måndag 12 maj 2008 | Skriven av:

I år har Miljöpartiet inte sin kongress under Kristi Himmelsfärdshelgen. Kongressen äger rum i Östersund den 23-25 maj. Resan börjar redan på eftermiddagen den 22 och tåget anländer sedan Lund igen på morgonen den 26:e.

I kväll har vi ett av två medlemsmöten där vi ska diskutera kongressfrågor. Kvällens möte har tema EU & arbetstid. Vi har bjudit in våra skånska riksdagsledamöter, Ulf Holm och Karin Svensson Smith. De har lite olika syn på EUY-frågan men verkar vara överens när det gäller arbetstidsförkortningsfrågan.

Nästa år är det val till EU-parlamentet den 14 juni. Frågan om utträde eller inte kommer inte att avgöras i Bryssel och borde därför inte vara en EU-valfråga. Tyvärr kommer den nog att bli det ändå. Miljöpartiet har varit kritisk till EU på många sätt. Fortfarande används alldeles för mycket pengar till byråkrati. Själva administrationen är kolossal. Flytten mellan Bryssel och Strasbourg är helt vansinnig. Jordbrukssubventionerna mycket kostsamt. Listan på problem kan göras lång.
Det finns även bra saker med EU. När det väl blir beslut blir det en helt annan genomslagskraft. Visserligen är det många gånger som det blir utvattnade förslag men det händer något.

Som situationen är nu så är vi medlemmar och det är detta vi måste förhålla oss till. Lika väl som de som ville att Sverige skulle gå med i EG så gav de inte upp. De fortsatte till det blev EU och det blev ett knappt ja. Med samma rätt får man om man vill jobba för ett utträde. I skrivande stund är detta inte den mest prioriterade frågan. Det finns fortfarande ett stöd både bland landets partier och bland väljarna att Sverige ska vara medlemmar i EU. Stödet bland partierna är större än hos väljarna.
Intresset av EU är inte så stort i Sverige.

Hur många vet att det är EU-val den 14 juni 2009?

Kategori: arbetstid, demokrati, EU
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>