måndag 17 augusti 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Fårfarmare backar om löfte att sluta flå lamm”

Efter avslöjandet förra året om hur merinofår i Australien flåddes på bakdelen utan bedövning lovade fårfarmarna att den plågsamma metoden skulle försvinna 2010. Nu backar de från löftet. Många svenska klädföretag bojkottar fortfarande ullen, men den finns kvar i svenska butiker.

De smygtagna bilderna på får som utan bedövning får bakdelen bortklippt ända in till muskelfästet med en sax, så kallad mulesing, upprörde svenska tittare när TV4:s Kalla Fakta visade reportaget 2008.

Efter avslöjandet att ull från fåren säljs i Sverige gick de stora svenska klädjättarna ut i medierna och lovade att bojkotta ull från plågade får.

Uppmärksamheten spred sig och eldade på debatten i Australien. Då lovade ullindustrin att metoden skulle vara helt borta innan 2010 för att lugna inköpare.

Men nu backar man från löftet. Fårorganisationen Australian Wool Innovation säger i ett uttalande att det skulle innebära en ”kraftig försämring av fårens hälsa och slå hårt mot produktionen”.

När det blir opinion så blir det oftast annat ljud i skällan. Då lyssnas det och då ställer man krav. När det sedan kommer till kritan visar det sig att det mest var snack och väldigt lite verkstad.

Stora delar av ullindustrin, speciellt den i Australien, tycks inte bry sig om djurs rättigheter. Det är som vanligt pengar som styr.

Nu blir det förhoppnings ny opinion som flyttar på positionerna lite i rätt riktning dvs mot att djur har rättigheter och inte kan behandlas hur som helst.

Det får Katarina Lingehag-Ekholm, som låg bakom avslöjandet i tv, att kräva en total bojkott.
–Många handlare hänvisade till att metoden skulle fasas ut. Men jag hoppas att de helt slopar ullen nu eftersom man inte kan garantera att djuren inte plågats, säger hon.

Johanna Geijer följde i våras upp klädföretagens insatser i en uppsats på Statens Lantbruksuniversitet.

–Ingen ville lämna ut namn på leverantörer och även om de försöker köpa ull från mulesingfria får så är det svårt att få en hundraprocentig garanti i alla led. Jag skulle inte våga köpa merinoullkläder.

I Australien kan farmarna nu certifiera sig som mulesingfria. Carole de Fraga på den australiska organisationen Compassion in World Farming, som slagits mot metoden, vill att inköpare fortsätter att köpa certifierad ull.

–Utländska inköpare spelar en mycket viktig roll, säger hon.

Katarina Kempe, informatör på H&M, säger att det kan bli aktuellt igen att köpa från australiska leverantörer med certifikat. Åhléns har inga egenproducerade kläder med merinoull, men säljer däremot märkesprodukter med certifikat. Den mesta ullen kommer från mulesingfria Nya Zeeland.

Svenska klädjätten RNB säljer dock merinoullkläder i sina kedjor Brothers och Sisters.

–Vi kan inte garantera att de är 100 procent mulesingfria. Vårt mål är att vi ska nå ett mulesingfritt 2010, säger Cecila Lannebo på RNB.

Så nu gäller det att undvika de som inte ställer upp på de helt naturliga kraven att åtminstone undvika s.k. mulesingfri ull. Så även om man inte köper ull så gäller det att välja bort de kedjor som hanterar dessa ullprodukter.

Kategori: djurrätt, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>