torsdag 18 juni 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Religiös slakt får inget EU-undantag”

Det blir inget undantag för religiös slakt i Sverige. Jordbruksministrarna har beslutat att köra över EU-parlamentets beslut i förra månaden.

Islamic Centers ordförande Bejzat Becirov har svårt att tro på uppgiften.
– Om hela EU tillåter halal- och koscherslakt kan Sverige inte stå utanför, säger han. Och det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål.

Även Anders Carlberg, ordförande för den judiska församlingen i Göteborg, uttrycker besvikelse.
– Jag tyckte att EU-parlamentets förslag hade en god balans mellan djurskydd och religionsfrihet. Det här betyder att vi får fortsätta importera vårt kött, säger han.

Det har varit flera turer om den nya slaktförordningen i EU och om djuren ska bedövas innan slakt. I EU-kommissionens ursprungliga förslag fanns ett undantag som sa att bedövning inte var nödvändigt vid religiös slakt. Medlemsländerna behövde dock inte tillämpa undantaget.

När EU-parlamentet behandlade lagförslaget i förra månaden kom majoriteten fram till att undantaget skulle gälla för alla medlemsstater. Därmed skulle slakt utan bedövning bli tillåten i Sverige, vilket den redan är i övriga EU.

Men inför jordbruksministrarnas möte i nästa vecka har EU-länderna kommit överens om att gå på kommissionens linje.
– Vi får behålla de högre nivåerna på reglerna som vi har idag, säger Eskil Erlandsson och uppger att han känner sig mycket tillfreds.

Bejzat Becirov kallar all slakt för djurplågeri. Men han säger att slakt utan bedövning är nödvändig för muslimer eftersom djuren annars inte töms på sitt blod på rätt sätt.
– Det blir blod kvar vid senorna, säger han.

Enligt den judiska traditionen får djuret inte vara skadat innan slakt och uppfattningen är att bedövningen ger en skada.
– Det finns gott om undersökningar som visar att upplevelsen hos djuren vid koscherslakt inte strider mot djurskyddet, säger Anders Carlgren.

Redan på 1930-talet förbjöds s.k. skäktning i Sverige.

Det är otroligt att man kan hävda att religion ska stå över djurs rättigheter. Om man nu måste slakta djur måste man minimera lidandet. Det är självklart att det innebär ett lidande att avlivas genom att man skär av halspulsådern. Jag förstår inte hur man kan resonera som att “det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål”. Hur kan man nonchalera 100-tals miljoner djurs rättigheter.

Många religösa vill att religion ska stå över vanliga lagar, vilket är helt absurt. Man struntar i svensk lag. Lagen i Sverige kringgås genom att man importera kött.

Kategori: djurrätt, religion
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>