fredag 11 december 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Här är riksdagsbeslutet som kan ge cancerframkallande mat

Igår beslutade Riksdagen att slopa miljöskatten på konstgödning. Samtidigt avskaffar man kadmiumskatten. Nu ser Naturskyddsföreningen en ökad miljöbelastning och en rad andra väntade konsekvener.

Igår beslutade Riksdagen att slopa miljöskatten på konstgödning och nya riktlinjer från Jordbruksverket rekommenderar att gödslingen ökar 10 kg kväve per hektar. Nu har Naturskyddsföreningen räknat ut några konsekvenser av dessa beslut. Föreningen konstaterar att det är Östersjön och klimatet som får ta smällen.

Naturskyddsföreningen påpekar att Riksdagen också beslutat avskaffa kadmiumskatten. Enligt Naturskyddsföreningen riskerar detta beslut att öka mängden av det cancerframkallande ämnet kadmium i vår mat.

Naturskyddsföreningen menar också att miljöskatten varit ett viktigt styrmedel för att begränsa mängden kväve och kadmium i jordbruket. Dessutom konstaterar man att nästana alla remissinstanser kritiserat beslutet. Till och med Lantbruksuniversitet och Jordbruksverket har visat sitt missnöje till beslutet.

Kväve är en problematisk ingrediens i jordbruket. Tillverkningen av kemiskt kväve är extrem energikrävande. När kväve bryts ned i marken frigörs dessutom lustgas som är en 300 gånger starkare växthusgas än koldioxid.
– Konstgödselskatten är ett utmärkt redskap för att både minska övergödningen av våra hav och minska jordbrukets klimateffekter. Dessutom är alla pengar den drar in öronmärkta för satsningar på miljö och forskning inom jordbruket, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Ännu ett miljönegativt beslut troligen styrt av jordbruksminsitern som är centerpartist. Centern som tror på teknikutveckling är väldigt konservativa när det gäller jordbrukspolitiken.
Inte bara det att man tar bort en skatt som motverkar tillflödet av cadmium och konstgödning man ökar också den rekommenderade gödslingen med hela 10 kg kväve per hektar. Detta för att kompensera den borttagna miljöskatten. Bara det är ju helt bakvänt.
Alliansens beslut är negativt ur många perspektiv. Det ökar giftutsläpp till miljön, det är inte långsiktigt hållbart, det kräver mer transporter.

Det är verkligen dags att byta politik och få in mer grönt i regeringen. Vi måste nog vänta till den 19 september 2010
Men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge …

Miljöpartiet:
MINSKAD MILJÖSTYRNING AV JORDBRUKET NÄR SKATTEN SLOPAS PÅ HANDELSGÖDSEL
SKATT PÅ BEKÄMPNINGSMEDEL

SNF

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>