torsdag 10 december 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Ny demonstration mot minkfarm

På fredag kväll demonstrerar Djurrättsalliansen mot en minkfarm utanför Svedala. Deltagarna samlas vid stationen och går sedan i ett fackeltåg ut till farmen. Deltagarna vill att minkfarmer ska förbjudas i Sverige och genomförde en liknande demonstration för ett år sedan.

Enligt uppgift finns det 4000 avelsminkar på farmen. Enligt Djurrättsalliansen är deras burar alldeles för små. Alliansen vill att farmen stängs och arbetar samtidigt vidare för en skärpning av lagen då den i dagsläget inte skyddar djuren från lidande.

Enligt lagen ska djuren hållas på ett sådant sätt “att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att leva naturligt”. Djurrättsalliansen tycker att lagen är värdelös och menar att den inte följs.
– För alla som vet något om minkar är det uppenbart att deras behov inte tillgodoses i burarna. Livet på farmen innebär psykiskt och fysiskt djurplågeri. Föreställ dig själv att spendera hela dit liv ihoptryckt i en liten bur, säger Emmy Persson från Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

För nästan exakt ett år sedan genomfördes en demonstration mot samma minkfarm och då deltog ett 80-tal personer. Demonstranterna tågade den cirka fem kilometer långa sträckan ut till farmen vid väg 108 och framförde sina krav mot pälsindustrin utanför anläggningen.
Bygg- och miljökontoret i Svedala har inte riktat några anmärkningar mot hur farmen sköts. Burarna är större än minimimåttet och farmen följer alla de krav som finns i djurskyddslagen.

Förhoppningsvis blir det en fredlig demonstration på fredag. Det är viktigt att visa på vad som händer inom djurindustrin. Man kan diskutera omen minkfarm följer djurskyddslagen. Minkarna i Svedala må ha större burar än vad som föreskrivs men ingen mink vill frivilligt leva i dessa burar. De kan omöjligen bevara sitt naturliga beteende. De avlivas också på mindre trevliga sätt minst sagt.
Dessa minkfarmar föder upp minkar för människans fåfänga. Vad är det som ger människan rätt att behandla djur som produktionsenheter. Vi behöver ju inte ens minkens pälsar.
Vi lever i ett samhälle med stor rikedom och kunskap tyvärr saknas alltför mycket empati, både med djur och människor.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Tilda skriver:

  Det står i djurskyddslagen att djur ska ges möjlighet att bete sig naturligt. Med den paragrafen kan man egentligen stänga alla pälsfarmer och de flesta köttdjursproduktionsenheterna direkt. Men lagen följs inte.

 2. Yngve skriver:

  Ett problem är att det är nu åter jordbruksverket som har hand om djurskyddsfrågor. Ett annat är att jordbruksministern ofta har en mycket stark koppling till näringen.
  Att det dessutom alltid är ekonomi som av någon märklig anledning står över både ekologi & etik.
  Det var synd att Djurskyddsmyndigheten skrotades av alliansen det första de gjorde efter valet 2006.
  Det är viktigt att djurtillsyn och djurskydd ligger på en oberoende myndighet skild från näring och med uppdrag att bara se till djurens bästa.

 3. Yngve skriver:

  Det var roligt att höra. Hade varit bra om jag och min sambo hade varit där också men man hinner inte med allt.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>