torsdag 31 juli 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “IOK förhandlade om internetcensur”

Kineserna kommer att fortsätta att censurera internet under OS. Det sker efter en överenskommelse med OS-rörelsen, erkänner IOK.
– Det är oerhört allvarligt. Man kan inte förhandla om yttrandefriheten, säger Amnestys svenska ordförande Lise Bergh.

Inför OS lovade den kinesiska arrangörskommittén BOCOG att det ska råda full pressfrihet under spelen och den så kallade olympiska perioden som redan har inletts.

Trots det löftet fortsätter Kina att blockera hemsidor även för utländska journalister. Sidor knutna till Falun Gongrörelsen är omöjliga att ta sig in på.

Även människorättsorganisationen Amnesty Internationals hemsida, där en färsk och mycket kritisk rapport om förhållandena i Kina nu ligger, har blockerats.

– Tyvärr verkar det som att BOCOG säger att det kommer att finnas begränsningar för vissa webbsidor under spelen, sade IOK:s presschef Kevan Gosper enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och åtta dagar före OS-invigningen visar det sig att internetcensuren dessutom skett med IOK:s, den Internationella olympiska kommittén, godkännande:

– Nu verkar det också som att vissa tjänstemän inom IOK har förhandlat med kineserna om att en del känsliga sajter skulle blockeras eftersom de inte är relaterade till OS, säger Kevan Gosper.

Det där går tvärt emot vad höga IOK-toppar lovat ska gälla. I en intervju med SvD i samband med att den svenska OS-truppen presenterades förklarade Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK:
–Det kommer ju att vara frihet för pressen under de olympiska spelen och den olympiska perioden, och det är ju det enda krav som IOK har ställt. Det är bara det vi kan styra över. Detta har de lovat. Och det kommer de att uppfylla, sade hon.

Organisationen Reportrar utan gränser som bevakar press- och yttrandefrihet, fördömer IOK. Och organisationen får medhåll av Amnestys svenska ordförande Lise Bergh som är mycket kritisk till IOK:s agerande:
– Man kan inte förhandla om yttrandefriheten.”

Detta visar ännu en gång att Kina struntar i demokartin och IOK struntar i detta. Det är säkert pengar som är mer avgörande.

IOK uttalar att de inget kan göra och samtidigt som de påstår att de ställt krav på Kina.
Det är tillräckligt allvarligt att Kina censurerar men än allvarligare är det att IOK har förhandlat med KIna och gått med på detta.

Det är en stor skandal.

Pengar tycks inte bara styra idrotten utan även IOK. Men det visste vi ju förrut.

Kategori: demokrati, idrott, IT
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>