söndag 20 december 2009 | Skriven av:

Novus: Dubbelt så stort stöd för MP

Stödet för Miljöpartiet har mer än fördubblats sedan valet. Vore det val idag skulle en rödgrön regering ta över och det skulle vara Miljöpartiets förtjänst. Det visar Novus Opinions väljarbarometer för december som presenteras av TV4Nyheterna i dag.

Det tycks bli en grön jul för Miljöpartiet. De får 10,9 procent av rösterna i Novus Opinions sista väljarbarometer för året. Det är en ökning med två procentenheter sedan november men mer än en fördubbling sedan valet 2006.
-Jag ser mätningen som en julklapp, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TV4Nyheterna. Jag tror att vårt engagemang i klimatfrågan varit avgörande för många väljare hittat oss.

TV4_Maria

Miljöpartiet får tillsammans med (S) och (V) 51.5% vilket är 9 %-enheter mer än alliansen som får 42.5 %.
(KD) trillar under 4 % och får 3.7 % vilket är en minskning med 1.0 %-enheter sedan november 2009.
Miljöpartiet är tredje största parti och ökar med 2.0 %-enheter till 10.9 %.
En bra grön julklapp!
Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Mätningen är gjord mellan den 1-14 december. Det vill säga innan avslut i SAAB-affären och COP 15 men efter sjukförsäkringsdebatten.
Miljöpartiet tar väljare från alliansen vilket är nödvändigt om det ska bli en rödgrön regering. Det hade ju inte skadat om (S) och (V) också hade gjort det.

Nu gäller det inte att slå sig till ro. Mycket återstår. Det gäller att visa att klimathotet ger möjligheter. Sverige har stora möjligheter att exportera kunskap och idéer. Teknik kommer att behövas för att inte bara göra bilar fossilfria det behövs även teknik för att effektivisera energiomvandling från t.ex. vind, sol och vågor.
Det behövs även att vi effektiviserar energianvändningen.
Detta summerat blir en “New Green Deal”.
Det behövs nytänkande och stöd för att vända bilberoendet i Trollhättan. Det finns kompetens i Trollhättan som kan användas till något annat än att tillverka bilar som inte går att sälja. Det får inte bli en ny varvskris.
I ett inledande skede krävs stöd till de som blir arbetslösa inte bara i form av pengar utan kompetensutveckling och omskolning.
Regeringen ska inte köpa SAAB utan de ska se till att GM inte bara tar russinen i kakan och lämnar efter sig ett kostsamt konkursbo. Det finns resurser i SAAB som kan användas till annat än biltillverkning framförallt personalens kunnande.
TV4_Peter
NOVUS DEC 2009

Läs hela Novusbarometer!

DN, SvD

Kategori: valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>