onsdag 26 januari 2011 | Skriven av:

Nu har kulturrådet beslutat om anslagen till de fem regioner som är pionjärer när det gäller samverkansmodellen. Det har varit långa förhandlingar och tuffa diskussioner. Ett tag såg det väldigt mörkt ut men nu syns ljuset i tunneln.
Kulturrådet beslut innebär att Region Skåne får fördela de statliga resurserna utan några statliga fingrar i syltburken. Vi hade hoppats på 20 nya statliga miljoner när Region Skåne ökade sitt anslag med 11 miljoner. Av 20 miljoner blev det 1 miljon.

Enligt Kulturrådets pressmeddelande

Region Skåne har angivit att den regionala och kommunala medfinansieringen räknas upp. Mot den bakgrunden föreslår Kulturrådet att även de statliga bidragen räknas upp med beräknad pris- och löneomräkning för 2011, vilken uppgår till 0,49%. Mot bakgrund av vad som ovan beskrivits föreslår Kulturrådet att Region Skåne utöver det beviljas en
höjning av anslaget med 1 000 000 kronor.

Regionen ökar med 11 miljoner och staten ökar sitt anslag med 0.49 %.

Jag tror att samverkan är bra det gör det möjligt att få ut mer kultur för pengarna. Nu gäller det att gå vidare och samverka med Skånes 33 kommuner. De första kulturparlamenten kommer att äga rum i april. Beslut om tidsplan för samverkan tas på kulturnämndens sammanträde på fredag.

Ordföranden i Region Skånes kulturnämnd kommenterar Kulturrådets beslut om statliga medel till regional kulturverksamhet i den nya modellen för kultursamverkan:
– Jag ser positivt på dagens beslut i Kulturrådets styrelse, 175 149 000 kronor landar i Skåne. Jag förväntar mig att staten kommer att avsätta betydande utvecklingsmedel till Skåne framöver med tanke på den framgångsrika samverkan vi haft med de skånska kommunerna och Region Skånes ökade satsningar på kulturen. De kommunala ambitionerna är viktiga för utvecklingen av den regionala kulturutvecklingen och därmed också för den nationella kulturpolitikens genomförande, säger Yngve Petersson (MP), ordförande i Region Skånes kulturnämnd.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>