onsdag 11 juni 2008 | Skriven av:

I dag onsdag var det tänkt att kultur- och fritidsnämnden skulle ta beslut angående Lunds ansökan till bli ”Kulturhuvudstad 2014”. Nu verkar det som att styrgruppen inte är klar så det blir inget beslutsärende utan bara en rapportpunkt.
Det innebär att ansökan inte kan förankras i kultur- och fritidsnämnden. Får se om det finns en plan B så att ansökan kan tas upp i nämnden innan den kommer till kommunfullmäktige.

Kalmar verkar ha dragit sig ur och Göteborg tvekar.

Miljöpartiet har respekterat majoritetens beslut att Lund ska ansöka om att bli Kulturhuvudstad 2014. Vi har försökt att arbeta konstruktivt för att ansökan ska bli så bra som möjligt och att de pengar som har avsatts till ansökan, hela 32 miljoner, ska användas på bästa möjliga vis.

Detta har det tyvärr inte kommit så mycket klarhet i. När nämnden förra veckan fick en dragning av ansökan så var det inte så många entusiastiska röster som höjdes när politikerna fick frågan om ”Varför ska Lund bli Kulturhuvudstad 2014?”. Efter en stunds pinsam tystnad så kom argumentet ”Kultur är viktigt” och att ”Lund ska sättas på kartan”.
Här hade man en chans att måla upp sina drömbilder men icke så.

Finansieringen av kulturhuvudstadsåret 2014 är inte klar. EU har sagt att det blir ca 15 miljoner. Sveriges regering har ännu inte angett någon summa, region Skåne har heller inte angett någon summa.
Frågan är om Lunds politiker har angett någon summa. Jag har i alla fall inte hört så mycket om detta.
Givetvis är finansieringen av stor vikt om man ska genomföra ett så pass stort projekt.

Som vi har sagt tidigare: Kultur är viktigt! Det finns dock mycket annat som också är viktigt. Det finns inga extra pengar som kommer från ovan och det finns inga gratisluncher.

Det ska bli intressant att lyssna på förklaringarna till varför det inte blir något beslutsärende och om det finns en plan B.

Kategori: kultur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>