tisdag 20 januari 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ekomaten starkt framåt”

Ekologiska varor är på frammarsch. Livsmedelsjättarna ökade sin försäljning av ekologiska varor avsevärt under 2008.

2007 sålde de svenska butikerna ekologiska varor för 4,3 miljarder kronor. Siffran för 2008 förväntas vara betydligt högre. Under det gångna året ökade Icas försäljning av ekologiska produkter med 50 procent jämfört med föregående år. Den positiva trenden märks även hos en annan livsmedelsjätte, Coop, som har stått för ungefär hälften av ekoförsäljningen i den svenska handeln.

– Siffrorna är inte klara för 2008 ännu men under det första halvåret hade vi en ökning på knappt 50 procent. Det har varit en stadig ökning sedan vi började bygga upp vårt sortiment. Ökningen har varierat från år till år men under 2008 har vi haft en stor ökning, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

Det är positiv läsning. Det är inte bara försäljningen som ökar utan även varuutbudet. Det är verkligen glädjande. Dock ska man komma ihåg att den totala mängden är ganska liten. men allt har sin början.
Det finns livsmedelsaffärer som bara har ekologiska produkter. I Lund har vi Biogrönt på Byggmästaregatan och i Malmö finns det “Morot och annat” som ligger vid Drottningtorget och “Astrid och Aporna” som ligger vid Konserthuset.

Det finns både hälsoskäl och smakskäl att köpa ekologiskt.

Mat är en politisk fråga som påverkar klimatet. Skippar man dessutom kött så blir det ännu bättre för klimatet och framför allt blir det mindre antal djur som utsätts för människans oetiska hantering av levande varelser.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>