lördag 22 augusti 2009 | Skriven av:

HD skriver “Kritiserad minkfarm drivs utan tillstånd”

Minkuppfödningen utanför Kingelstad saknar tillstånd enligt djurskyddslagen. En inspektion på gården nyligen visade också att minkvalparna for illa.

När miljöförvaltningen fick reda på att en ny person tagit över minkuppfödningen på gamla Ponderosa mink framkom det att han saknade tillstånd för verksamheten enligt djurskyddslagen – ett så kallat “Paragraf 16–tillstånd”.
Två djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen skickades till farmen sista veckan i juli.
— Det vi såg var att valparna inte hade separerats från honorna i tid. De hade därför börjat bita varandra. Ett större antal hade köttsår på huvudet och kroppen. Så får det inte se ut, säger djurskyddsinspektör Elin Gullander.

Detta är en följd av alliansregeringens nedmonteringspolitik. Det är bristande resurser och bristande vilja att prioritera djurrättsfrågor.
Vad hjälper det med en bra djurskyddslag om man inte ser till att den efterföljs.

Normalt är det trångt för de stackars minkarna, två till tre minkar. Här var det upp till åtta stycken. Detta är bara ett problem som minkarna utsätts för. Den ansvarige saknar tillstånd för båda anläggningarna. Ändå händer inget.

— De ska köras till hans andra anläggning i Svalöv, men jag vet inte varför det tar sådan tid, svarar Elin Gullander.
Kim Sörensen har nu skickat in en ansökan till länsstyrelsen, både för Kingelstadsfarmen och den i Svalöv, som också saknar tillstånd.
Han tog över de två anläggningarna för drygt ett år sedan.
— Han uppmanades redan i höstas att söka tillstånd för den i Svalöv, men det har han inte gjort, säger Rosita Hagström.
Blir det några påföljder?
— Det är väldigt vanligt att verksamheter saknar tillstånd. De får då en chans till, svarar Elin Gullander.
Tyvärr har djurskyddsenheten underbemanning, påpekar hon. Länsstyrelsen hinner därför inte ens hantera de ansökningar som kommer in. Just nu ligger minst ett 40–tal ärenden på hög.
— Det har med omorganisationen att göra, att vi tog över djurskyddet från kommunerna vid årsskiftet. Vi har väldigt hög arbetsbelastning. Det är tråkigt att det är så, men vi gör så gott vi kan.

Detta är ytterst allvarligt. Alliansens politik drabbar speciellt de svaga. Pengar styr mer än vanligt.

Djur finns till för deras egen skull inte för att människan ska tjäna pengar på dem genom att utnyttja deras situation.

Det är dags att förbjuda minkfarmar!
Minimum är att i alla fall se till att djurskyddslagen efterföljs och för det krävs det resurser.

Träffar: 11

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. eloge skriver:

  Tur att du tar striden för minkarna! Att äldre som efter placering på äldreboende inom två månader varken kan gå längre på grund av vanvård och plågas av självmordstankar är verkligen inte värt att ta strid för.

 2. Yngve skriver:

  Det känns konstigt att låta svaga grupper stå emot varandra. Det ena utesluter inte det andra.

  Äldreomsorgen har också eftersatts sedan alliansen tog över och värre kommer det att bli då kommuner och regioner har dålig ekonomi. Det behövs ett annat tänkande när det gäller omsorg. Det är inte bara en fråga om resurser men tillräckliga resurser är givetvis en förutsättning för bra verksamhet.
  Att låta privata aktörer tjäna pengar på t.ex. äldreomsorg gynnar inte omsorgen eftersom detta oftast bara leder till att man skär ner på personaltätheten, Vilket i sin tur givetvis minskar tiden för personliga kontakter mellan personal och de som ska få omsorg.

  Nu reagerade jag på en artikel som handlade om minkuppfödning därför handlade det om minkar och inte om äldre.

  Har du, “eloge” något konkret gällande äldreomsorgen jag borde reagera på?

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>