måndag 7 december 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Ägare av vindkraft ska skatta för el

20 000 personer i Sverige som äger andelar i vindkraft har fått ett surt besked. Skatterättsnämnden anser att de måste skatta på prisskillnaden mellan den el de köper från vindkraft och priset på elbörsen Nordpool.

De som investerat i vindkraft hade bland annat billigare el i sikte. Men redan tidigare har Skatteverket slagit fast att priset på Nordpool är att betrakta som marknadspris, och Skatterättsnämnden – en myndighet under finansdepartementet vars beslut är bindande – gick alltså på samma linje.

I stället för att gynna förnyelsebar energi motarbetas den genom beslut från Skatterättsnämnden. Detta parodiskt samtidigt som Cop 15 inleds i Köpenhamn.

Vi behöver mer förnyelsebar energi inte mindre.

För att öka produktionen av småskalig förnybar el utöver vad som är möjligt med enbart nettomätning behövs också kompletterande styrmedel. Miljöpartiet anser att ett fastprissystem är nödvändigt för att få ett verkligt genomslag för småskalig förnybar elproduktion. Ett fastprissystem innebär att leverantören får en fast ersättning för den förnybara el som levereras från små vindkrafts- och solcellsanläggningar, högre än för den vanliga elproduktionen. I de länder som lyckats allra bäst med att tillföra småskalig förnybar el till nätet, som Tyskland och Spanien, har man använt just sådana fastpris system. Med en sådan lagstiftning kan varje medborgare bli elproducent, och elnät bolagen måste ta emot deras elektricitet och betala fasta priser för den.

De tyska hushållen kan då snabbt räkna hem de investeringar de gjort i sin elproduktionsanläggning. Tyskland har genom systemet på kort tid blivit världsledande både på el från vindkraft och från solceller. På köpet har man fått en framgångsrik ny industri för produktion av vind- och solcellsanläggningar som hittills skapat över 130 000 arbetstillfällen. Det fasta högre priset för förnybar el slås ut på alla elkonsumenter och kostnaden ligger i dag på bara ca 10 kr per hushåll och månad.

Läs mer!

Lite positivt är ändå att

Beslutet kommer samtidigt som FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn inleds. Flera politiska partier, på båda sidor blockgränserna, överväger nu att ta initiativ för att få till en ändring av regelverket.

Kategori: ekonomi, energi, klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>