tisdag 16 juni 2009 | Skriven av:

Nu har vi kommit till socialnämndens budget vilket kommer att bli kvällens sista ärende.
Efter middagspausen har vi klarat av miljönämnden och kultur- och fritidsnämnden.
Miljönämnden är en liten nämnd. Deras anslag är en bråkdel av Lunds totala budget. Även här ville alliansen spara. Folkpartiet tyckte att miljönämnden var budgetutskottets favorit för att nämnden alltid håller budget. Tyvärr är det som vanligt att hålla budget innebär bara att ekonomin inte visar röda siffror. Visst är det bra men man måste också se till vad man har gjort för pengarna. Bl.a. har man under många år pratat om “miljöövervakning”. Äntligen finns det nu pengar avsatta men ännu är det inte igång.
Nämnden beslutade tidigare enhälligt att det behövdes resursförstärkning för att man skulle kunna klara av myndighetsutövningen. Om man inte ens kan göra myndighetsutövningen så kan man ju undra om övrig verksamhet hinns med.

Alliansen fortsätter nedskärningen av kultur- och fritidsnämnden. Det är många miljoner som försvunnit. Alliansen säger att det är ledsna att de inte har några pengar och försöker få det till att pengarna har försvunnit pga av någon annans åtgärder. Man ser sig själv som oskyldig.
Vi har inte skurit ner!
Vi har satsat!
På en fråga vad man satsar på blev det inget svar.

Alliansen säger att man tycker att nämnden har gjort ett bra arbete och att personalen har gjort ett bra jobb. Jag håller med om att personalen har gjort ett bra arbete.
Men det känns väldigt jobbigt och tröstlöst.

Förvaltningen jobbade bra med att ta fram ett Ungdomspolitiskt program. Programmet förankrades. Ungdomarna fick säga sitt. När det väl kom till kommunfullmäktige sa alliansen att det inte behövdes något ungdomspolitiskt program eftersom vi hade så många andra program. Först ville man kalla det idéprogram, vilket var en ny typ av dokument, men ändrades sig sedan och skickade bara tillbaka det till kultur- och fritid att jobba vidare.
Hur kul var det för de som jobbat med att ta fram programmet?
Vilka signaler sändes till ungdomarna att vi inte behöver ett program för ungdomspolitiken?

Kommunfullmäktige har antagit ett kulturpolitiskt program där man konstaterar att nästa steg är att göra ett handlingsprogram där man konkretiserar åtgärder för att genomföra målen i programmet.
Genom besparingarna och att man inte avsätter resurser för att genomföra åtgärderna rinner allt arbete ut i sanden.

Är det ett bra sätt att använda personalen och de resurser som man tilldelat nämnden?
Hur kul är det resultatet av arbete behandlas på detta sätt?

Tidigare i kväll ville alliansen att man ville satsa på nyföretagande. Vilket är jättebra speciellt om man satsar på småföretagande.
Genom att satsa på kultur kan nya jobb skapas. Kulturkonsumtion är klimatvänlig och kulturen kan produceras lokalt.
Att ha en bra kultur- och fritidsverksamhet är en nödvändighet för att se till att barn- och ungdomar har tillgång till bra fritidsverksamhet. Speciellt i kristider.
En bra kultur- och fritidsverksamhet gynnar inte bara barn och ungdomar.

Träffar: 10

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>