fredag 12 februari 2010 | Skriven av:

E24 skriver : Hög avgift till a-kassa för lågavlönade

De ökade kostnaderna har gjort att allt fler har lämnat både facket och a-kassan. På tre år har 260 000 gått ur facket medan 430 000 har lämnat a-kassorna.

De som tjänar minst betalar mest. En civilingenjör tjänar dubbelt så mycket som en servitris, men servitrisen får betala mer än dubbelt så mycket till facket och a-kassan. Det skriver LO Tidningen.

Före 2007 skilde det en hundralapp mellan det dyraste och det billigaste förbundet i LO, TCO och Saco. Nu skiljer det mer än 600 kronor, enligt tidningen.

Det är nog inte av en händelse det blivit så här. Alliansen vill lägga över mer makt på arbetsgivare och minska löntagarnas inflytande.
Vad hjälper sänkt skatt om avgifterna ökar. Avgifter som slår hårdast mot de som har lägst lön.

Nästan hela ökningen beror på politiska beslut; dyrare a-kassa och slopad skattereduktion för medlemsavgiften till facket och a-kassan. Den slopade skattereduktionen betyder att alla betalar mer vare sig avgifterna har höjts eller inte, konstaterar LO Tidningen.

De ökade kostnaderna har gjort att allt fler har lämnat både facket och a-kassan. På tre år har 260 000 gått ur facket medan 430 000 har lämnat a-kassorna.

Detta kan förhoppningsvis ge en nytändning för löntagarengagemang och ge fackföreningar en chans att återta sin position som organisation för att tillvarata medlemmarna intressen. En mer flexibel arbetstid ökar möjligheten för både arbetsgivare och löntagare.
Kortare arbetstid när man bildar familj, längre arbetstid när familjen vuxit upp.
Flexibla och individuella högdtidsdagar är även det ett bra sätt att sprida ut arbetstiden för allas bästa.

Det behövs starka fackföreningar men då måste de vara medlemsorienterade.

Träffar: 10

Kategori: arbete, demokrati
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>