fredag 26 februari 2010 | Skriven av:

Idag rapporterade TV4 Malmö att det skånska djurskyddet är kraftigt underfinansierat och nära kollaps, något som tyvärr gäller i stora delar av landet.
– Djurskydd måste få kosta. Miljöpartiet vill bland annat tillföra länsstyrelserna 80 miljoner kronor för djurskyddsarbetet de närmaste tre åren, kommenterar Yngve Petersson, ordförande för Miljöpartiet i Skåne.
– I det regionprogram som Miljöpartiet i dagarna lanserat föreslår vi dessutom att en skånsk djurkommission inrättas, med syfte att enbart verka för djurens bästa, säger regionrådet Anders Åkesson (mp).

Det sägs att samhälle kan bedömas efter hur man behandlar de svagaste. Djuren är också en del av Skåne men sällan för någon deras talan. Miljöpartiet vill därför som första region i Sverige verka för en större samverkan med länsstyrelse, kommuner, djurorganisationer, polis och åklagarväsende. Ett sätt är att skapa en kommission med syftet att verka enbart för djurens bästa enligt gällande lagstiftning.
– Tidigare hade vi ju en djurskyddsmyndighet som bara tog hänsyn till djurens situation. En bred skånsk kommission skulle kunna fylla tomrummet som finns sedan den lades ned, menar Yngve Petersson.

Dessutom föreslår Miljöpartiet i det nya regionpolitiska handlingsprogrammet att djurperspektiv ska tas med i tillståndsprövningar av olika slag.
– Att tillräckliga ekonomiska resurser finns för tillsynen är A och O, säger Anders Åkesson, men djurskydd är inte bara en fråga om resurser.
– Ska Skåne trovärdigt profilera sig som en matregion, vilket vi önskar, krävs det tveklöst ett ökat fokus också på djurens välbefinnande.

Kategori: djurrätt, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>