söndag 13 september 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Medlemsflykten tvingar kyrkan att tänka om”

Sammanslagna församlingar? Stängda kyrkor? Entréavgift för turister i Domkyrkan? Nästa söndag, 20 september, är det kyrkoval – ett val som sker mot bakgrund av medlemsflykt och krympande intäkter.

Turister eller troende?
Svenska kyrkan i Lund har något speciellt: en katedral. En turistat traktion som drar en halv miljon besökare per år, ett omistligt kulturarv – men också en pengaslukare.

Om en vecka är det val. Egentligen är det fyra val:
Val till Kyrkomötet, val till Lunds stift, val till Lunds kyrkliga samfällighet och val till Församlingarna.

Föreningslivet har svårt att behålla sina medlemmar och att få nya. Detta gäller även svenska kyrkan. Sedan kyrkan skildes från staten år 2000 har knappt var tionde medlem i Lund försvunnit. Och med medlemmarna flyr intäkterna.

Lokaler eller själavård?
Fråga en kyrkopolitiker vad han vill spara på och svaret blir: lokaler. Idag går mellan 30 och 35 procent av kyrkans intäkter till att underhålla kyrkor, församlingshem och kontor.

Detta är ett stort problem. En del kyrkor tillhör kulturarvet men inte alla. Kyrkan är skild från staten och ska klara sig med sina tillgångar, som är stora, och medlemsavgifter.

Föryngring?
Medelåldern bland de förtroendevalda i kyrkan är i stort sett identisk med pensionsåldern.

Detta är ett annat problem som inte bara drabbar kyrkan. Själv är jag inte medlem i svenska kyrkan, inte i någon annan kyrka heller, så jag kommer inte att rösta. Det är dock viktigt att medlemmarna tar del av den information som finns om valet och vilka listor som finns.

Miljöpartiet ställer inte upp i valet men däremot finns det ett antal miljöpartister som gör det under beteckningen ”Miljöpartister i Svenska Kyrkan”.

Jag har blandade känslor för religion. Problemet är att religionen bygger på ”TRO”. Man tror på en Gud, man tror på vad som står i en bok. Många gånger blir det fanatism. Samtidigt gör t.ex. Svenska Kyrkan många sociala insatser.

Under lång tid har skattemedel gått till Svenska Kyrkan och kyrkan har under denna tid byggt upp ett ”kapital” som måste förvaltas väl och inte slösas bort. Därför är det viktigt att även Svenska Kyrkan styr demokratiskt och tar sitt ansvar med en långsiktigt hållbar verksamhet.

Själv är jag medlem i Humanisterna.

Kategori: ekonomi, humanism
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>