onsdag 30 mars 2011 | Skriven av:

I går var det en konferens med temat “Kultur på recept”. Region Skåne har deltagit i ett projekt där syftet har varit att genom särskild modell pröva förskrivning av Kultur på recept som ett erbjudande i behandlingen till långtidssjukskrivna personer. Projektets mål har varit att pröva modellen med Kultur på recept i ett pilotprojekt med 20-30 deltagare vid en primärvårdsenhet i Helsingborg.

På konferensen deltog bl a Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi och föreståndare för Centrum för Kultur och Hälsa, Göteborgs universitet.

Musik, konst, dans, motion och en berikad omgivning har stor betydelse för hjärnans hälsa. Alltfler vetenskapliga studier pekar på sambanden mellan hälsa och stimulans av våra sinnen. Lust och motivation är två andra aspekter. Centrum för Kultur och Hälsa vid Göteborgs universitet initerar och stöder tvärvetenskaplig forskning, tillämpning och utvärdering inom området.

Det finns många intressanta studier som visar kulturens positiva inverkan på vårt välbefinnande. Gunnar Bjursell talade om många intressanta studier och resultat. Det behövs mer forskning på området. Många länder är långt före Sverige.

Det var totalt 24 personer som var med i projektet. Fem av dessa har fått jobb och fem söker jobb. Det är viktigt att följa upp hur deltagarnas utveckling. Helt klart visar följeforskningen positiva resultat.

Träffar: 2

Kategori: kultur, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>