tisdag 5 augusti 2008 | Skriven av:

Natten har varit blöt och stormig. Inte för mig själv eftersom jag sov sött hela natten men för växterna i trädgården har det varit full fart. Många av vår stolta solrosor låg längs med marken pga av stormen och vätan. Här ser man lite av att genvägar är senvägar. Ser man till att solrosorna växer snabbt och ger dem gödning, visserligen ingen konstgödsel men ändå, så blir de visserligen snabbt höga men de blir också känsligare för väder och vind.
Nu behöver många lite stöd så att de kan resa sig igen.

Våra “ägor” är “hela” 450 m2 men när man går ut på morgonen och inspekterar nattens härjningar så kan man få en liten känsla hur det kan vara att vara skogsägare efter en storm.

För oss är det bara att en del växter behöver stöttas lite extra och att en del behöver klippas ner. Inga ekonomiska förluster men “estetiska”. Trädgården ser lite tilltufsad ut mer än så är det inte.
Pumporna blev för tunga för guldriset så de föll till marken men de kommer nog att mogna ändå.

SDS skriver : “Strömlöst och stopp i tågtrafiken”

“Den kraftiga blåsten och regnet över Skåne håller sakta på att mattas av. Nu på morgonen saknar fortfarande 5.000 av Eons kunder i Skåne ström och tågtrafiken norrut mot Göteborg dras med stora störningar.

Spåren av nattens oväder syns tydligt nu på morgonen i Skåne. Framför allt nordvästra Skåne drabbades hårt när det på en kväll kom nästan lika mycket regn som det brukar göra under en månad.

Att stora stormar inträffar under sommaren är inte vanligt i Sverige. De stora stormarna Gudrun och Per drabbade oss under vinterhalvåret.

– Jag kan under mina år på Banverket inte påminna mig om att vi haft en sådan här stor storm under sommarmånaderna. Man kan undra om det blir fler sommarstormar i framtiden, säger Ola Nilsson, pressinformatör vid Banverket.”

Något har hänt med klimatet. Det borde även de mest kritiska till “klimatproblematiken” börja inse.

Egentligen är problemet dubbelt.
Dels har klimatet ändrats så att vi får extremare väder och dels har vårt samhälle blivit mer sårbart.

Vi klarar nästan ingenting längre. Lite elavbrott och allt står stilla. Vi har ingen respekt längre för naturens krafter och vi är så beroende av andra att vi inte kan klara oss utan “våra system”. Det mesta har något med datorer att göra. Försvinner strömmen stannar de flesta datorer och vi står där handfallna.

  • Hur många hushåll kan laga varm mat om strömmen går?
  • Hur många hushåll har reservmetod för uppvärmning?

    Jag förundras också över hur stora effekter varje “liten blåst” åstadkommer. I natt så blev 5000 av Eon:s kunder utan el enligt SDS. Tåg ställdes in …

    “– Det var inte alls lyckat. Tågpersonalen väntade på el-personal från Banverket som skulle säkra att ingen el fanns i den nedfallande ledningen, men under tiden kom ersättningsbussarna och då sprang passagerarna gladeligen ut till den – trots att tågpersonalen försökte hindra dem, säger Ola Nilsson, pressinformatör vid Banverket.

    – Det var rena turen att det inte slutade illa, säger han.”

    En annan sak som förundrar mig är att informationen är så undermålig när det inträffar störningar. Det verkar inte finnas någon planering och beredskap.

    Jag har flera gånger “drabbats” och varje gång har informationen varit otillfredsställande. Numera är också alla så otåliga och stressade att konsekvenserna kan bli ödesdigra. Nu vet jag inte vad som hände på tåget som stoppades av en nedfallen ledning men man kan misstänka att informationen var undermålig. Hade passagerarna fått reda på att det fanns en nedblåst ledning och att man skulle vänta tills strömmen var avstängd, så hade väl ingen sprungit ut till bussarna.
    Eller?

    Man tycker att få ut information numera ska vara en bagatell. Dels borde det vara rutin eftersom det händer så ofta numera och dels så finns så mycke IT.

    Kanske är det ett systemfel där det finns en otydlighet vem som ansvarar för vad så att ingen blir direkt ansvarig utan att alla bollar problemen vidare till någon annan.

    Kategori: koloni
  • Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
    Lämna en kommentar
    Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

    XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>