söndag 12 december 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Wikileaks: Så lyckades Shell infiltrera Nigerias regering

De läckta diplomatrapporterna från Wikileaks avslöjar att Shells inflytande i Nigeria når ända upp på regeringsnivå.

För bara några veckor sedan avslöjade The Guardian hemliga dokument som berättade om oljejätten Shells cyniska och topphemliga PR-kampanjer efter det att människorättsaktivister i Nigeria dödats för att de protesterat mot bolaget. Nu kommer fler avslöjande dokument sedan Wikileaks publicerat amerikansk diplomatpost.

Enligt The Guardian, som läst igenom de läckta dokumenten hävdar Shells topprepresentant i Nigeria, Ann Pickard, till amerikanska diplomater att Shell har “personer på plats” i den Nigerianska regeringen och att de “vet allt som pågår på alla relevanta ministerier”. De berättade också att de regelbundet gav “stöd” till ministeriepersonal för att få total insyn.

Detta är bara ett exempel där det framkommit dokument som visar att det man misstänkt verkligen har skett.

Wikileaks-läcka har avslöjat övergrepp i Irakkriget. Det finns många exempel.

Öppenhet är viktig och media har inte lyckats med att få fram hur saker och ting verkligen har hanterats.
Det är lite märkligt att de som talar om vikten av öppenhet samtidigt försöker svartmåla Wikileaks och att det skulle vara ett problem att det redovisas hur saker och ting verkligen ligger till.
Man borde i stället reagera över hur t ex USA har agerat och för den delen även Sveriges regering.

Det är lätt att veta vad som är bakgrunden till vad som händer. Vad är det som driver anklagelserna mot Julian Assange?
Det kommer inte att vara lätt att få till en rättvisande rättegång. Det kan gå fel åt båda hållen.

Att Wikileaks är i gungning är inte så konstigt. Dels är det svårt att under lång tid hantera en toppstyrd organisation dessutom är det ju svårt när USA har lyckats att få VISA, MasterCard och Paypal att bojkotta Wikileaks. Utan de frivilliga bidrag Wikileaks är så beroende av så blir det svårt att hålla igång verksamheten.

Att USA mer eller mindre beordrar betalningsförmedlare att utesluta Wikileaks är givetvis ett problem. Om nu USA vill åtala Julian Assange borde de framställa dessa anklagelser men de gör som de gjorde med fångarna i Guantánamo. Man griper och sedan försöker man få fram ett hållbart åtal.

Det är klart att Wikileaks är ett problem för USA men tror man på demokrati och öppenhet borde man i stället fundera hur man kan ändra sitt sätt att agera för att just ha öppenhet och demokrati.

Kategori: demokrati, ekonomi, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>