onsdag 12 maj 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : FN: Så mycket kostar artförlusten

I en ny rapport har FN räknat på hur mycket förlusten av biologisk mångfald kostar mänskligheten. FN konstaterar att artförluserna sker i en alarmerande takt och man varnar för att utvecklingen kan komma att hämma världens matproduktion och industri.

Detta är ett allvarligt problem som det inte pratas om så mycket. Klimatproblematiken har aktualiserats men problemet med att arter försvinner lyfts inte upp alls i samma grad. Dessa problem hör ihop och gör vi inte något åt dessa kommer det att hota mänskligheten på vår lilla planet.

Naturen och dess biologiska mångfald är lätt att skada men desto svårare att reparera. År 2010 är “Mångfaldens år” enligt FN.

Takten som arter försvinner borde vara en väckarklocka men tyvärr händer inte så mycket.

– Konsekvenserna av vårt kollektiva misslyckande kan bli allvarliga för oss alla. Biologisk mångfald ligger till grunden för de ekosystemfunktioner som krävs för att vi ska få tillgång till mat och färskt vatten, hälsa och fritid och som skyddar oss från naturkatastrofer.

Så mycket kunskap som finns så fortsätter ändå många att bara låta hjulen snurra allt fortare. Man tror att människan ska styra över naturen och att alla problem löses med ny teknik. Visst är ny teknik bra men det beror också på hur man använder tekniken. Det blir lätt en överkonsumtion som tar bort fördelarna med den ny atekniken.

Rapporten innehåller också ett antal hårda siffror om exakt hur mycket förlusten av biologisk mångfald kostar. Bland annat konstaterar man att den årliga kostnaden bara för avskogningen i världen uppgår mellan 2 biljoner och 4,5 biljoner – dollar. Enligt FN skulle det dessutom bara krävas en årlig investering på 45 miljarder kronor för att lösa avskogningsproblemet.

FN skriver att många länder redan idag infört biologisk mångfald och ekosystemtjänster i sina ekonomiska kalkyler, men att denna process behöver snabbas på. Dessutom menar man att världens regeringar måste ta krafttag mot spridningen av främmande arter. Spridningen av främmande arter kostar enligt FN den globala ekomomin 1,4 biljoner dollar eller mer.

Som vanligt börjar det att bli väldigt bråttom. Det räcker inte bara med fina ord, det behövs handling också.

Av den anledningenbehövs det ett byte av regering i Sverige!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Oskrivet vecka 20 – Kuniri

    […] bli väldigt bråttom att stoppa artförlusten och rädda den minskande biologiska mångfalden, det skriver Yngve Petersson. Där har han egentligen fel, för det har varit bråttom länge.Den sämsta affären i […]

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>