söndag 1 februari 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Gäss plågas för att svenskar ska få duntäcken”

Dunindustrin plågar varje år miljontals gäss. Bristen på dun gör att dunleverantörerna väljer att plocka dun från levande fåglar.

Enligt söndagens Kalla Fakta i TV 4 hamnar dunet till slut i täcken som säljs i Sverige.

Tidigare har flera djurrättsorganisationer uppmärksammat djurplågeriet som ligger bakom mycket av dunproduktionen. Och redan 2001 var frågan uppe i Europaparlamentet och enligt EU:s regler är det nu förbjudet att plocka fåglar levande.

Detta är inget nytt problem. Djurrättsorganisationer har påpekat liknande missförhållande under många år. Det är som vanligt ett problem som marknaden inte kan lösa. Pengar styr som vanligt.

Detta är inget litet problem.

Kalla Fakta har kontaktat totalt 39 producenter från de tre länderna och 90 procent har svarat att de plockar dun från levande gäss.

I programmet visas det hur dunet hamnar i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark. Från Danmark säljs dunet till stora svenska kedjor som Sova, Åhléns och Sängjätten.

Som vanligt blir kommentarerna “om detta hade vi ingen aning” och “får vi inga garantier så köper vi inte”.
Frågan är om man dessutom gör någon kontroll av den s.k. GARANTIN.

Både hos de svenska kedjorna och deras leverantör i Danmark sägs det att de inte känner till att dunet kommer från levande fåglar. Men efter avslöjandet har de reagerat och kan tänka sig att sluta sälja dun om de inte vet att det är från slaktade fåglar:
– Kan man inte garantera det kan man inte sälja det, säger Sovas vd Anders Davidsson.

– Om vi inte kan få garantier för att dunet kommer från slaktade fåglar, så kommer vi att avbryta vårt samarbete, säger Susanne Holmberg, inköpschef på Åhléns.

Det enda acceptabla sättet att använda dun är att samla upp det som fåglarna ruggar av sig. Dun är inget vi måste ha, det finns många andra alternativ.

Nu när alla vet, i alla fall de som tittade på “Kalla Fakta” och som läser tidningarna, så borde efterfrågan på dun minska avsevärt.
Risken är väl att man glömmer fort och minns inget ända tills nästa TV-program sänds.

Kanske blir det inte så denna gång?
Det är upp till dig!
Eller?

Se hela programmet!

Träffar: 12

Kategori: djurrätt, etik, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>