tisdag 15 juli 2008 | Skriven av:

AB skriver : “Bortglömd på akuten – dog”

Visserligen kan misstag hända men ändå. Man brukar vara orolig att man inte ska komma till sjukhuste i tid vid akuta sjukdomsfall. Tydligen hjälper det inte att komma fram i tid. Kan det ha berott på att kvinnan var gammal och saknade anhöriga vid besöket på akuten?

SkD skriver :

“Det var en dag i mars som den ensamboende 86-åriga kvinnan på telefon berättade för sin läkare att hon hade kraftiga magsmärtor. Eftersom läkarmottagningen var stängd uppmanades hon att söka hjälp på Mas akutmottagning.
Läkaren misstänkte akuta bukproblem. Men kvinnan skickades hem eftersom man bedömde att hon kunde tas om hand på vårdcentral.

Morgonen därpå larmade hon hemtjänsten att hon inte mådde bra. Distriktssköterska kontaktades och hon kunde konstatera att kvinnan var gul i huden. Kvinnan fick ökad tillsyn genom hemsjukvården. Dagen därpå, sedan läkaren tagit del av provsvaren, skickades hon åter till akuten. Levervärdena indikerade akuta bukproblem.

Läkaren skrev remiss, och en sjuktransportör hämtade henne kl 10.30 på förmiddagen. Chauffören hämtade en nummerlapp och meddelade hennes ankomst till receptionen. Däremot lämnade han inte in hennes remiss, den fanns kvar i kvinnans väska.”

Det är inte bara ett misstag. Kanske alla dessa misstag beror till stor del på “resursbrist”. På alla nivåer har det skurits ner så mycket att man inte har tid att göra det man egentligen vill göra och vet borde göras. Detta tillstånd har vi kommit i trots all den s.k. tillväxt.

“Trycket på akuten var dessutom ovanligt stort denna dag, med 9-10 ambulansfall.
Dödsfallet leder nu till skärpta rutiner på akuten. Vid sjuktransporter ska patienten alltid signeras in. Väntrummet ska också omdisponeras så att personalen får bättre översikt. Dessutom ska antalet anhöriga/ medföljande begränsas i väntrummet.
Expeditionen ska också kompletteras med en direkttelefon till primärvården så att de kan anmäla remitterade patienter.”

Det är ju bra att man gör nya rutiner men det kommer inte att hjälpa fullt ut. Det krävs mer resurser till omsorgen och mer resurser som används till förebyggande arbete. Man ska inte behöva bli lämnad ensam på en akut speciellt inte om man är 86-år gammal.

Trots all “tillväxt” (läs ekonomisk tillväxt) mår alla inte bra. Klyftorna ökar vilket gör samhället mer ojämlikt.

Problem ökar inom alla områden många gånger beroende på stress.

SDS skrev : “Demensdiagnos kryper ner i åldrarna”

“Stress kan skapa tillfällig glömska, ångest likaså. Å andra sidan kan ångest vara ett första tecken på begynnande demens – men det behöver inte vara det. Och kanske är det så att det är ovanligt stressade och ångestdrabbade personer som söker hjälp, rädda att de är på väg att bli dementa?
– En slutsats är att personens egen upplevelse av sviktande minne ofta är kan vara missvisande. Hälften av dem som klagade över minnesproblem hade inga objektiva försämringar av minneskapaciteten, säger Susanna Vestberg.”

Stressen finns också hos unga.

Vi måste lugna ner oss och börja leva och se till vad som är väsentligt i livet. Konsumismen måste minska och vi måste ta hand om oss själva och andra på ett humant sätt.

Vi måste helt enkelt ändra vår livsstil, inte bara för klimatets skull!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>