onsdag 25 februari 2009 | Skriven av:

Tittade på SVT1:s Uppdrag Granskning – Priset för det rosa guldet.
Programmet hittar du här!
Det finns tusentals odlingar i Norge och massor med pengar läggs på att marknadsföra odlad lax som en lösning på fiskkrisen. Laxodling är en guldgruva men även fiskmjölstillverkning eftersom den odlade laxen slukar fiskmjöl i form av pellets.

Laxodlarna säger att 1 kg vild fisk ger 1 kg odlad lax. Enligt forskarna är siffran 2.5 kg vild fisk för att få 1 kg odlad lax. Även om det vore så att relationen var 1 till 1 är det en väldigt stor omväg för att få fram mat. Det krävs ju mer än bara den vilda fisken. Fisken ska fångas, transporeteras, beredas till fiskmjöl. Sedan ska fiskmjölet transporteras till fiskodlingen.

Det är ett jätteslöseri med en livsviktig resurs och som gör att människor får svälta.

Fiskmjölet görs inte bara av s.k. skräpfisk utan man använder även matfisk. Det är jätte fiskebåtar som dammsuger havet och då tar den fisk utan urskillning.

Många fisksorter är nu så utfiskade att de troligen inte kan återhämta sig. Det är ytterst allvarligt. Dessutom innebär fisket att fattiga länder som inte fiskar med stora båtar aldrig får någon fisk. Fisk är en viktig föda för många länder. T.ex. drabbas många afrikanska länder hårt av detta. De som dammsuger ut fisken får dessutom EU-stöd.

Hållbart fiske skulle kunna vara OK men denna odling av lax är långt ifrån långsiktigt hållbar. Den lokala miljöpåverkan är också ett problem eftersom odlingarna ofta skapar övergödning.

Det är inte bara köttindustrin som är ett miljöproblem utan så även fiskindustrin.
Så det finns all anledning att fortsätta vara vegan.

Läs mer om laxodling:
Greenpeace, SNF

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>