måndag 16 mars 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Dags att avliva energimyterna”

För dyrt och för dåligt. Det är seglivade omdömen som de förnybara energikällorna dras med – trots att mycket har ändrats de senaste åren. Flera av de tio vanligaste energimyterna håller inte längre.

Det är den danska organisationen för FN:s kommande klimatkonferens i Köpenhamn som på sin hemsida publicerar en artikel som tidigare varit införd i The Guardian.
I artikeln jämförs förnybar energi med konventionell energi.

– Myterna växer som grönsaker i ett växthus. Ta en tur genom koldioxiddjungeln bli medveten om vad som är rätt och vad som är fel, skriver artikelförfattaren Michale von Bülow.
Han räknar upp 10 myter och avlivar direkt de flesta av dem.

Myt 1: Solceller är för dyra
Nästa generations solpaneler blir mycket tunnare, tillgodogör sig mycket mer energi och kostar bara en bråkdel av dagens. Amerikanska First Solar hävdar att solenergi i solrika länder 2012 blir lika billig som el från stora kraftverk.

Myt 2: Vindkraften är alltför opålitlig
Spanien fick mer än 40 procent av sin energi från vindkraft under vissa perioder förra året. I delar av Tyskland får man mer el från vindkraftverk än man gör slut på. Skottland kan lätt förse Storbritannien med 10-15 procent av nödvändig el till priser som matchar dagens kol- och oljepriser.

Myt 3: Våg- och tidvattenenergi har ingen framtid
Under 2008 sjösattes det första storskaliga vågkraftsprojektet Pelamis 5 km utanför Portugals kust samtidigt som ett tidvattenkraftverk på Nordirland kopplades upp mot elnätet i Storbritannien.

Myt 4: Kärnkraft är billigast av koldioxidneutrala energikällor
Förseningarna och fördyringarna för den nya reaktorn i Olkiluoto i Finland är det tydligaste exemplet på de höga och oförutsägbara kostnaderna för att bygga kärnkraftverk. Reaktorn skulle vara klar för start 2008 men kommer igång tidigaste 2012. Den första kostnadsberäkningen var på 3 miljarder euro. Nu lutar det åt 6 miljarder euro.

Myt 5: Elbilar är långsamma och fula
Bilindustrin är nu mycket nära att göra elbilar som kan matcha vanliga bilar i komfort och prestanda. Och sportbilen Tesla, som designats av den brittiska bilfirman Lotus, imponerar med sin snabba accelleration.

Myt 6: Biobränsle förstör miljön
Att göra motorbränsle av mat blev en rysare, men misstagen med den första generationens biobränsle får inte innebära att vi säger nej till den andra generationen. Om bara några år kommer vi att kunna producera fordonsbränsle från jordbruks- och skogsbruksavfall.

Myt 7: Klimatförändringen tvingar fram biodynamiskt jordbruk
Biodynamiskt jordbruk avkastar bara hälften av fossilberoende jordbruk. Om inte den siffran kan förändras är slutsatsen given – världen kan inte föda sin befolkning och samtidigt producera stora mängder cellulosa för biobränsle.

Myt 8: Koldioxidsnåla hushåll ett måste
Hus och hushåll står för hälften av världens koldioxidutsläpp. Men att bara göra nya byggnader koldioxidfria löser inte problemet. Man måste, som i Tyskland, stimulera fram eko-renovering av äldre hus för att få någon effekt.

Myt 9: De effektivaste kraftanläggningarna är stora
Nya typer av små, hushållsnära gaskraftverk som ger hälften el och hälften värme, är på väg ned mot samma effektivitet som stora kraftverksgeneratorer.

Myt 10: High-tech löser klimatproblemen
Västvärlden är besatt av att lösa klimatproblemet med high-tech. Men mycket av tekniken skapar mer problem än den löser. Det kan vara billigare och mer effektivt att söka andra lösningar än att till exempel bygga kärnkraftverk. Varför inte extrahera koldioxid direkt från luften?

Träffar: 7

Kategori: klimat, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>