskatt i Stockholm. I början var politikerna negativa men efter en folkomröstning blev det ändå ett ja.
Tyvärr har alliansen tagit bort en finess med förslaget genom att låta intäkterna från trängselskatten gå till vägtrafik. Miljöpartiets idé var att trängselskatten skulle gå till att bygga ut kollektivtrafiken och därmed öka möjligheterna att ställa bilen och därmed minska trafiken.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Förbifart Stockholm « Greenjessica's Blog

    […] vis kan vi fortsätta att inte vara ense i frågan utan att frågan blir blockerad. Det kallar jag en bra kompromiss. En kompromiss som dessutom ger människor som bor i området större möjlighet att delta i […]

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>