söndag 2 januari 2011 | Skriven av:

SvD skriver : Värktabletter vanligast när unga tar överdoser

Aldrig tidigare har det varit så lätt att dygnet runt köpa receptfria läkemedel. Men det finns en baksida: Värktabletter som Alvedon har blivit det vanligaste självmordspillret bland unga svenska tjejer.

Med ångest som rev i kroppen tryckte hon ut tablett efter tablett ur kartorna med Alvedon inne på toaletten. Samlade i en hög i handen och svalde med Coca-Cola den där dagen förra sommaren. Vore det inte för att läkarna flera gånger räddade henne från giftet som pumpades ut i blodet så hade Emma inte levt för att kunna berätta.

–Jag tog tabletterna som ett rop på hjälp, jag ville inte dö egentligen men samtidigt så mådde jag så dåligt att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.

Det har gått ett år sedan den största förändringen av apoteksbranschen i modern tid. Sedan det blev möjligt att köpa receptfritt även utanför apoteken har varuhus, livsmedelbutiker och bensinmackar sålt läkemedel för en halv miljard kronor. Värktabletterna är storsäljarna.

Det är verkligen en oroväckande utveckling. Det är ett problem med att värktabletter har blivit så mycket mer exponerade och mer lätt tillgängliga bl a för att de är lönsamma produkter. Man tjänar pengar på att sälja många piller.

Än värre är att så många unga, speciellt unga kvinnor, mår så illa att de överdoserar och försöker begå självmord.

Var sjätte timme tar någon i Sverige sitt liv. Självmord och missbruk sjunker i stort, men ökar bland tonårstjejerna. I den senaste statistiken, från 2008, tog 31 tonårstjejer sitt liv. Så många liv har inte släckts sedan 1977.

Det är inte bara flickor som mår dåligt men de agerar inte som pojkar utåtriktat utan vänder problemet mot sig själva.

I en studie av dödsorsaker bland svenskar som avlidit av förgiftning och som obducerats av rättsläkare 1998–2007 var det 1430 fall där paracetamol ingick som en ingrediens i den dödliga cocktailen, berättar Arne Eklund, avdelningschef på Rättsmedicinalverket:

–Paracetamol försvinner snabbt ur kroppen och det gör att vi förmodligen missar fall bland dem vi får in. Det kan vara fråga om ett betydande mörkertal. Och då är det säkert många fall av överdosering som aldrig ens kommer hit och där den exakta dödsorsaken alltså är okänd.

Så visst måste det göras något åt tillgängligheten av värktabletter speciellt för unga. All överdoseringen leder inte till självmord men är skadligt på lång sikt.

Huvudfrågan borde vara varför unga mår så dåligt.
Hur är familjesituationen?
Hur är situationen i skolan?
Mobbing?
Prestationskrav?
Hur är det att vara ung i dagens samhälle?
Hur påverkar den höga ungdomsarbetslösheten?
Vilka krav ställer vi på de unga och vilka krav ställer de unga på sig själva?

Missar vi ungdomars behov genom att fokusera så mycket på att det ska presteras, i skolan, på fritiden … ?
Är jagandet efter högsta betyg nyttigt?
Ger det ett bra lärande och ett bra klimat mellan unga?

Ett problem är att det finns dålig kunskap hur situationen är för de som är under 10 år. Många problem skapas i väldigt unga år. Vi behöver sätta mer fokus på våra barn och unga och vi behöver sätta in åtgärder tidigt för att kunna sätta in åtgärder innan stora skador har skett.

Miljöpartiet ser stora skillnader i befolkningens allmänna hälsostatus. Det är inte bara de geografiska skillnaderna men dessa är ofta grundade i inkomst, utbildning, etnisk bakgrund och kön. Miljöpartiet har drivit på så att Region Skåne avsätter 10 miljoner extra till just barnsjukvården.

Till detta behövs även åtgärder i kommunerna för att förebygga och att upptäcka signaler på ohälsa. Det gäller skolhälsovården men även arbetsmiljön på förskola, skola och gymnasie.

Ska det bli en förbättring krävs det åtgärder på många områden, i familjen, i förskolan, på fritids, i skolan …

Läs mer på Folkhälsoinstitutets hemsida!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>