måndag 2 mars 2009 | Skriven av:

olika_varde_bildspelKorta nyheter om arbetsmarknaden och jämställdheten.

18% av styrelseledamöterna i Sverige är kvinnor
89 av 231 företag analyserade av Folksams Jämställdhetsindex har ingen representation av kvinnor. 31 bolag har 20% ig representation, 4 bolag har lika många kvinnor som män i styrelsen och endast ett bolag har fler kvinnor än män 60/40.
SIS ägarservice styrelser och revisorer i Sveriges börsföretag 2008-2009

Italien, Grekland och Spanien mer jämställda?
Om jämställdheten mäts i pengar så är inte Sverige bäst. I Italien, Grekland och Spanien är löneklyftan mellan män och kvinnor mindre jämfört med Sverige. EU:s arbetslivsbyrå, Eurofound, konstaterar i en rapport att kvinnor tjänar sämre än män i alla EU:s 27 länder. Löneklyftan har sedan år 2001 minskat men är fortfarande i genomsnitt på 14,1 %. Slovakien är sämst 26,9%, därefter Portugal 25,4% Estland 25,3% Tjeckien, Tyskland. Sverige kommer på 21 plats med en löneskillnad på 20%. (Eurofound)

Fler män än kvinnor blir av med jobbet
Nu stiger arbetslösheten snabbt, och allra snabbast för männen, det visar Arbetsförmedlingens siffror. På ett år har antalet arbetslösa män ökat med 21.000 att jämföra med 5.000 kvinnor, en spegel av att krisen ännu inte nått offentliga sektorn. Av 188.000 arbetslösa var 38.000 ungdomar mellan 18-24 år.

Utlandsfödda tjejer har sämst chans att få jobb, var tredje saknar jobb.
När ungdomsarbetslösheten växer är det fler unga tjejer än killar som går utan jobb. Ca 28% av alla står utanför arbetsmarknaden enligt LO:s beräkningar. Bland Utrikes födda tjejer är 34,9% arbetslösa att jämföra med inrikes födda killar 17,5%. (LO tidningen nr 1)

Jämställdhet ökar barnafödandet
Jämställda hem och arbetsplatser gynnar fertiliteten. När männen tar sin del av barnen och hushållsarbetet ökar barnafödandet. I en studie som gjorts vid Dartmouth högskolan i USA visar forskaren James Feyrer att barnafödandet i de industrialiserade länderna där männen tar ett större ansvar i hemmet ökar barnafödandet. Samhällen verkar omorientera sig utifrån kvinnornas yrkesarbete. En annan faktor som har betydelse för barnafödandet är familjepolitiken. Offentliga satsningar verkar löna sig. Enligt rapporten ligger Sverige i topp som kvinnovänligt. (LO- tidningen nr 2)

Läs mer!

Kategori: jämställdhet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Grattis Karlsborg! « FiaVG

    […] Med ojämställdhet blir det färre barn gjorda och vice versa, vilket t.ex. Yngve beskriver på  Vegania . – Marita […]

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>