lördag 9 maj 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Resistenta bakterier likställs med klimathotet”

Motståndskraftiga bakterier är ett av de värsta hoten mot den globala folkhälsan. För kommande 
generationer är det lika allvarligt som förändringen av klimatet. Redan dödas lika många européer av overksam antibiotika som av trafiken. – Inte många förstår vidden av problemet, säger Otto Cars, expert på antibiotikaresistens på Smittskyddsinstitutet.

Penicillin, den första antibiotikan, slog igenom under andra världskriget. Medicinen räddade mirakulöst miljontals människor från sjukdomar som man tidigare hade dött av: lunginflammation, hjärnhinneinflammation, svåra sårinfektioner, syfilis och andra.

Antibiotika har varit något som gjort mycket gott men pga missbruk har det skapat nya problem. Som vanligt skapar överkonsumtion problem.
Det är redan nu ett problem. Två nyfödda på Universitetssjukhuset Karolinska-Huddinge dog förra året dog på grund av att det inte fanns verksamma mediciner mot ESBL, multiresistenta tarmbakterier. Varje år dör cirka 37 000 människor inom sluten vård i EU som en direkt följd av infektioner. Av dessa dödsfall är hälften orsakade av multiresistenta bakterier.

Detta är nu ett stort problem men kommer i framtiden att bli än större. Det är dags att se över hur vi använder de verktyg vi har.

En nödvändighet är att minska behovet och då behöver vi ändra vår livsmiljö och vår livsstil. Där finns mycket att göra. Dessutom behöver vi se över läkemedelsanvändningen i stort. Många läkemedel ges för att motverka biverkningar av andra läkemedel.

Läs mer!

Kategori: hälsa, klimat, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>