torsdag 10 december 2009 | Skriven av:

SDS skriver : SD får över 5 procent

Sverigedemokraterna skulle få 5,1 procent av rösterna om det varit riksdagsval i november. Det är första gången partiet får över 4 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning, som bygger på ett urval av närmare 9 000 personer. Däremot skulle det inte ge partiet en vågmästarroll i riksdagen. Oppositionen får nämligen 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent.

För de borgerliga partierna är det en statistiskt säkerställd minskning både sedan partisympatiundersökningen i maj och valet 2006. I SCB:s majundersökning fick Sverigedemokraterna 3,0 procent.
Moderaterna får i novembermätningen 26,2 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 3,7 procentenheter sedan i maj. Socialdemokraterna får 36,5 procent, en svag minskning (–0,1) sedan maj. Miljöpartiet får 8,4 procent, en ökning med 2,4 procentenheter. Folkpartiet får 6,5 procent, en ökning med 1 procentenhet. Centerpartiet får 5,0, en minskning med 0,5. Kristdemokraterna får 4,8, en ökning med 0,5 procentenheter. Vänsterpartiet får 5,1, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med majmätningen.

Glädjande att Miljöpartiet ökar och fortfarande tredje största parti. De rödgröna har 50 % vilket gör att (SD) inte får någon vågmästarroll.
Majoriteten för de rödgröna är inte så stor så det går inte att slå sig till ro. Nu måste det jobbas för att öka de rödgröna siffrorna.

Miljöpartiet
maskros_25cmVid val i november 2009 skulle Miljöpartiet få 8,4 ± 0,7 procent av rösterna. Jämfört med maj 2009 kan en statistiskt säkerställd ökning på mellan 1,7 och 3,0 procentenheter noteras. Jämfört med riksdagsvalet 2006 noteras en statis- tiskt säkerställd ökning för Miljöpartiet på mellan 2,5 och 3,8 procentenheter.

Miljöpartiet har jämfört med riksdagsvalet 2006 statistiskt säkerställda netto- vinster från Socialdemokraterna på ca 0,8 procent, från Centerpartiet på ca 0,4 procent, från Vänsterpartiet på ca 0,4 procent, från Folkpartiet på ca 0,3 pro- cent och från Moderaterna på ca 0,3 procent (procent av alla som uppgivit något parti man röstat på i valet och något parti man skulle rösta på i novem- ber 2009).

SIFO nov 2009
SCB småpartier

SvD, DN, AB, GP

Kategori: valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>