torsdag 31 december 2009 | Skriven av:

Tiden går verkligen fort, det var inte så länge sedan det nya millenniumet, firades med pompa och ståt. Nu är det åter dags för ett nytt år. Ett år som kommer att vara mycket spännande. Summeras 2009, så går det inte missa, att det var då miljöpartiet verkligen sköt i höjden. Detta visar inte bara opinionsmätningar, utan även valresultatet efter EU-valet.

Miljöpartiet har aldrig haft ett bättre läge inför ett val, opinionsmässigt eller politiskt. Våra språkrör är populärare än någonsin. Vi kan räkna med en positiv rikstrend, men för att få ut maximalt av denna, så gäller det att vi även når ut regionalt och kommunalt med miljöpartiets politik.

Situationen ser olika ut i olika kommuner. Det finns kommuner med anställda och bra partistöd och det finns kommuner, där inget av detta finns. Dessutom är medlemssituationen olika. Det finns fortfarande många kommunavdelningar med få medlemmar. Vi har även en del kommuner som saknar mp-avdelning. Just nu har vi flyt och intresset är större än någonsin för miljöpartiet. Vi är nu nära att återstarta några kommunavdelningar. Några till är på gång.

I många kommuner är vi inte långt ifrån ett mandat i kommunfullmäktige. Tittar vi på valresultatet från 2006, så var vi mindre än hundra röster ifrån ett mandat i många kommuner. Då ska man komma ihåg att vi inte hade någon kommunlista i dessa kommuner och att vi sedan dess har haft ett fantastiskt EU-val och en Maria-effekt.

Det är nu ca 260 dagar kvar till valet. Det känns kanske avlägset, men det är en hel del som ska göras innan dess. Börjar vi i tid kommer det att gå mycket lättare och hjälps vi åt blir det dessutom roligare.

Miljöpartiet har växtvärk. Våra opinionssiffror ökar snabbare än vad våra mp-avdelningar växer. Potentialen för att det ska bli ännu fler medlemmar är stor. Vi måste bara våga fråga “Är du intresserad av att bli medlem i Miljöpartiet?”. Vi blir fler medlemmar, men det blir inte alltid fler aktiva medlemmar i samma takt.

Vi måste hitta ett förhållningssätt, där vi inkluderar nya medlemmar, utan att för den skull glömma de “gamla”. Nya medlemmar kan ha andra erfarenheter som vi behöver ta vara på. Vi kan inte lösa alla nya uppdrag, som vi kommer att få efter den 19 september, med “gamla” medlemmar.

Vi måste pröva nytt. Vi kan inte bara konstatera att för få kommer på våra möten.
Vi måste ställa oss frågan “Varför?”.
Kan vi förändra något: arbetssätt, bemötande, mötestider, mötesteknik, frågor vi driver etc ?

NewYear_mpSka vi lyckas uppnå målsättningen, att fördubbla miljöpartiets röstetal, krävs det att vi samarbetar. Med riksorganisationen, inom kommunorganisationerna, mellan kommunorganisationer, mellan kommun- och regionorganisation. När det gäller samarbete får vi inte glömma bort Grön Ungdom, Gröna Studenter och Gröna Seniorer. Tillsammans blir vi många fler.

Förutom att driva regionpolitik vill Miljöpartiet i Skåne vara ett stöd för kommunorganisationerna. Det kan gälla rent organisatoriska frågor, ta fram listor, valfrågor, hemsidan, facebook, material, hushållsutskick, tips i största allmänhet …

Vi måste se framåt och tillsammans bygga upp förtroendet för grön politik. Utan detta förtroende får vi inga röster. Vi måste ha perspektiv på vårt eget agerande i förhållande till miljöpartiet som helhet. Det viktigaste målet måste vara att grön politik, ska spela en större roll i framtiden.

Hjälps vi åt kommer 2010, att bli det år, då vi överträffar vår målsättning,
att fördubbla miljöpartiets röstetal i valet den 19 september.

Gott Nytt Val År 2010

Yngve Petersson

Ordförande Mp Skåne

Kategori: valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>