tisdag 3 mars 2009 | Skriven av:

DN skriver : “EU-kampanj för lika lön”

Kvinnor i EU får i snitt 17,4 procent mindre i lönekuvertet i män. Det är inte acceptabelt, anser EU-kommissionen som nu lanserar en kampanj för att råda bot på problemet.

Sedan 1975 är det förbjudet för arbetsgivare inom EU att diskriminiera i lön på grund av kön. Men ändå skiljer idag 17,4 procent i lön till männens fördel. Sämst ser läget ut i Estland, medan Sverige hamnar runt EU-snittet.

Det behövs krafttag för att ändra detta. Det är pinsamt och oacceptabelt att det inte hänt mera på 24 år. Men det är inte bara lönen som är problem. Det är det allmänna synsättet. Fortfarande är det kvinnor som tar mest ansvar för hemmet och som tar ut den mesta föräldraledigheten.

Att Sverige bara hamnar runt EU-snittet är ännu mera pinsamt.

Lika lön för lika arbete, är slagordet för EU-kampanjen som inleds på den internationella kvinnodagen, 8 mars, i år. Meningen är att informationen om löneskillnader ska bli bättre. Alla parter på arbetsmarknaden ska engageras: arbetsgivare, fackföreningar, nationella myndigheter och individer.

Det är bara att man jobbar på alla nivåer och alla aktörer men det behövs nog mer än bara information. Informationen om löneskillnader har funnits hur länge som helst. Vem är det som är okunnig om löneskillnaderna

En jämställdhetsrapport som EU-kommissionen lade fram på tisdagen visar också att andelen kvinnor som förvärvsarbetar fortfarande är markant lägre än andelen män, 58,3 procent jämfört med 72,5 procent. Kvinnor arbetar också oftare deltid och fler av dem jobbar i låglönebranscher än män. Det trots att 59 procent av alla nyutexaminerade från universitet är kvinnor.

Dessutom dominerar män fortfarande när det gäller höga poster i den europeiska politiken och den ekonomiska världen. Samtliga EU:s 27 centralbanker leds av män och 90 procent av styrelsemedlemmarna i europeiska storbolag är män. I politiken är det något mer jämlikt. Andelen kvinnliga parlamentsledamöter är 25 procent i snitt.

Män och kvinnor ska ges lika möjligheter men ska inte för den sakens skull bli lika som bär i alla avseenden. Men att inte använda sig av kvinnliga synsättet det är ett stort resusrslöseri.

Kategori: jämställdhet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Lanix skriver:

  Vad tar för lång tid? Ingen tvingar kvinnor till låglöneyrken hos kommun och landsting som t.ex. sjuksköterska. Väljer man ett yrke med _en_ arbetsgivare (staten) så kommer man få lägre lön än yrken som har flera privata arbetsgivare.
  Den s.k. “stora lönediskrimineringen” på flera procent finns inte. I Jämos egna undersökning, som blev klar 2008, hade 5800 av 750 000 arbetstagare s.k. “osakliga löner” (1000 av dess var män). Det är mindre än 1 %.

  http://www.jamombud.se/docs/miljongranskningen_etapp2_nov2008.pdf

 2. Yngve skriver:

  jag vet inte i vilken värld du lever i, inte är det samma som jag lever i.
  Så kallade kvinnoyrken har lägre lön än så kallade mansyrken.
  Det är fortfarande fler kvinnor som får jobba dubbelt eftersom de tar större ansvar för familjen och barnen.
  Det är fler män än kvinnor i maktpositioner.

  Det är skillnad på män och kvinnor. Vi behöver använda alla resurser och det finns ingen anledning att bara ta till vara s.k. manliga egenskaper.

 3. Lanix skriver:

  Ingen tvingar som sagt kvinnor att välja ett yrke. Eller är kvinnor viljelösa offer?

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>