måndag 12 oktober 2009 | Skriven av:

Under två veckor, 42 och 43, är det Fairtrade Fokusveckor.

Den 9 oktober smygstartar Rättvisemärkts rikstäckande kampanj Fairtrade Fokus i Malmö. Under kampanjveckorna v 42-43 samlas dagligvarukedjor och leverantörer, ambassadörer, medlemsorganisationer, Fairtrade City-styrgrupper, politiker och konsumenter för att gemensamt sätta fokus på Rättvisemärkt. Bli en del av kampanjen du med!

I Lund pågår det en hel del. Bl a fick vi idag besök av en bomullsodlare från Kamerun. Han representerade ett bomullskollektiv i en liten by. Lund är en Fair Trade City och idag fick styrgruppen äta lunch, på Gourmet Grön, tillsammans med bomullsodlaren. Intressant, visserligen hade det varit lättare att pratas vid om jag kunnat franska men det fanns en tolk som var med.

Genom att vi köper Rättvisemärkt bomull gynnar vi demokratin och de som “gör jobbet”. För att kunna bli märkt med Rättvisemärkt så måste man följa ILO:s kärnkonventioner som bland annat förbjuder barnarbete. Dessutom finns det en lägsta priset garanti och att det en del av vinsten ska gå tillbaka till “byn” där produktionen sker. Dessa pengar används ofta till att bygga skolor, vattenbrunnar, sådant som är självklart för oss men som inte är det i många delar av den “ekonomisk fattiga världen”.

Det är alltså mer än bara bananer, choklad och kaffe&te som kan rättvisemärkas. Textilier börjar bli allt vanligare men är ännu i liten skala.

Kaffet på Gourmet Grön var inte Rättvsiemärkt men KRAV-märkt och “Rainforest Alliance”-märkt. Lite lurigt med ännu en märkning som givetvis är bättre än de som inte uppfyller deras krav men som inte uppfyller Rättvismärkt-kraven till 100%. Får kolla upp lite mer noggrant vad som skiljer men två saker som skiljer är att Rainforest Alliance inte garanterar ett minimipris och inte har en bonus som betalas ut till “byn” och som måste investeras i “byn”.
Tidigare var det bara bananer som var märkta med Rainforest Alliance och vad jag vet så innebär denna märkning ingen garanti att det är ekologiskt producerade bananer. Tidigare var det bara bananer som var märkta med Rainforest Alliance. och vad jag vet så är denna märkning ingen garanti att det är ekologiskt producerade bananer. Jag kollade på deras hemsida och då stod det följande:

Företaget har slutat använda de farligaste bekämpningsmedlen och har börjat tillämpa stränga regler för den bekämpningsmedelsanvändning som sker. Sådana regler är obligatorisk skyddsutrustning, dusch vid arbetsdagens slut och 24 till 48 timmars avspärrning av områden som har bekämpats.

Skillnaden är att de är lite mindre giftiga bananer och att personalen i alla fal har skyddsutrustning. Det är ju ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt. Därför blir jag lite misstänksam när det gäller “Rainforest Alliance”-märkning av kaffe.

Maten på Gourmet Grön var i alla väldigt god och troligen ekologisk, i alla fall det mesta. Svårt att utläsa från hemsidan hur det står till med det ekologiska …

Kategori: ekologi, Fair Trade
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>