tisdag 10 juni 2008 | Skriven av:

Hittills i mitt liv så har jag presterat bäst när jag varit motiverad. Det är motivationen som är det viktigaste inte en press att jag måste. I dagens SDS står det ”Betygen barnens största problem”.

”Psykisk ohälsa bland barnen är vanligast på högstadiet och det beror främst på betygen, enligt Susanne Brefelt Lövdén.
– Betygen är en stor bov i dramat i den press många känner.”

Det är inte så konstigt. Lägger man dessutom till övriga krav som finns. Krav som gäller utseende, statusprylar, att vara bäst …

Många gånger får barn inte vara barn utan får vuxenkrav på sig. Om man dessutom har en skola som är stökig så känns det inte så tryggt att gå till skolan.

Skolan ska bygga upp elevernas självkänsla och se till att man lockar fram den nyfikenhet som finns för att lära sig och att utvecklas. Detta gör man inte med att ställa krav. Givetvis är det enklare att bara lägga över på eleverna och säga att det är upp till varje elev om man vill lära sig något. Moroten som ofta lyfts fram av alliansen är då ”betygen”. Hotet att få dålia betyg ska göra at man anstränger sig lite extra. det fungerar kanske på den som har 9 MVG av 10 och som då vill lyfta sitt G till MVG.
I alla fall i den mening att den eleven får 10 MVG.
Hur går det för dem som har problem med att få G? Sporras man extra med att säga att bara du jobbar lite extra och anstränger dig så kan du få MVG och bli ”BÄST”.
Är detta det bästa sättet att förbereda oss för ett vuxet liv? Ett liv där man behöver mer än betyg för att klara sig.

Även om det satsas på skolan generellt så minskar närvaron av vuxna och barngruppernas storlek ökar i t.ex. förskola. I längden är detta ohållbart. När det då blir oroligt i skolan är det farligt om man bara fokuserar på betygen. Inlärningsprocessen är det viktigaste inte betygen.
För att ett samhälle ska fungera så krävs det att alla får vara med. Lyfter man bara fram de som är teoretiskt duktiga så trycker man undan övriga. Hur kul känns det?
I Lund har alliansen genomfört ett omorganisation av skolan genom s.k. ”direkt skolpeng”. Samtidigt med detta har man skurit ner resurserna speciellt när det gäller modersmålsundervisningen.

På torsdag och fredag så är det kommunfullmäktige med budget 2009. Vi får se om alliansen ändrar sig.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>