tisdag 18 maj 2010 | Skriven av:

CSR, Corporate Social Responsibility, som kan översättas till “ansvarstagande för en hållbar utveckling”. Konferensen arrangeras av CSR Skåne, Region Skåne och TEM.

Många intressanta föreläsare. En kommer från Nestlé. De har ett eget system som de kallar CSV, Creating Shared Value. Att de har ett eget system med samma bokstäver känns lite misstänksamt. Mitt förtroende för Nestlé är lågt sedan lång tid tillbaka.
De jobbar säkert med frågan men jag undrar om de inte kunde ha gjort mer. Vinsten styr nog lite väl mycket vilket den gör i fler företag. Min förutfattade mening om Nestlé påverkades inte så mycket. Jag behöver veta mer om deras arbete innan jag litar på deras fina ord.

Senaste talaren var från SwedWatch. Jag har kollat lite tidigare på denna organisation och hrä har jag bara positiva omdömen. De har sammanställt många rapporter som gjort stora färändringar.
SwedWatch “ägs” av Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan, Fair Trade Center, Miljöförbundet Jorden Vänner och Latinamerikagrupperna.

Det behövs en oberoende kontrollorganisation som kan och vågar göra rapporter om hur verkligheten ser ut. Man borde kunna stärka SwedWatch och använda dem till offentligas kontroll. Ett argument som alltid kommer upp när man pratar om att ställa krav är att “Hur vet man att kraven verkligen uppfylls?”. Visst är det intressant men man måste också våga lita på folk och skapa ett system som kräver sk transparens, öppenhet.

Socialt ansvartagande är verkligen något som behövs för att skapa en värld med mindre konflikter och mer rättvisa. Vi rika länder har alldeles för länge utnyttjat de fattiga delarna och ökat på vår rikedom.

Kategori: etik, Fair Trade, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>