tisdag 30 november 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet är kritiskt till Trafikverkets chockhöjning av avgifterna för persontågstrafiken på Öresundsbron. Den innebär en höjning på biljettpriset med 40 procent.

– Den kraftiga höjningen av tågavgifterna på Öresundsbron går stick i stäv med alla ambitioner om att fler ska välja att åka kollektivt. I stället kommer fler att åka bil, med ökade utsläpp och trängsel som följd, säger Stina Bergström, ledamot för Miljöpartiet i trafikutskottet.

Förslaget innebär en avgiftshöjning från 2 miljoner per år till 165 miljoner per år på några års sikt. Förslaget beräknas leda till en prishöjning för resenärerna med 40 procent och en minskning av resandet med en sjättedel.

– Klimatförhandlingarna i Cancun har just inletts. Regeringen säger om och om igen att Sverige ska vara ett föredöme, men i praktiken är det uppenbart att de klimatsmarta tågresenärerna prioriteras ned. Det saknas pengar till både underhåll och nya investeringar, och avgifterna höjs så att biljetterna blir dyrare. Det är en bakvänd klimatpolitik, säger Stina Bergström.

Karolina Skog, kommunalråd för framtidens trafik i Malmö för Miljöpartiet:
– För Malmöregionen är dyrare tågresor över till Köpenhamn helt orimligt. Tåget ska vara det självklara valet över sundet, men regeringens politik går helt i en annan riktning.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>