torsdag 15 januari 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Rika länder köper fattigas jordbruksmark”

I stället för att odla på hemmaplan köper rika stater nu allt oftare jordbruksmark på annat håll i världen för att trygga sin egen livsmedelsförsörjning. Och det är de fattiga som drabbas.

– Vi ser det som en form av nykolonialism, säger Christina Engfeldt, Nordenansvarig på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, till Vetenskapsradion.

Det är miljöorganisationen Grain som i sina undersökningar fått fram att rika länder visar ett allt större intresse för att köpa jordbruksmark på andra kontinenter. Kina, Sydkorea och Gulfstaterna, länder där befolkningsantalet kraftigt ökar, är de främsta köparna. De som säljer är de fattiga, som Kambodja, Sudan och Etiopien.

FN ser mycket allvarligt på utvecklingen och talar om nykolonialism.

– Det är ett sätt att lägga beslag på andras resurser utan att ta ansvar för vad som händer för det landets befolkning i en nära framtid, säger Christina Engfeldt på FAO till Vetenskapsradion.

FN uppmanar nu länderna att i stället köpa den mat som produceras av de lokala bönderna. Vilket är ett helt rimligt krav.

Kategori: miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>