torsdag 14 maj 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Nu lyser dioderna lika starkt som lysrör”

Lysdioder är en energieffektiv teknik utan kvicksilver vilket gör den miljövänlig. Nu har tyska forskare enligt tidskriften Nature fått en lampa med lysdioder att lysa lika starkt som ett lysrör

Nu är lysdiodernaa lika effektiva, eller effektivare, än lysrören. Diodtekniken, som är uppdelad i LED-teknik och OLED-teknik, saknar kvicksilver och är energieffektivare än både lysrör och lågenergilampor. Tekniken finns redan i dag i många mobiltelefonskärmar och i datorskärmar.

Problemet har hittills varit att få dioder att lysa tillräckligt starkt i en vanlig lampa. Nu har emellertid tyska forskare lyckats få dioder att lysa lika starkt som ett lysrör. Därmed kan diodtekniken på allvar börja tävla om att få ingå i framtidens lampor och bildskärmar.

Bra att lysdioder blir konkurrenskraftiga gentemot lysrör. Att byta glödlampor mot lågenergilampor är inte utan problem eftersom de innehåller kvicksilver. Visserligen är många lågenergilampor inkapslade så att de är svårkrossbara. Att byta ut glödlampor minskar energibehovet vilket är nödvändigt och bra. Detta ställer även krav på hantering av lågenergilamporna dels när de är “lysande” men speciellt när de har gått sönder och ska destrueras.

Träffar: 10

Kategori: energi, klimat, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>