tisdag 19 februari 2008 | Skriven av:

I Danmark får det vara högst 2% transfetter av fettmängden. Transfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom ökar transfetterna det farliga bukfettet. Det finns även studier som visar att de fördubblar risken för lindrig prostatacancer.

Ska vi kunna minska sjukvårdskostnaderna måste vi få bort ohälsosamma livsmedel. Därför borde även Sverige lagstifta om en begränsing av transfetter men det vill inte regeringens folkhälsominister.
Kategori: livsmedel, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Swedish Libertarian skriver:

  Att sjukvården är offentligt finansierad får inte användas som argument för att införa en polisstat. Ska man förbjuda allting som kan leda till att man behöver sjukvård så måste man till slut införa en totalfascistisk polisstat. Vad som helst kan leda till att man behöver sjukvård. En promenad, att man skär en skiva bröd, att sätta sig i en trasig stol…

  Dessutom är det vetenskapligt bevisat att överviktiga kostar staten mindre i sjukvårdskostnader än friska personer, helt enkelt eftersom feta människor dör tidigare. Får man en hjärtinfarkt och dör så slutar man kosta skattebetalarna pengar. Är man däremot frisk hela livet och sen får alzheimers när man är 70 och har det i 10 år kommer man kosta samhället massor. Det ekonomiska argumentet funkar alltså inte ändå.

  Men även om en aktivitet kan leda till sjukvård så är frihet det viktigaste.

 2. Yngve skriver:

  Att människor dör tidigt är även det en kostnad. Givetvis beror kostnaden på vilken ålder man dör i. Det finns ofta efterlevande som påverkas negativt och som behöver hjälp, man har inte använt sin utbildning fullt ut etc.

  Frihet är väl knappast rätten att äta ihjäl sig. Inte heller att dö en tidigare död pga hjärtkärlsjukdomar.

  Tyvärr friheten att använda transfetter och andra farliga ämnen och samtidigt tjäna pengar på det drabbar andra människor.

  Marknaden har tydligt visat att man inte kan lösa problem med ohälsosamma livsmedel.

  Det är lätt att prata positivt om frihet. Man får inte glömma att en person frihet ofta innebär en annans persons ofrihet.

  Frihet att bära vapen är väl ett bra exempel på bra “frihet”!
  Eller?

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>