torsdag 18 december 2008 | Skriven av:

Vi hade precis i ärendet “Förslag till ny inköps- och upphandlingspolicy för Lunds kommun”. Miljöpartiet yrkade att man skulle ge ett uppdrag åt kommunstyrelsen att en uppförandekod skulle inarbetas i de riktlinjerna för samhälleliga mål.

Uppförandekod ställer krav på de leverantörer som Lunds kommun anlitar. Region Skåne har tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Västra Götaland antagit en uppförande kod.

“Projektet har resulterat i att en gemensam uppförandekod för socialt ansvar för leverantörer har arbetats fram. Uppförandekoden ska användas i samband med kontraktsskrivningen och då godkännas av leverantören.
I grunden handlar det om att fokus för den offentliga upphandlingen flyttas till att även inkludera aspekter som socialt ansvar. Det finns stora brister i produktionen av de varor som kommuner, landsting och myndigheter köper in. Varken politiker eller allmänhet
anser att det är acceptabelt att leverantörer till offentlig sektor bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter och utnyttjar människor och miljö för att producera det vi konsumerar.”

Det har varit mycket diskussion om en kommun kan ställa miljömässiga och sociala krav när man upphandlar. Till och med EU-kommissionen medger numera att man kan ställa sådana krav.

Även om tongångarna nu är mer positiva så krävs det ändå att vi politiskt sätter ner foten och visar att det är viktigt att ställa sociala och miljömässiga krav.

Även om Lunds kommun är en Fair Trade City så återstår mycket. Just nu är vi är vi på “kaffe och té” stadiet. Det är lite pinsamt att vi inte redan nu ställer krav på det vi köper in. Vi vet att arbetsförhållande för många arbetare i många länder är helt oacceptabla.

Genom att fler stora inköpare ställer krav tvingar det leverantörer att anpassa sig till rimliga krav, som FN:s “Mänskliga rättigheter” och att de av Sverige ratificerade (godkända) ILO:s kärnkonventioner.

Det gäller att gå från snack till verkstad!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Heja, heja! Jag följer det här med intresse och är väldigt nyfiken på hur det kommer att fortskrida. Jag antar att man måste ha tålamod i dessa frågor, men det är svårt när etisk upphandling känns som en sådan självklarhet! I alla fall, lycka till med ert viktiga arbete!

  • Yngve skriver:

   Tack!
   Tyvärr tar det alldeles för lång tid. De känns pinsamt att man nu diskuterar att Sverige ska ställa krav enligt de mänskliga rättigheterna. Vi borde ha kommit längre.
   Vem vill att deras barn skall jobba i stället för att gå i skola?
   Vem vill jobba 60 timmar i veckan för knappt ingen lön alls?

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>