torsdag 17 januari 2008 | Skriven av:

Konsekvenserna av vårdval Stockholm börjar nu märkas.

SvD:s rubrik på artikeln är “Vårdreform slår mot mödrar“.

– Vi har företagsekonomiska skäl att göra det här. Vårdvalet har ju en platt ersättningsmodell och på de ställen som tidigare fått mera betalt, där måste vi göra förändringar, annars blir de konkursmässiga, säger Bill Eriksson, kommunikationsdirektör på Stockholms läns landsting.

Rimligen borde landstinget utgå ifrån samhällsekonomiska perspektiv.

Landstingets verksamhet och resurser måste utgå ifrån vårdbehovet och inte vad som är lönsamt för vårdgivarna.

I Skåne finns förslag på Vårdval Skåne. Ännu har förslaget inte lagts ut på region Skånes hemsida. I Vårdval Stockholm ingår fri etablerings rätt för vårdgivare. Detta “ska” inte finnas med i Skåneversionen. Det är bra.

Vad det i övrigt innehåller återstår att se.

Kategori: sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Christoffer skriver:

  Ok förklara för mig varför detta är felaktigt ?

  “En del av förändringen är att landstinget inte längre beställer, köper och betalar för bestämda vårdvolymer eller sjukvårduppdrag av de enskilda vårdgivare som ingår i Vårdval Stockholm. Istället får vårdgivarna betalt för det antal patienter har valt att tillhöra mottagningen, samt för de besök som patienterna gör. Vårdgivarnas storlek och inriktning kan därför påverkas av hur många patienter som väljer att besöka de olika mottagningarna.”

  det är direkt citat från landstingets hemsida om vårdval stlm.

  Varför är det fel att vårdinrättningarna får betalt effter den service de utför ? det borde ju betyda att de områden dår det behövs mer sjukvård dår får vårdcentralerna mer pengar.

  förklara för mig varför detta är orätvist ?

 2. Thomas N skriver:

  Ja, det är inte helt enkelt att hitta på Region Skånes webb, men här är i varje fall förslaget till vårdval: http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=203951

 3. Yngve skriver:

  Tack Thomas!

 4. Yngve skriver:

  Problemet är när behovet av vård inte överensstämmer med utbudet. All vård är finansierad av skattemedel men med en fri etableringsrätt finns det risk att prioriteringar görs utifrån företagsekonomisk lönsamhet (vårdgivarna) i stället utifrån samhällsekonomisk lönsamhet.

  Läs artikeln jag hänvisade till och se om de åtgärder som redan gjort gynnar de som behöver vår allra mest.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>